söndag, oktober 02, 2016

Krönika: Hoppas Google gör en Apple


Alan Kay är mest känd för sin objektorienterade programmering och hur han kom på så kallad windowing, alltså fönstret inom datorgrafik. Han skapade alltså ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som idag har haft en väldigt stor betydelse inom tech så som vi ser på det idag.

► Läs också: Du kommer aldrig tro vad Snapchats senaste produkt är!

Den tjugonde juli 1982 sa Alan Kay, under en konferensen Creative Thinking, "People who are really serious about software should make their own hardware", översatt menar alltså Alan att de som skapar mjukvara bör göra egen hårdvara. Det var alltså över 34 år sedan Alan Kay sa detta.

Android handlar om öppenhet och har lyckats ta marknaden med storm de senaste åren. Men till vilket pris? Hur många har inte svurit över en dålig Androidtelefon och bytt till en iPhone under åren som gått? För det är det som är problemet med konsumenterna, de skyller inte på en telefontillverkare för att de har en dålig telefon utan skyller oftast på Android.

Det tar emot faktiskt att skriva det jag nu kommer skriva, men jag hoppas nästan att Google kommer att göra en Apple nu på tisdag när de presenterar Pixeltelefonerna. Jag hoppas alltså att Google har skapat egen hårdvara till sin mjukvara för den bästa och mest optimala Androidupplevelsen.

För hur mycket jag än kan älska Android så kan jag inte låta bli av att suktas av det som Apples iPhones har som inte Android har. Om Google skulle göra sin egen hårdvara skulle de äntligen kunna koppla fast den lösa hund Android är idag, och visa vad systemet faktiskt går för. Ryktena säger att HTC har tillverkat dessa telefoner och så kommer säkert fallet att vara. Men man kan väl få hoppas?

► Läs också: Vi listar de bästa sakerna med Android Nougat

För några år sedan när Google köpte Motorola gick ryktet om att de faktiskt skulle börja tillverka egna telefoner, men eftersom Samsung och andra stora aktörer då började backa ur Android fick Google lägga sig och sälja Motorola vidare till Lenovo. Enligt Google själva så handlade det endast om Motorolas patentinnehav som de vill åt.

Jag förstår att det finns människor där ute som läser detta som inte håller med mig, och jag kan respektera det. Och jag vill inte försöka få dessa läsare att hålla med mig då vi på Typ Android inte sysslar med opinionsbildning. Jag vill bara se en förändring och få Android att bli ett namn som inte är relaterat med budget. Är det för mycket begärt?