onsdag, december 21, 2016

Vi testar Fitbit Flex 2


Fitbit Flex 2 är Fitbits senaste stegräknare, även om det känns ganska förminskande att kalla det just för bara en stegräknare. Enheten har en hel del inbakade funktioner och egenskaper som gör den väldigt attraktiv för någon som kan uppskatta teknik. Tidigare under året testade jag Fitbit Alta och gav den 4.5 stjärnor och prisade den väldigt högt. Frågan är om denna Flex 2 vinner en match över Altan?

Unboxing


Att unboxa saker från Fitbit är alltid riktigt trevligt! Hela paketet som Flex 2 kommer i känns riktigt premium och är stabilt. I lådan får man med två armband, stegräknaren, en laddare och papper om garanti och säkerhet.


Design och funktion


Det är väldigt svårt att prata om design när det kommer till den här enheten. Likt Fitbit Alta så kan man ta ut enheten ur armbandet och sätta in den i ett nytt armband eller till och med en annan accessoar, typ ett halsband.

I kartongen får man med två svarta armband, ett i small och ett i large, så vem som helst ska kunna använda stegräknaren bekvämt men också väldigt snygg och diskret.

Det finns dock ingen skärm på den här enheten, istället finns det 5 små LED-lampor som används för notifikationer eller för att visa hur nära man är att klara av sitt dagliga mål i steg. När man dubbelduttar på bandet börjar lamporna blinka, och ska på så sätt motsvara hur långt man har kvar. Har man till exempel ett mål på 10 000 steg om dagen, som jag, motsvarar alltså en lampa 2000 steg. lyser två lampor av fem har man alltså ungefär gått 4000 steg.

Tyvärr funkar inte alltid duttningen och det slutar ofta med att man står och slår sig själv på armen i ren ilska för att få reda på vilka resultat man fått under dagen.

Tillsammans med min vikt och min längd har enheten kunnat räkna ut hur många kalorier jag bränt varje dag och kan på ett snyggt sätt visa detta i appen som är gratis i både Google Play Store och App Store.

Precis som Alta kan enheten följa min sömnrytm och också presentera det relativt snyggt i appen, men den verkar inte vara lika träffsäker som Altan. Enheten har flera gånger trott att jag har sovit, när jag i själva verket bara suttit still längre tider.

Enheten saknar både GPS och hjärtmonitor, vilket kanske kan ses som en negativ egenskap.
Jag har dock personligen inte saknat de båda funktionerna.


Aktivitetsband inte stegräknare


Det som verkligen får Flex 2 att skina är hur den automatiskt kan känna av om man går eller springer. När jag sprang intervaller med enheten på mig kunde i efterhand se ett ganska träffsäkert resultat. Den känner även av om man simmar vilket är väldigt häftigt. Det är med andra ord hur skönt som helst att slippa ställa in tider och aktiviteter i för- och efterhand.

Vattentät!


Yes, precis som jag skrev ovan, man kan simma med enheten, så den är vattentätt, något jag verkligen saknade i Fitbit Alta och det var en av anledningarna till att den inte fick en full femma i betyg. Nu är jag inte den som tränar väldigt ofta, men det är ändå väldigt bekvämt att ha en accessoar som inte behöver tas av när man ska göra vardagliga saker exempelvis duscha eller diska.


Batteritid

Jag vet inte hur, men jag fick endast ut fyra dagars användning på en laddning. Och det är lite av en besvikelse från min sida då jag hade hoppats på lite mer. Fitbit själva menar att batteriet ska klara fem dagar. Med tanke på att jag har använt flera olika stegräknare, och då med skärm, så borde jag då fått ut mer batteri än vad jag fick med Flex 2.

Fitbits App

Appen visar din dagliga statistik och det är här en mer eller mindre en fullständig app för alla Fitbits enheter. Något som är värt att tillägga som inte har med stegräknaren att göra är att du kan sätta mål för vikt, kaloriintag och hur mycket vatten ska dricka om dagen. Detta är dock data du får mata in manuellt. Appen funkar likadant på Android såsom iOS.

Förutom appen finns Fitbits hemsida som visar din statisk utåt, om du vill, till andra entusiaster och här finns även roliga achivements och olika mål som du kan uppnå för att sedan jämföra med dina vänner och se vem som faktiskt tar flest steg i veckan.


Slutsats


Det är verkligen ingen smartwatch och om du söker en sådan får du leta vidare, detta är mer ett redskap för den som tar sin träning lite mer på allvar. För den som är som mig och tillhör den latare sidan som bara tränar ibland rekommenderar jag istället Fitbit Alta. Om man däremot tränar ofta och varierar sig ganska ofta kan denna rekommenderas. Fitbit Flex 2 kostar ungefär 990 kronor.

Betyg


POSITIVT NEGATIVT
  • Slim
  • Riktigt träffsäker
  • Billig
  • Taskigt batteri
  • Duttningen funkar inte alltid
BETYG: