måndag, oktober 24, 2016

Huawei Honor 8 - En grymt prisvärd smartphone!


Huawei har på senaste tiden byggt riktigt snygga och läckra telefoner som kostat strax under konkurrenternas toppmodeller. För att erbjuda bra telefoner till ett riktigt förmånligt pris har Huawei köpt upp Honor, som i dagsläget agerar dotterbolag till Huawei. Jag ska nu sätta gaddarna i det senaste tillskottet, Honor 8.

Design


Huawei har med Honor 8 valt en elegant design som består utav diamantslipat 2,5D-glas, ett skal av aluminium, mjukt rundade kanter och knappt några bezels. Det jag bara måste erkänna att telefonen är nog bland den snyggaste jag sett och då har jag ändå testat och använt väldigt många modeller. Glas är snyggt men som alla telefoner med glas, är risken för att spräcka telefonen ganska stor. Precis som konkurrenten Galaxy S7 drar baksidan av Honor 8 åt sig mycket fingeravtryck. Dock inte alls lika mycket som S7 gör.

Precis som jag nämnde i min recension om Xiaomi Mi5 Prime så är även denna telefon väldigt hal. Inte lika extremt som i Mi5:s fall, men ändå så pass att det var värt att nämna.

På framsidan av telefonen finns en 5,2 tums stor skärm, som nästan når ända ut till kanterna, vilket är riktigt snyggt och självklart har den även en frontkamera. Längst ned på telefonens framsida står det enkelt men prydligt, honor.

På högra långsidan av telefonen hittar man både powerknapp och volymjustering. Knapparna är lyxiga och riktigt trevliga att trycka på, de känns väldigt robusta. Powerknappen har även fått ett sorts textur så man ska känna vilken knapp man är vid, vilket jag önskar fler tillverkare tar efter.

Om man istället går över till den vänstra långsidan finner man lucka för två nano-sim platser. Man kan även välja att ha ett SIM-kort och ett Micro-SD kort i telefonen om man istället vill ha det. När jag testade att använda två SIM-kort samtidigt var det inga problem, det fungerade som förväntat.

På baksidan av telefonen finner vi inte en, utan två kameror, laser-autofokus, dual LED (dual tone) blixt och en mycket pålitlig fingerläsare. Vi finner även märket honor igen och lite text, där det bland annat står ”Powered by Huawei”.

På ovansidan sitter det en IR-sändare, vilket gör att man kan styra bland annat TV-apparater, DVD-spelare, luftkonditionering och projektorer med hjälp utav den medföljda appen, ”Smart fjärrkontroll”. Detta är en funktion som försvinner mer och mer bland dagens smarttelefoner men det är kul att Huawei fortfarande erbjuder funktionen.

På undersidan av telefonen finns det dels en USB Typ-C port, ett 3.5mm hörlursuttag men också en högtalare av typen mono. Ljudet är bra för att komma ifrån undersidan, med god fyllighet och relativt fin bas. Men som alltid så föredrar jag framåtriktade högtalare, för ett mer klart och levande ljud. När man pratar i telefon är ljudet väldigt bra, telefonen gör ett gott jobb med att filtrera bort bakgrundsljud från personen man pratar med och personen i fråga hörs klart och tydligt.

Skärm

Huawei Honor 8 erbjuder en 5,2 tums stor skärm med Full HD-upplösning (1080 x 1920) och använder skärmtypen IPS/LCD, detta leder till en pixeltäthet på 423 PPI (Pixels Per Inch). Jag tycker att skärmen är riktigt bra och Xiaomi Mi5 får se sig slagen. När jag jämför med Galaxy S7 Edge, som erbjuder en Quad-HD skärm får däremot Honor 8 se sig besegrad, med all rätt.

I direkt solljus, som det för övrigt knappt är i Sverige vid den här årstiden, tycker jag Honor 8 är klart godkänd. Jag har inga problem med att se det som visas på skärmen och ljusstyrkan är hög nog.
Jag tycker att skärmen tenderar till att visa samma problem som egentligen alla telefoner med LCD skärmar har, nämligen att svarta färger inte upplevs som helt svarta. Detta är inget jag tänker på i vardagen, men det blir mer påtagligt när jag jämför med Galaxy S7 Edge som har en Super AMOLED-panel. I övrigt är det en väldigt bra skärm som Huawei har utrustat Honor 8 med. Bilden är skarp och betraktningsvinklarna bra.

Som jag tog upp i min recension om Xiaomi Mi5 Prime så föredrar jag Full HD-skärmar över Quad HD-skärmar. Helt enkelt av den anledningen att både prestanda och batteritid blir bättre med Full HD-skärmar, då processorn inte behöver skyffla runt massvis med pixlar som gör telefonen långsammare och batteriet pressas inte lika mycket.

System


Honor 8 kommer direkt ur boxen, förinstallerat med Huaweis syn på Android, kallad Emotion UI eller kort och gott EMUI. Versionsnumret är uppe i 4,1 som baseras på Android Marshmallows.

Som de flesta kinesiska tillverkarna har Huawei valt att inte inkludera en applåda i gränssnittet och detta är mest en smaksak huruvida man tycker om det eller inte. Personligen gillar jag när en applåda finns, för då behöver inte alla appar man har på enheten synas på hemskärmarna och det blir enligt mig inte lika plottrigt utan mer ordning och reda. Något som jag var irriterad över i MIUI (Xiaomis system) var att det varken gick att radera eller inaktivera medföljda appar. Huawei har lagt in möjligheten till att inaktivera de appar man inte tycker om, vilket är väldigt bra.

Man märker ganska tidigt hur väl optimerat EMUI är. Precis allting, gå in i menyer, öppna applikationer eller ta ett foto i den medföljda kameraappen går blixtsnabbt på Honor 8 utan något enstaka hack eller lagg. Det är betydligt rappare än TouchWiz och slår även MIUI som även det är väldigt bra optimerat.

Jag skulle vilja beskriva EMUI som en blandning utav Apples iOS och Xiaomis MIUI. Det har liknelser från de båda systemen men allt är lite snyggare och lite modernare i EMUI. För de personer som saknar applådan men samtidigt vill ha kvar EMUI:s inställningar med mer, kan problemet lösas väldigt enkelt. Det är bara att ladda ned en Launcher, en så kallad hemskärmsapplikation från Play Butik och problemet är löst.

Honor 8 har precis som många konkurrenter en temabutik installerat direkt i systemet. Ikonerna, inställningsmenyn, notifieringsfältet, bakgrundsbilden och låsskärmen är exempel på saker som ändras när man byter teman. Butiken är enkel att förstå och erbjuder relativt många olika teman. Det är långt ifrån den bästa tema-butiken, men självklart bättre än ingenting.

En rolig funktion Huawei har lagt in i sitt system är att man, med hjälp av fingerknogarna kan skriva olika bokstäver på skärmen. Ett C kan man exempelvis ställa in så att kameran öppnas, ett M för Musik, W för väder osv.

Prestanda

Huawei Honor 8 har Huaweis egenutvecklade processor HiSilicon Kirin 950 parad med 4GB ram av typen DDR4. Kirin 950 är en 8-kärnig processor som är gjord i 16nm FinFET Plus tillverkningsteknologi. De fyra kärnorna som sköter intensiva uppgifter exempelvis tunga 3D-Spel är ARM:s Cortex-A72, medan de fyra kärnor som sköter lättare aktiviteter såsom att bläddra runt i menyer eller surfa på sociala medier är istället ARM:s Cortex-A53.

Grafikkretsen i Honor 8 är densamma som i Huawei P9 och nästan densamma som i Galaxy S7. ARM Mali-T880 MP4 använder sig av Huawei Honor 8 och P9. Galaxy S7 använder istället ARM Mali-T880 MP12. Skillnaden mellan dessa är att Huawei har valt att använda fyra kärnor medan Samsung har valt att använda tolv kärnor.

När jag jämför Huawei Honor 8 med Galaxy S7 och Xiaomi Mi5 Prime i det allmänt grafikintensiva racingspelet Asphalt 8 upplever jag en viss skillnad. Xiaomi som har utrustat sin topptelefon med Snapdragon 820 och Adreno 530 som grafikkrets har en viss fördel. Galaxy S7 och Honor 8 är en bit efter men de två uppvisar ett väldigt likvärdigt resultat, näst intill hela tiden. Ingen telefon visar däremot tendens till något lagg, vilket man heller inte förväntar sig!

När jag i vardagligt användande, så som att kolla sociala medier, spela något enstaka spel och fota upplever jag Honor 8 som den stabilaste av de tre. Den är snabbast in och ut ur applikationer och den har inga problem med aktiviteterna jag utsätter den för. Detta må vara en av de snabbaste, om inte den allra snabbaste telefonen jag använt. Något mer som Honor 8 imponerar vid är multitasking, alltså att hålla igång flera appar samtidigt utan att de stängs ned. Den klår min Galaxy S7 Edge (som också erbjuder 4GB DDR4 ram) rätt så enkelt, vilket endast kan bero på väldigt bra optimeringar av Huawei.

När jag för skojs skull väljer att köra prestandatestet AnTuTu benchmark får den resultatet: 94 130

Den får därav se sig slagen av i stort sett alla sina konkurrenter, som alla hamnar på runt 130 000 eller mer. Detta är mycket intressant, för det bevisar än en gång att man inte kan lita på siffror. Fastän den hamnar ljusår efter sina konkurrenter testmässigt så är den nästan alltid snabbare i verkligheten. Jag drar slutsatsen av detta att Huawei verkligen kan optimera sitt system bra för sina telefoner.

Kamera


När Huawei lanserade P9 och P9 Plus blev kamerorna snabbt dess trumfkort. Samarbetet med Leica sades ha resulterat i en betydligt bättre kameraprestanda än tidigare telefoner från Huawei och det stämde mycket riktigt. Nu var Huawei med på allvar och slogs mot de som länge varit herren på täppan gällande kameror - nämligen Samsung. Även om Honor 8 saknar märket Leica på baksidan av telefonen som P9 och P9 Plus begåvats med så har den exakt samma uppsättning kameror.

De två kamerorna erbjuder varsin 12 megapixels-sensor med bländartalet f/2,2 och är en Sony sensor kallad IMX286. Den ena fotar bilderna i färg, medan den andra i svartvitt och tillsammans sätts de samman för att skapa mer ljusstarka och kontrastrika bilder. Möjligheten finns också att direkt fota i svartvitt och resultatet blir riktigt imponerande. Det blir mycket bättre än att göra som de flesta är vana vid, att fota i färg och sedan redigera bilden till svartvitt. En annan funktion som är riktigt häftig är att man i efterhand kan redigera fokusen i bilden och justera utifrån det man vill ska vara i fokus på bilden.

I mörka förhållanden imponerar inte telefonen, tyvärr. Detta beror troligtvis på det höga bländartalet telefonen har utrustats med då många konkurrenter erbjuder f/1,8 eller till och med f/1,7. Bilderna blir suddiga och FPS:en (Frames Per Second) sänks kraftigt, vilket medför att kameran laggar fram. Huawei bör tänka på detta till nästa modell, att försöka fixa så att kameran presterar som konkurrenterna under mörka och dunkla miljöer.

Framkameran är en 8 megapixlars med bländartalet f/2,4. Jag tycker kameran under dagtid presterar överförväntan och bilderna blir riktigt snygga. Tyvärr lider den av samma problem som huvudkamerorna, när det börjar mörkna så laggar kameran och bilderna blir suddiga. En trevlig funktion däremot är att skärmen agerar blixt och tänds medan en bild tas, på så sätt blir det ett betydligt bättre resultat, än om funktionen inte skulle funnits där.

Väl inne i kameraappen kan man dra åt höger för att få fram flertalet olika lägen att välja mellan. Manuellt läge, panorama, slow motion och video är bara några av de olika lägen man kan välja mellan. För den som har intresset av att kunna kontrollera sådant som ISO, slutartid och hur mycket ljus kameran ska släppa in rekommenderas det manuella läget.

Om man istället drar åt vänster hamnar man i inställningsmenyn. Här kan man bland annat justera upplösningen på kameran, ställa in timer, ställa in huruvida volymknapparna ska agera någonting och om kameran ska följa ett objekt, likt Sonys funktion i Xperia X-serien.

Batteri

Telefonen har ett 3000 mAh stort batteri, vilket är standard på en telefon med denna skärmstorlek idag. Många av konkurrenterna med samma batteristorlek har däremot QHD skärmar, vilket medför att de har betydligt svårare att få samma exemplariska batteritid som Honor 8 kan stoltsera med. HiSilicon Kirin 950 är en väldigt strömsnål processor och med fantastiskt bra optimeringar av Huawei så leder detta till att Honor 8 aldrig haft problem med att klara sig en hel dag utan att jag behövt ladda, inte ens när jag pressat den med hårda prestanda tester och grafikintensiva spel.

Det har alltid vart minst 35 %  kvar när jag släck för natten, men när jag använt den mer alldagligt och surfat, streamat lite musik och kollat sociala medier har det vart runt 65 % kvar. För er som undrar så får jag ut cirka 8h SOT (Screen On Time) med Honor 8 vilket är riktigt, riktigt bra.

Övrigt

Honor 8 har stöd för snabbladdning via 9V/2A, vilket kan jämföras med det ”gamla” Qualcomm Quick Charge 2,0. Huaweis lösning är alltså inte i teorin fullt lika snabb som Qualcomms nya Quick Charge 3.0, men i praktiken laddas Honor 8 upp snabbt och jag märker ingen markant skillnad mellan den och Xiaomi Mi5 Prime som har Qualcomms nya Quick Charge 3,0.

Huawei har försett Honor 8 med en otroligt bra fingerläsare. Den sitter på baksidan, vilket enligt mig är en perfekt position då man ofta har fingrarna där naturligt. Registrera ett finger tar runt 6-7 inläsningar vilket är bra, då flertalet utav konkurrenterna kräver 15-20 inläsningar och ändå har en långsammare och sämre fingerläsare. Honor 8:as läsare är blixtsnabb och den visar aldrig, verkligen aldrig tendens till att man får försöka igen, utan den läser av fingret på någon millisekund och sedan är man inne. Det som är bra med Honor 8:as fingerläsare är att den även fungerar när skärmen är släckt. Det vill säga, man behöver inte starta skärmen innan man lägger fingret på läsaren, för att det hela ska fungera.

Honor 8:s fingerläsare är i själva verket en dedikerad knapp. Knappen går att ställa in och exempelvis har jag valt att ett klick tänder ficklampan, medan ett dubbelklick tar en skärmbild. Detta har jag använt flitigt och det är en funktion som faktiskt underlättar ganska mycket.

Huawei har även flertalet funktioner inbakat i systemet som ska hjälpa till att ge batteritiden en knuff i rätt riktning:

- En riktigt trevlig funktion är möjligheten till att sänka skärmupplösningen ifrån Full-HD som är satt som standard, ned till vanlig HD (720 x 1280) upplösning.

- Man kan styra exakt vilka appar som ska få ligga och dra batteri i bakgrunden, alltså när skärmen är släckt.

Avslutningsvis kan man också välja mellan tre olika lägen, Prestanda, Smart och Ultra:

Prestanda
Om du vill spela eller göra andra processor intensiva aktiviteter rekommenderas detta läget.

Smart
Ett mellanting, sparar batteri genom att begränsa bakgrundsaktiviteter men telefonen är fortfarande blixtsnabb och fungerar som vanligt.

Ultra
Här ändras i stort sett hela telefonen. Skärmen visar endast svartvita färger, man kan bara ringa, skicka sms, komma åt sina kontakter, se tid och datum.

Sammanfattning

Huawei har med Honor 8 skapat en extremt prisvärd telefon som imponerar med en grymt bra batteritid, blixtsnabb fingerläsare, rappt system och en bra kamera under bra förhållanden. Konkurrenterna får verkligen passa sig! Honor 8 kostar ungefär 4490 kronor.


POSITIVT NEGATIVT
  • Riktigt snabb
  • En grym fingerläsare
  • Priset
  • Stöd för dubbla SIM-kort
  • Rapp
  • Ingen vidare kamera i dunkla miljöer
  • Drar åt sig fingeravtryck på baksidan
  • Extremt hal, skal rekommenderas!
BETYG: