tisdag, december 27, 2016

Recension: Super Mario Run


I mitten av december släppte Nintendo Super Mario Run, ett spel som låter dig kontrollera Nintendos huvudmaskot i vad som verkar vara ett endless runner-spel, men egentligen är ett väldigt snyggt, och beroendeframkallande plattformsspel som spelas bäst med en hand.

Super Mario Run körs väldigt slät, även på äldre enheter av Appleprodukter som spelet har släppts till. Banorna är roligt formade och varken för korta eller för långa vilket gör dem väldigt omspelningsbara, något som är viktigt då alla banor har gömda mynt som man konstant letar efter.

Att finna dessa gömda mynt kallas för Coin Runs. Det är ett läge som går ut på att hitta fem rosa, lila eller svarta mynt på varje bana. Dessa mynt är svårare att få tag på och får spelaren fast, för att spela igen och igen tills man har fått alla olika mynt.

Det bästa med spelet är i det som ligger till grund för hela premissen av spelet. Karaktären rör sig konstant framåt och ger ett äventyrsfullt gameplay som verkligen känns utformat för en smartphone. De 24 banorna som medföljer om man köper spelet återspeglar verkligen hela Mariokonceptet från de tidigare spelen vi är vana vid.

Ett annat läge är Kingdom Builder, som mer eller mindre går ut på att spendera alla mynt man tjänat in på att bygga upp sitt egna mushroom kingdom, hus för hus. Och det mesta av det man kan köpa är bara kosmetiskt även vissa saker låser upp nya karaktärer eller bonusbanor. Hela det här läget är inte det man spelar för egentligen, men det bidrar till ett motiverande spelande som knyter ihop spelet.


Super Mario Run kostar 109 kronor i App Store, men kan laddas ner gratis, då de tre första banorna går att spela utan att behöva betala. Har man en iPhone, iPad eller iPod rekommenderas detta spel varmt till alla att prova. Lägg till Typ Android som vän om du spelar! Player ID 5464-3880-8299.

Spelet är som sagt välgjort och riktigt roligt att spela, och det känns inte som ett generiskt vanligt spel med ytliga karaktärer, utan det är ett klassiskt Mariospel och med allt vad det innebär.