måndag, februari 27, 2017

Mobilspel kan vara viktigare än Switch för Nintendo


Nintendo har ändrat sig när det gäller mobila enheter, så nu kan Android-användare äntligen få vara med i leken. Efter två månaders försening kommer nu den efterlängtade Super Mario Run äntligen att släppas för Android-enheter.
Nu kommer även företagets andra spel för mobila enheter, Fire Emblem Heroes, för båda operativsystemen. Det legendariska videospelsföretaget ger verkligen allt när det gäller mobilspel och det kan visa sig vara mycket viktigt för dess framtid.

Mobilmarknaden kommer antagligen att utgöra en stor del av Nintendos strategi framöver, men det verkar som om de inte har klurat ut allt ännu. Super Mario Run fick imponerande 78 miljoner nedladdningar under sin iPhone release, men bara fem procent av dessa spelare har betalat extra pengar för att låsa upp hela spelet. Detta är nästan hälften av vad Nintendo hade väntat sig från början, även om de hoppas att Android-releasen kommer att kompensera för en del av underskottet. Det har spekulerats i att detta kan bero på att spelet i sin helhet är relativt dyrt ($10 USD eller cirka 90 kronor) i förhållande till andra mobilspel. Som jämförelse var Pokemon Go free-to-play med möjlighet till billiga köp i spelet, vilket har genrerat otroligt stora intäkter. Nintendo antog att det faktum att Mario inkluderades i spelet var tillräckligt för att få spelare att spendera sina pengar utan att tänka på större trender inom mobilmarknaden.

Mobilspel har blivit en stor industri och Nintendo är faktiskt en av de sista stora spelarna att ta plats på scenen. Några av de viktigaste sakerna att tänka på med ett mobilspel är tillgänglighet, användarvänlighet och ett lågt pris (något som Nintendo uppenbarligen inte har tagit hänsyn till). Tillfälliga och free-to-play-spel är några av de mest populära spelen på marknaden. Bland dessa är några av de mest framgångsrika spelen är också de enklaste. Dessa uppdateringar av klassiska spel kan lätt förstås av alla målgrupper, och sätter ofta snurr på beprövade tidsfördriv såsom spelautomater, kort och andra hasardspel. Många av de bästa mobila plattformarna erbjuder virtuella versioner av de mest populära bordsspelen och spelautomaterna som inkluderar populära filmer, tv-program och mer, för att tilltala nya spelare. Att ha en populär licens är definitivt viktigt, men, som Nintendo har lärt sig den hårda vägen, är ett erkännande inte alltid tillräckligt för att skapa intäkter.

Nästa efterlängtade mobilspel för Nintendo skulle bli filmatiseringen av den populära Animal Crossing på mindre skärm, tänkt att släppas i mars. Tyvärr ser det ut som om de har beslutat att ta ett steg tillbaka från mobilspel för närvarande. Nyligen meddelades det att Nintendo har senarelagt Animal Crossing för mobila enheter och spelet förväntas nu någon gång i "nästa räkenskapsår." Det finns ingen ytterligare information om varför spelet har blivit försenat, men vi kan ju gissa. Det kan ha att göra med Nintendos andra stora nyhet under 2017: lanseringen av företagets senaste konsol, Switch. Switch kommer i början av mars (tillsammans med det senaste Zelda-spelet) så det skulle vara smart av Nintendo att fokusera alla sina ansträngningar på den nya hårdvaran.

Nintendo kanske tror att om de översvämmar marknaden med mobilspel att företaget i onödan konkurrerar med sig självt och tar bort uppmärksamheten från Switch. Det är där de fortsätter att envist hålla fast vid en spelmodell med konsol i stället för att göra det mesta av båda världar. Även om vi alltid ser fram emot ny hårdvara från Nintendo oroar vi oss över det hållbara i att investera så mycket i ett nytt system (särskilt när man tittar på hur Wii U har klarat sig). Från och med 2016 är den mobila spelmarknaden ännu större än traditionella konsolspel, så Nintendo kan uppenbarligen inte längre ha råd att ignorera den.

Vi har inga tvivel om att den nya Zelda kommer att vara utmärkt och att Switch kommer att ha några riktigt roliga spel, men vi hoppas verkligen att Nintendo inte lägger alla sina ägg i en korg. Det kommer att ta både mobila enheter och konsoler för att bära Nintendo in i framtiden. Om de inte kan hänga med i tiden kommer de att lämnas kvar.