torsdag, oktober 13, 2016

Diskutera anonymt med Candid


I dagens sociala medier kan det vara svårt att diskutera vissa ämnen. Speciellt om ämnet i sig är ganska kontroversiellt och kan vändas mot dig och i värsta fall hamna hos din arbetsgivare. Tanken bakom Candid är att motverka detta.

Candid är en ny app som likar Jodel, en app som låter dig prata och diskutera med andra anonymt. Den stora skillnaden är dock att man som användare inte blir placerad på ett campus eller i en viss stad beroende på ens GPS. Istället får man välja kategorier och ämnen man vill ta del av vare sig det är globalt eller lokalt i sitt bostadsområde.

Appen berör alla ämnen som man kan tänka sig vara intresserad av med allt från tech, Android och bilar till mer politiskt laddade ämnen som mångkultur, feminism och vänsterextremism. Candid är till för att båda sidor kring ett ämne ska kunna diskutera och reflektera över varandras kommenterar, men frågan är om det inte bara resultera i en app där näthatet kommer flöda. En jämförelse som florerar på nätet just nu är att Candid skulle vara resultatet av en fusion mellan 4chan och Tumblr där Candid är avkomman.

Oavsett om man vill nätahata, kolla på katter eller diskutera viktiga händelser i Star Wars så finns nästan alla ämnen där, och om det inte finns är det lätt att skapa. Följare av Typ Android kan till exempel följa Typ Android på Candid och diskutera anonymt om sidan där.

När man först öppnar upp Candid kan man ansluta till sin Facebookprofil, så appen kan föreslå ämnen åt en som man kan följa. På så sätt sparar man även också sina preferenser ifall man byter enhet någon gång i framtiden och öppnar upp appen igen. Detta låter en ändå vara anonym.

Väl inne har man sitt egna personliga flöde där heta ämnen inom ens intresseramar dyker upp. Allt från gilla, ogilla eller dela en text är det som får appen att växa. Självklart kan man lägga sig i konversationer själv.Candid är en app riktad till alla typer användare; man som kvinna, trans eller farmaceut. Appen i sig är väldigt användbar men ser ut att ha en klassisk appdesign från 2012.
Candid är gratis både för Android och iOS

Hur tänker du kring detta? Är det bra att det kommer ut en sån här app som kan sprida sånt hat, eller kommer den göra nytta och låta folk säga vad de faktiskt känner? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tror och om du själv använder Candid.