onsdag, juni 28, 2017

Recension: Fitbit Alta HR

Fitbit lanserade i April ytterligare en stegräknare som är uppföljare till Fitbit Alta, som jag under recensionens gång kommer jämföra med flera gånger. Stegräknaren heter Fitbit Alta HR och precis som namnet antyder så är den största nyheten att enheten har en pulsgivare inbyggd (heart rate), och med det får den en ny prislapp som överstiger den äldre enheten med några hundralappar.

Design och funktion

Enheten påminner starkt om sin föregångare, faktum är att den ser nästan identisk ut. Den har samma stötkänsliga skärm, samma design och det enda som skiljer enheterna åt är enhetens rem som är något förbättrad och, som ovan nämnt, pulsgivaren.

Designmässigt är faktiskt Fitbit Alta riktigt attraktiv på många plan. Det är lätt att missta enheten för ett vanligt armband och inte en klumpig stegräknare. På den negativa fronten ser vi inte de där extra funktionerna som ett större aktivitetsband har, som exempelvis Fitbit Charge 2 som vi recenserade i maj. Man märker dock ganska snabbt att Fitbit Alta HR inte är till för de som tar sin träning till en extrem natur, utan det är snarare ett vardagligt aktivitetsband.

Så varför har då Fitbit lagt till en pulsgivare? Självklart kan man dagligen titta till sin hjärtrytm när man vill och det både i appen och på enheten i sig. Det stora med det är att man även får sin vilopuls nu om man sover med bandet på, vilket är nyckeln till att förstå hjärtats mående.

Apropå sömn, Fitbit följer sömnens rytm mer och mer och det är en uppåtgående trend man ser i Fitbits senare enheter. Fitbit Alta HR visar detaljerad statistik över hur man har sovit under natten och vilka olika typer stadier av sömn man haft under natten.

Vardagligt aktivitetsband

Jämförelsevis med Charge 2 så registrerar Altan träning automatiskt. Den känner alltså av om man går ut och joggar eller styrketränar. Men den är inte precis som Charge 2, då man inte manuellt kan registrera ett träningspass och använder sig inte heller av en GPS utan bara accelerometer.
Som sagt, Alta är mer för den som är mer vardaglig och riktar sig inte till den som tar träning mer seriöst.

Fitbit Alta HR skiljer sig verkligen inte från Fitbit Alta på många plan alls, de få funktioner som kommer med HR egentligen går att leva utan, om man inte specifikt vill veta puls eller hur man sovit under natten. Så rent innovativt får HR ett minuspoäng om man ska jämföra med föregångaren.Fitbit-Appen

Appen som finns till Android, iOS och till och med Windows Phone finns där som ett komplement, som påvisar den dagliga statistik och det här är en mer eller mindre en fullständig app för alla Fitbits enheter. Något som är värt att tillägga som inte har med stegräknaren att göra är att du kan sätta mål för vikt, kaloriintag och hur mycket vatten du dagligen ska dricka.
Detta är dock data du får mata in manuellt.

Förutom appen finns Fitbits hemsida som visar din statisk utåt, om du vill, till andra entusiaster och här finns även roliga achivements och olika mål som du kan uppnå för att sedan jämföra med dina vänner och se vem som faktiskt tar flest steg i veckan.

Inte vattentät, igen

Nej, den är inte vattentät utan bara vattentålig, och det är trend Fitbit verkar följa. Med tanke på att Fitbit riktar sig till vardagsmotionären, och eftersom att enheten analyserar din sömn, känns det skapligt omotiverat att ta av sig enheten varje gång man ska duscha eller exempelvis diska.
Här får alltså Fitbit Alta HR den största minuspoängen, igen.

Slutsats

Om du redan äger en Fitbit Alta men verkligen saknar pulsgivarfunktionen, så kan jag verkligen rekommendera att uppgradera din nuvarande Alta till årets modell. Om man inte bryr sig om sådant så ser jag inte poängen med att uppgradera. Om man däremot tittar på marknaden just nu och letar efter ett aktivitetsband så föredrar jag HR över originalet, och beroende på vad man är ute efter så är Fitbit Alta HR nästan ett utmärkt aktivitetsband för vardagen. För dig som bryr dig mer om exakta siffror när det kommer till träning kanske borde kolla åt ett annat håll, exempelvis Fitbit Charge 2.

Fitbit Alta HR kostar ungefär 1499 kronor.

Betyg

POSITIVT NEGATIVT
  • Riktig bekväm
  • Ej vattentät!
BETYG: