söndag, oktober 09, 2016

Google slåss mot IS - skydd eller censur?


Alphabet, Googles moderbolag, har tydligen gett sig in i fighten om Islamiska Staten, och vad vi som användare ska tycka om dem.

► Läs mer: Islamiska Staten har en egen app

Man kan hålla med eller inte hålla med om IS budskap och Google hoppas på det senare. IS har visat sig vara mer tekniskt kunnande än andra tidigare terrororganisationer. De har lyckats att rekrytera folk i horder över social medier och Google försöker nu att förhindra detta. Det kallas för "The Redirect Method".
Google förbereder sig nu för att rulla ut detta över hela USA.

Metoden går ut på att leta efter nyckelord som vanligen söks efter när man vill veta mer om IS och andra terrororganisationer. Tillsammans med sökresultaten så presenterar denna metod ett motprogram i form av YouTube-kanaler och videos som är menade att försöka få folk att bli bortstyrda från extremism.

Men vem bestämmer egentligen vad en extremist är? Tydligen är det Google som gör det, och det kan skapa problem. Det är kliché men samtidigt sanningen, en terrorist för oss västerlänningar är en annans frihetskämpe. När man ger ett företag som Google friheten att bestämma åt oss vad vi ska se, tycka och tänka - ja det är ganska skrämmande.

Såhär funkar det: Under en åttaveckors testperiod hittade metoden över 1 700 nyckelord och riktade sig till 320 000 människor, som ansågs ligga i riskzonen till att bli rekryterande av Islamiska Staten. Dessa människor fick se annonser som vederlägger IS propaganda, inklusive privata YouTube-videos på människor som lyckats fly undan IS territorium.

Detta kan inte bara användas för att slåss mot IS propaganda utan också mot potentiella rekryter inom extremistgrupper som finns inrikes. Google menar dock att de endast riktas till individer som har frågor, frågor som lyfts och besvaras av den islamiska staten. Och det känns mer som ett diplomatiskt sätt att säga "vi ska kontrollera vad du ska tycka, men det är okej för att det är för en bra sak".

► Läs mer: Regeringen vill skatta på smartphones

Tänk tillbaka till sent 90-tal, precis när internet började slå igenom. Få minns det kanske, men det fanns en del konspirationsteoretiker som sa att internet skulle användas fel av myndigheter för samla information de medborgare som hade fel politiska åsikter. Det Snowden lyckades läcka bevisade att det var värre än så, det tittar på alla, överallt, hela tiden.

Så frågan är, om Google gör detta mot tänkbara IS rekryter, vad gör de som de INTE berättar för oss? Har man politiska åsikter som Google inte gillar kan de försöka styra en i deras riktning.