onsdag, september 21, 2016

Vi testar: Samsung Galaxy S7 EdgeSamsung skapade med förra årets S6 Edge och S6 Edge+ en ny typ av smartphones med sluttande kanter. Dessa innehöll vissa extrafunktioner som inte vanliga S-serien gjorde men annars var det mest en designgrej. Nu är tredje telefonen från Samsung med en Edgeskärm här och nedan följer en recension av telefonen:


Design och känsla


Samsung är just i detta nu ensamma med att erbjuda telefoner med sluttande kanter och man märker designvalet direkt när man plockar upp telefonen ur förpackningen. Samsung har även valt att göra baksidan av telefonen mjukt sluttande, vilken gör den extremt skön att hålla i.

Baksidan som såväl framsidan är gjort av glas och här är det mest en personlig åsikt om vad man föredrar. Glas spricker lätt och precis som föregångarna har S7 Edge stora problem med att inte dra åt sig fingeravtryck. Jag gillar Samsungs designtänk men de kunde ha arbetat mer med detta problem, då det kan bli väldigt störande.

Telefonen har en 5,5 tum stor skärm, men jag upplever telefonen som relativt liten i jämförelse med andra telefoner med samma skärmstorlek som exempelvis iPhone 6S Plus. Samsung har med hjälp av Edgeböjningen extremt tunna kanter, vilket många av konkurrenterna inte erbjuder.

På högersidan av telefonen hittar vi power-knappen vilket jag tycker är en klen knapp, då det känns som att den ska gå sönder. Samsung kunde ha använt mer robusta knappar som exempelvis HTC 10 har. Om vi istället tittar på vänstersidan så hittar vi volymknapparna, som även de känns klena.

Jag har testat den guldfärgade varianten av S7 Edge och har använt den i ett antal veckor. Designen liknar rätt mycket den gamla S6 Edge+, men jag föredrar S7 Edge då jag tyckte att den äldre var vass utmed Edge-kanterna och att kamerabumpen stack ut för mycket.

Sammantaget så tycker jag att Samsung har gått framåt gällande designen jämfört med fjolårets modeller. Man har gjort telefonen bekvämare att hålla i, men framför allt har Samsung valt att göra telefonen lite tjockare, och som resultat fått in ett betydligt större batteri.

Skärm


Samsung Galaxy S7 Edge har en 5,5 tum stor Super AMOLED skärm med QHD upplösning (1440 x 2560 pixlar) vilket resulterar i en pixeltäthet på hela 534 PPI. Det märks, när man drar en snabb jämförelse med exempelvis LG G5 eller HTC 10 (som för övrigt också erbjuder samma höga upplösning), att Samsung verkligen kan det där med skärmar.

Personligen tycker jag om Samsungs lite mer ”överdrivna” paneler, då många istället menar att Super AMOLED inte visar verklighetstrogna färger. Oavsett om man ser på film, spelar spel eller bara allmänt slösurfar så erbjuder S7 Edge en magnifikt bra skärm. Det är även här en smaksak och hur som helst kan man inte tycka att skärmen i S7 Edge är dålig på något sätt. Färgerna är livliga, betraktningsvinklarna är fantastiska och svärtan är otroligt bra. Det går heller inte att urskilja några pixlar, vilket jag heller inte förväntar mig.

Många telefoner som erbjuder bra displayer är det ändå väldigt svårt att se tydligt i direkt solsken. Här tycker jag att S7 Edge klarar sig väldigt bra, då texten är tydlig och ljusstyrkan hög. AMOLED skärmar brukar allmänt klara sig bra i solljus.

En stor fördel som telefoner med QHD-skärmar har är när man använder VR-headset. Här går det dock att urskilja och se pixlar tydligt med S7 Edge, men det är den dock inte ensam om.

System

Samsungs system kallas TouchWiz och är välkänt för att vara segt och innehålla mycket bloatware, vilket är appar och extrafunktioner som knappt ingen använder och som samtidigt slöar ned systemet.

Inför förra årets presentation av Galaxy S6 och S6 Edge slimmade Samsung ned systemet radikalt. Massor av bloat och funktioner raderades och Samsung lyckades att skapa ett betydligt trevligare system. Samsung har inför S7 och S7 Edge inte alls fortsatt att banta ned systemet utan stannat av och där systemet är idag, är det absolut snabbt men jag upplever att min OnePlus One från 2014 är rappare i exempelvis menyer, vilket är lite tråkigt då det är en gammal telefon i jämförelse.

Samsung Galaxy S7 Edge har faktiskt en del funktioner som inte vanliga S7 har, vilket beror på kanterna. Man kan naturligtvis ställa in på vilken långsida man vill använda funktionerna på och det hela är enkelt att få att fungera på ett bra sätt. Man kan välja att ha funktioner som att nå en speciell kontakt eller gå in i album. Något som gör det användbart är att man både kan lägga till systemappar men också tredjepartstappar.Prestanda


Samsung har valt att använda två olika sorters systemkretsar till S7 och S7 Edge. Den ena är Qualcomm Snapdragon 820 parad med Adreno 530 som grafikkrets medan den andra är Samsungs egenutvecklade Exynos 8890 Octa med Mali-T880 MP12 som grafikkrets. Vi i Sverige har Samsungs variant medan exempelvis USA får Qualcomms prestandachipp. Hursomhelst så är båda varianterna av S7 Edge riktiga kraftpaket och versionen jag har med Exynos 8890 som motor bromsar i stort sett inte för någonting. Spel som såväl att bläddra runt i menyer går nästan felfritt hela tiden. Det är bara någon enstaka gång som de kända små hacken som Samsung alltid dragits med kommer fram. Dessa lär nog aldrig försvinna heller, så länge Samsung inte byter ut sitt system, TouchWiz, helt och hållet.

Oavsett om man har Qualcomm eller Exynos som processor så har Samsung valt att ha 4 GB av typen LPDDR4 ram. Detta blir såklart väldigt kraftfullt och telefonen sköter multitasking mellan olika appar mycket bra. Appar som användes för ganska länge sedan, raderas inte utan de är kvar i minnet. Bra jobbat Samsung, då era telefoner förra året hade extremt stora problem med multitasking.

Jag valde för skojs skull att köra ett så kallat, AnTuTu Benchmark-test. S7 Edge presterar liknande resultat som LG G5 visar upp men får se sig besegrad av HTC 10 och OnePlus 3.


Kamera

Samsung har valt att utrusta S7 och S7 Edge med en kamera på 12 megapixel. Detta kan dock verka lite konstigt då förra årets modeller (S6, S6 Edge, S6 edge Active och S6 Edge+) alla erbjöd en kamera på 16 megapixel. Samsung var dock snabba med att poängtera att megapixlar inte är allt, och där har de helt rätt.

För det första så har de valt att utrusta de nya telefonerna med ett lägre bländartal på otroliga f/1.7, vilket resulterar i bättre ljusinsläpp som leder till bättre foton i mörka och dunkla förhållanden. De har också infört något man kallar för Dual Pixel-teknologi, vilket gör att S7 och S7 Edge hittar fokus extremt snabbt, betydligt snabbare än konkurrenterna och tar även bra bilder när motivet inte står still. Samsung har också ökat pixelstorleken till 1.4μm vilket möjliggör mer ljus i varje bild.

Telefonen är utrustad med många olika fotolägen där Auto är enkelt om man ”bara” vill fota eller filma. För den som är mer kunnig finns ett Pro-läge där man bland annat kan ställa in ISO, slutartid, exponering och vitbalans. Hursomhelst lär man inte bli besviken av kameran i S7 Edge. Kameraappen är rapp och bilderna blir helt fantastiska.

Telefonens främre kamera ligger på 5 megapixlar med också smått fantastiska f/1,7. Jag tycker kameran är helt ok men inte den bästa på marknaden. Exempelvis så har LG G5 och HTC 10 en bättre frontkamera.

För att se några exempelbilder jag tagit kan du klicka här!


Batteri

Telefonen levereras med ett ganska saftigt batteri på 3600 mAh. Det är alltså ett rejält lyft från S6 Edge+ (3000 mAh) som dock hade en 5,7 tums-skärm. Samsung fick väldigt mycket kritik förra året då knappt någon av deras toppmodeller klarade en dags användning. Samsung har med både S7 och S7 Edge i stort sett åtgärdat problemet och jag får ut väldigt bra batteritid ur min S7 Edge.

Med hård användning, vilket omfattar mycket spelande, användande av musiktjänster och allmänt surfande räcker det att jag laddar innan jag släcker för natten, då den har cirka 10-15 % kvar. När jag istället använder den lugnt och bara kollar lite sociala medier och knappt mycket mer än så, så håller sig mobilen en hel dag och en bit in på nästa. Som sagt, jag tycker S7 Edge erbjuder en mycket bra batteritid, också med tanke på att den har en QHD skärm.

Övrigt


När Samsung introducerade Galaxy S5 var många glada över att telefonen var vattentät. Året därpå kom S6, som inte hade någon IP-klassning. Nu är Samsung tillbaka på banan igen och med S7 och S7 Edge har Samsung valt att IP68-klassa båda telefonerna. I teorin innebär detta dock att man ska kunna sänka ner telefonerna 1,5 meter i upp till 30 minuter. Detta ser jag som ett bra tillskott då man inte behöver oroa sig för att prata i telefon och få en vattenskada, om det exempelvis regnar ute.

Telefonen har precis som fjolårsmodellerna också stöd för snabbladdning, både via sladd och trådlöst. Jag har dock inte provat trådlöst djupgående så jag kan inte uttala mig fullt om det men när jag testade lite hastigt så fungerade det alldeles utmärkt.

Telefonen har även en fingerläsare inbyggd i hemknappen. Inläsningen tar runt tjugo inläsningar för att få fingret registrerat vilket är ganska många gånger, Nexus 6P kräver endast fem avläsningar. Jag tycker inte heller läsaren är något vidare, det är ofta den inte vill läsa av mitt finger och jag får vackert försöka igen Det brukar sluta med att jag istället väljer att slå in min kod. Det som gör mig lite irriterad är att Nexus 6P endast kräver ¼ inläsningar och dessutom fungerar näst intill felfritt.

Högtalaren är av typen mono och är tyvärr placerad på undersidan av telefonen. Jag hade gärna sett att Samsung hade valt framåtriktade stereohögtalare då det blir en helt annan upplevelse. Högtalaren låter högt, men saknar bas helt och hållet. Ljudet ur hörlurar är dock väldigt bra.

En funktion som Galaxy S7 och S7 Edge delar med LG G5 är Always On-displayen. Funktionen visar tid eller kalender om man väljer det, vilket knappt drar någon ström. Endast de tända pixlarna som visar exempelvis tiden drar batteri. Jag föredrar dock LG:s variant då den utöver tiden även visar notiser. Förhoppningsvis skickar Samsung ut en uppdatering som gör att även deras variant visar notiser, men det återstår att se.


Sammanfattning

Samsung har återigen lyckats skapa en telefon som håller absoluta toppklass på alla områden. Vill du ha en telefon med en skärm som är bland det bästa på marknaden (inklusive kameran) och en prestanda som är maxad, då är Samsung Galaxy S7 Edge något för dig!


POSITIVT NEGATIVT
  • Otroligt bra skärm
  • Kamera i världsklass
  • Riktigt bra batteritid
  • Microlagg här och var
  • Ingen vidare fingerläsare
  • Dyr (7490 kronor)
BETYG: