måndag, maj 15, 2017

Vi testar Fitbit Charge 2


Jag älskar Fitbits produkter. Det är ingen tvekan om den saken då jag tidigare har recenserat ett antal produkter från dem, och fortfarande faktiskt äger en Fitbit Alta, som jag dagligen använder.
Idag tänkte jag kolla närmare på Fitbit Charge 2, en stegräknare av modellen större, som har en del riktigt intressanta funktioner som får Charge 2 att glänsa gentemot deras andra produkter.

Funktion och design


Charge 2 har två huvudsakliga syften för användaren; det första är givetvis att förbättra livet hos användaren där man snyggt presenterar statistik över steg och förbrända kalorier likväl som viktnedgång och sömn. Det andra är målet är att göra fitness och daglig motion roligare samt ge användaren mer motivation till att röra på sig mer.

Enheten i sig har en större rektangulär form, nästan i samma storlek som en klocka, men är samtidigt mindre än Fitbit Blaze.  Charge 2 har en stor och ljus oled-skärm som visar framstegen på ett bekvämt sätt i svartvitt, som tyvärr inte är touchbaserad, men precis som Fitbit Alta kan man "dutta" sig fram, alternativt använda sig av knappen som sitter på sidan.

Knappen används enbart för att navigera sig genom alla framsteg, och jag måste nästan ge en eloge till den, då den är riktigt taktil och det nästan blir lite beroendeframkallande att klicka på för att den är så skön.


Undertill sitter en hjärtmonitor som på bild ser ruskigt obekväm ut att ha på armleden, men den märks faktiskt inte av under användning. Den optiska sensorn är i gång dygnet runt och mäter hjärtrytmen hela tiden och är designad så att den ska kunna ge användaren den mest optimala informationen när man tränar och det gör den bra.

På det så har även Charge 2 ett gyroskop inbyggt för att låta användaren se förvald information om man vrider handleden så som att man tittar på enheten. En riktigt trevlig detalj.

Precis som Fitbits senare enheter kan man byta armband om man vill byta färg eller om man finner att just en specifik typ av armband är något mer obekvämt än andra, något jag inte gjorde. Ett annat val många användare gör är att använda silikonarmbandet när man tränar för att sedan byta till läder när man exempelvis jobbar. Armbandet som följer med är mer likt en klocka än tidigare stegräknare jag har provat.


Vad gör den?

Fitbit samlar på sig information om ens sömn, antal steg man tar, hur många kalorier man har bränt, hur långt man har gått, hur många våningar man gått upp för, aktiva minuter och hjärtfrekvens. Allt detta finns sedan att se både på enheten i sig och i appen, som jag skriver mer om längre ner i recensionen.


Batteritid

Fitbit själva påstår att enheten klarar sig fem dagar utan laddning, men personligen nådde jag knappt fyra. För mig var det inget problem då jag laddar den i princip varje dag, men det kan vara bra att veta. Det beror såklart även på användaren och hur mycket man använder enheten, och jag använde den en hel del.
Eftersom laddningstiden ligger på knappa timmen för en fyra dagars batteritid, brukade jag passa på att stödladda när jag duschade, tio minuters laddning om dagen räckte gott och väl.


Inte vattentät?

Här verkar det som att Fitbit väljer att gå bakåt i utvecklingen då enheten inte är vattentät, men den ska tåla stänk från regn eller svett. Med tanke på att Fitbit riktar sig till vardagsmotionären, och eftersom att enheten analyserar din sömn, känns det skapligt omotiverat att ta av sig enheten varje gång man ska duscha eller exempelvis diska.

Fitbits app

Appen som finns till Android, iOS och till och med Windows Phone finns där som ett komplement, som påvisar den dagliga statistik och det är här en mer eller mindre en fullständig app för alla Fitbits enheter. Något som är värt att tillägga som inte har med stegräknaren att göra är att du kan sätta mål för vikt, kaloriintag och hur mycket vatten du dagligen ska dricka.
Detta är dock data du får mata in manuellt.

Förutom appen finns Fitbits hemsida som visar din statisk utåt, om du vill, till andra entusiaster och här finns även roliga achivements och olika mål som du kan uppnå för att sedan jämföra med dina vänner och se vem som faktiskt tar flest steg i veckan.

Slutsats


Fitbit Charge 2 kostar 1490 kronor och har riktigt stor potential att bli nästa stora enhet för träningsentusiaster! Det finns verkligen något för alla i Charge 2, men ibland känns det som att den har lite för mycket av det goda. En stor tumme ner till att den inte är helt vattentät men den är överlag en riktigt bra enhet för den som vill komma, eller hålla, igång.

Betyg


POSITIVT NEGATIVT
  • Väldigt precis
  • Prisvärd
  • Kan kännas klumpigt stor
  • Ej vattentät
BETYG: