torsdag, september 01, 2016

Vi testar Hubsan Q4/X4 Mini Drone


En  avstickare från den tech vi brukar prova på, är en drönare för nybörjare - nämligen en Hubsan Q4/X4 Mini Drone. På senare tid har drönare blivit allt vanligare i de svenska hemmen. Oavsett om man är ett proffs eller bara flugigt på skoj så är det ändå alltid lika roligt flyga. Alla måste dock börja någonstans och denna enhet är en av de bättre drönarna för nybörjare.

I paketet

Medföljer gör åtta stycken extra propellrar, en liten skruvmejsel att montera isär hela drönaren, en USB-laddare för batteriet samt ett par extra gummifötter. I paketet också finns givetvis själva drönaren och en fjärrkontroll.

Fjärrkontrollen


Fjärrkontrollen har två spakar, en att manövrera upp/ner samt tilta höger/vänster medan den andra styr kursen rakt fram och bak samt vänster/höger. Bägge spakarna har dessutom två egna trimnings i händelse av att något som gått snett måste justeras.
Den styrs med hjälp
av fyra trippel A-batterier.

Kontrollen i sig är inte jättebekväm, förutom att vara väldigt plastig och lätt så är den främst oergonomisk och man kan få ont i händerna av att hålla den för länge. Sparkarna är inte heller så bekväma då de har mjuka taggar riktade uppåt, antagligen för bättre grepp, men efter mycket användning känns det bara tröttsamt i tummarna då de "skär" i huden.

Hubsan Q4/X4 Mini Drone


Drönaren i sig är ganska snygg men samtidigt liten. Den är 14 centimeter i diameter och levereras med en skyddsskärm som är monterad runt hela enheten, så oavsett vilken del som kraschar först vid eventuella mindre lyckade landningar, är propellrarna alltid skyddade. Under varje propeller sitter en ljusdiod som gör att man kan flyga i mörker, men den visar också användaren vad som är fram och vad som är bak, för enklare manövrering. Dessa börjar även blinka när batteritiden börjar sina, så att man hinner landa.Hela drönaren är byggd i hårdplast, men går lätt att böja och bända fram och tillbaka. På undersidan sitter ett bar gummifötter som dämpar de något hårdare landningarna. Drönaren styrs med ett litet batteri på 250 mAh, ger dig ungefär 10 minuters flygtid innan det är dags att ladda upp batteriet igen. Batteriet tas då lätt ut ur kroppen på drönaren, för att ladda enklast möjligt.
X4an har fyra stycken motorer som styr propellrarna med ett chip inbakat i kroppen. I chippet finner vi inte bara mottagare för fjärrkontrollen, utan även en gyro för extra stadig flygning.

Att flyga den

Att manövrera den här drönaren är lätt för den som redan kan, men som alla vet så är det övning som ger färdighet och det tar några omgångar innan man lär sig hur man ska kontrollera den korrekt.
Efter några smällar hit och dit går den som en dröm. Det är lite svårt, eller väldigt svårt snarare, att få den att hovra.

En annan grej som kan vara bra att veta är att drönaren kalibrerar gyron när man stoppar in batteriet, så man måste göra detta på en plan yta annars flyger den hursomhelst och tror att den är trasig.

Slutsats

Minidrönaren kostar 399 kronor, men verkar tåla en del stryk. Är du beredd att lägga ut mer pengar senare på en dyrare drönare är denna verkligen att rekommendera, då denna lär dig grunderna i manövrering av en drönare.