söndag, december 25, 2016

Krönika: Det är tillverkare det är fel på - inte Apple


För ett tag sedan släppte Apple årets nya MacBook pros. Mycket negativ kritik har regnat ner över Apple sedan dess, kritik som jag anser inte är helt rätt riktad, och jag tycker att de som kommer med denna typ av kritik jag tar upp i den här krönikan bör tänka om.

Don't get me wrong, okay, MacBook Pro 2016 är ett stort skämt rent prismässigt. För den som inte har hängt med kommer här en liten recap vad enheten innehåller: En i7-processor, 16GB RAM, 512GB-utrymme och Radeaon Pro 455. Detta "kit" kan man lätt hitta i en PC för 7-10 000 kronor. Apple, som är mer eller mindre kända för att ta ut ockerpriser på produkter gör inget undantag den här gången heller och vill ha 31 499 kronor! Trettioentusen fyrahundranittionio kronor! Det är helt absurt.

Även om Apple gör produkter som kostar lika mycket som en månadslön så finns det ändå en hel del människor därute  med för mycket pengar som kommer köpa dessa laptops. Dessa människor har kommit med kritiken att Apple gör fel som har tagit bort alla portar och ersätt dessa med två USB-C portar. Att deras andra enheter, till exempel hårddiskar, kameror eller andra tillbehör längre inte är kompatibla, för de har äldre varianter av USB-kablar.

I min mening är det här väldigt, bra och ett riktigt enormt steg av Apple. Precis som när de valde att ta bort 3,5mm-jacket i iPhone 7, så kommer de nu pusha andra tillverkare att använda sig av nyare teknologi. Tillverkare som gör kameror, hårddiskar eller andra prylar med en USB-kabel har nu en helt ny målgrupp att mätta, och detta kommer gynna alla ju längre fram vi kommer teknologiskt.

Så nästa gång du hör någon klaga på att Apple börjar köra endast med USB-C, säg till denna person att det är tillverkare det är fel på - inte Apple.