fredag, mars 10, 2017

2017: Är iPhone 5s fortfarande relevant?

Medan dagens smartphones kostar upp mot nästan 10 000 kronor så landar Apples flaggskepp från 2013, iPhone 5s, idag på ungefär 1500 kronor. Det är väldigt mycket smartphone för lite pengar, så för den som är villig att uppoffra lite, kan spara väldigt mycket pengar. Vi har testat en iPhone 5s för att se hur väl den håller nu under 2017.

iPhone 5s design håller måttet än idag, med sitt aluminiumchassi blandat med glas, rundade kanter och väldigt bekväm att hålla i, om man kan bortse från att den kanske är lite liten för dagens standard.

I lådan får man med samma gamla garantipapper och Appleklistermärken för en att FÖRSTÖRA SAMHÄLLET med, en lightningkabel tillsammans med en laddare och ett par hörlurar.

Specifikationerna för iPhone 5s är på pappret kanske inte det man anser vara mest optimalt idag, men eftersom att Apple fortfarande skickar ut uppdateringar, så tar mjukvaran hand om det mesta. Telefonen har en upplösning på 1136x640 och är en 4-tummare tillsammans med 1GB ram och ett 1570mAh batteri.

iPhone 5s var även den första iPhone med Touch ID. Med tanke på att de flesta budgetsmartphones inte ens har en fingerläsare, så räcker denna gott och väl, även om den kanske är lite långsammare med dagens mått mätt.

Om man pratar rent kameramässigt så var kameran på iPhone 5s top notch när enheten släpptes i September 2013, men har under åren givetvis fallit då bättre mobilkameror finns. However, skärpedjupet på bilderna telefonen tar håller än idag. Bilderna tenderar att bli lite varmare än vad vi är vana vid att se, men det spelar egentligen ingen roll. Med 8 megapixlar kommer man tillräckligt långt för en sekundär telefon.

Det som är lite häftigt med denna prisklass är att den är billigare än dagens iPod Touch. Så den här enheten är perfekt som ens barns första enhet, när barnet är redo för en smartphone är det bara att sätta i ett simkort och man är good to go. Det är även en perfekt telefon är för Androidentusiasterna som vill vidga sina vyer genom att prova iOS.

Telefonen kostar idag 1500 kronor, men man får samma upplevelse som man fick när den kostade 6000 kronor.