onsdag, januari 10, 2018

Guide: Såhär kommer du igång med Bitcoin och e-valuta

Bitcoin exploderade i värde i december och helt plötsligt blev intresset mycket större för cryptovalutan.
Idag (i skrivande stund) är en Bitcoin (BTC) värd över 115 000 svenska kronor. Så de som köpte Bitcoins tidigt för bara några kronor är idag miljonärer.

Bitcoins, och andra e-valutor för den delen, kan man inte bara använda till handel, utan även för investering och det fungerar mer eller mindre exakt som aktier gör. För de som vill tjäna pengar på detta så är tanken att man ska köpa när valutan är låg, och sedan sälja den när den är hög för en stor profit.
Vi har här en liten guide till hur du kan börja med investering i Bitcoins och andra valutor:

1. Research

Det viktigaste att göra är att få fram vad just du tror på.
Hitta en valuta som du verkligen tror på och som kommer att stiga. Exempelvis just nu är Bitcoinen lite upp och ner, och framförallt dyr, så att investera i en mindre valuta kan vara ett smart val. Å andra sidan kan Bitcoinen också stiga kraftigt framöver så det kan finnas pengar där att tjäna. Viktigaste är alltså att du tar dig tiden att efterforska för att minimera riskerna som finns och för att undvika förlust.

2. Skaffa en wallet

Det absolut första steget man måste ta är att skaffa sig en wallet. Fördelen med att ha en wallet online är att det fungerar delvis som mellanhand men också som namnet anspelar på, en plånbok för dina cryptovalutor. För detta rekommenderar vi Coinbase. Det är en av världens största sidor när det kommer till cryptovaluta och har stöd för de största valutorna såsom Bitcoin, Ethereum och Litecoin.  Registrera ett konto där, eller på annan walletsite som är lätt att Googla fram. Här köper du den valutan du vill investera i för svenska kronor, euro eller dollar.

3. Registrera dig på en Exchange

För dig som känner dig lite mer påläst och vill tjäna en hacka på cryptovaluta ska du registrera dig på en exchange där man kan köpa och sälja (oftast) mindre valutor. Kom ihåg att cryptovaluta fungerar som lite som aktier. En bra sajt för detta är Cryptopia. För att handla valutor på en exhange måste du ha en wallet (steg 2).

4. Repetera steg 1.

Här är det viktigt att göra din egen research och satsa vad du tror på kommer stiga. För dig som vill ha lite tips är Electroneum (ETN), vid skrivande tillfälle, väldigt låg på ungefär en krona och tros växa upp till mellan 10-30 kronor inom några månader. Det betyder att om man investerar 1000 kronor i ETN och kursen stiger till 30 kr kan plocka ut 30 000 kronor. Läs mer om ETN längre ner i artikeln. Andra valutor som är värda att satsa på just nu är Ripple, IOTA och Dogecoin.

5. Bitcoin mining

Sista, men inte nödvändiga, steget att ta är att skaffa en miner, som mer eller mindre är en slags gruva. Kort sagt är det en process där man "lånar" ut sin dators arbetskraft för att lösa matematiska problem i en så kallad blockchain. Detta generar Bitcoin till dig. Det är dock väldigt nödvändigt att skaffa en dator enbart för mining då detta tar väldigt mycket prestanda när det grävs efter det digitala guldet. Dock finns det även molnlösningar där man köpa till sig en miner i molnet som sköter allt åt dig. Där kan man göra en liten investering för att se sin egna investering växa utan att behöva göra något. Sun-Mining är sidan för dig som är intresserad av detta.


6. Appar

För dig som verkligen vill sätta in dig i detta finns det givetvis appar också för detta också.
Först och främst så har Coinbase en egen app till både Android och iOS där du har full kontroll över din wallet online. CoinCap är en app som gör det lätt för dig att göra en Altfolio, en slags portfolio som visar dig vinster och förluster. Crypto Pro gör detsamma men är mer avancerad.

Och det är mer eller mindre allt man behöver ha koll på för att komma igång. Nedanför finns användbara länkar och annan information.

Electroneum (ETN) är en relativt ny valuta som fokuserar på smartphones. Detta är den första valutan som är gjord för ändamål inom telefoni, och betyder att du kan båda "mina" och handla direkt med ETN. Appen är bara i betaläge än sålänge men såfort den går public kommer värdet att växa kraftigt, därför gäller det att vara snabbt där om man är intresserad. Kom ihåg, köp lågt sälj högt och ETN är en bra och någorlunda säker valuta att starta med.

Användbara länkar:

Coinbase.com
Din personliga plånbok för cryptovalutor.
Liknande: CEX.IO, Coinapult, Jaxx

Cryptopia.co.nz
Börsen där du kan köpa och sälja nästan alla tillgängliga valutor.
Liknande: Bittrex, bisq, bitstamp

Sun-Mining.com
För dig som vill hyra en cloud-miner.
Liknande: GainBitcoin, Startminer

Walletinvestor.com
Här kan man läsa på om olika valutor och dess värde i svenska kronor och prognoser om kursen kommer stiga eller sänkas.
Liknande: Countmycrypto, Coinmarketcap

Några cryptovalutor:

Bitcoin.org
Ethereum.org
Litecoin.org
Electroneum.com