lördag, mars 04, 2017

Vi unboxar Nintendo Switch

Under gårdagen släpptes Nintendos nya spelkonsol, Nintendo Switch, på den svenska marknaden. Företaget har länge kämpat med att komma tillbaka på spelplanen där PlayStation och Xbox numera dominerar i vardagsrummet.
Frågan är bara om Nintendos nya satsning kan ta företaget dit de vill. Vi packar upp en ny Nintendo Switch för att se vad som ingår i ett standardpaket.

I paketet finner vi en dockningsstation, en HMDI-kabel tillsammans med en USB-C kabel och två Joy-Cons kontroller. Själva enheten i sig som följer med stjäl dock all uppmärksamhet.

Switchen är en 6,2 tum stor LCD touch-display med en upplösning på 1280x720. Det inbyggda batteriet är på hela 4319 mAh och ska räcka flera speltimmar utan laddning. Poängen med Switchen är man skall kunna ta med sig enheten och kunna spela mobilt, och när man man känner för det, enkelt kunna spela på sin TV. Där har Nintendo ett ganska bra koncept, men om det är vinnande återstår dock att se.

Att byta från TV till portabel, och byta kontrollerna till enheten i sig är sömlöst och riktigt enkelt, som det ska vara. Det man behöver göra att är sätta ner plattan i dockan som är ansluten till TV:n och innehållet visas där istället. Visst finns det billigare lösningar för liknade produkter, men de involverar oftast trassel med flera kablar. Det här är enkelt.
Joy-Cons, alltså kontrollerna, går att använda på tre olika sätt: Man kan använda Joy-Cons trådlöst i varsin hand, man kan även fästa dem på sidan av enheten för portabelt spelande, men man kan också köpa till en Comfort Grip för att få den där extra lilla känslan av en speldosa. Dessa tillbehör är löjligt dyra och det märks att Nintendo satsar stort på tillbehör, då konsolen i sig är ganska billig. Detta paket kostar 3698 kronor.

Det som dock återstår att se är om Nintendo kan leva upp till hajpen. Konsolen har precis släppts och det finns knappt några spel till salu, förutom Zelda. För den som orkar vänta är det att rekommendera att avvakta ett par månader så att försökskaninerna som redan köpt konsolen hinner testa allt färdigt, och antagligen med en stor drop i pris som följd av det.