tisdag, september 06, 2016

Vi testar Acer Iconia Tab 10


I samband med att vi fick prova på en smartphone (Liquid Z350) från Acer, skickade de även en surfplatta till oss och det är den jag tänkte försöka recensera idag. Jag betonar "försöka" eftersom plattan dog helt plötsligt under min testperiod. Det är lite av en tragedi då jag anser att den här plattan är en av de bästa plattorna i sin prisklass jag någonsin provat.

Utseende och känsla

Med en stor 10 tums IPS-display känns displayen optimal för lätt gaming och en och en annan tv-serie.
Att hålla i plattan känns ganska skönt och samtidigt naturligt då plattan endast väger 540 gram. Hela plattan i sig känns lite halvt plastig och jag är säker på att den skulle kunna böja sig om jag så försökte göra det.

På framsidan finns en 2MP-kamera samt två högtalare som är riktade framåt i äkta stereo. Baksidan, som är i räfflad plast, har en 5MP-kamera samt Acers logotyp. Sidorna präglas av uttag för microSD, hörlurs-jack och väldigt plastiga, men taktila knappar.

Att använda den


Det är en underbar upplevelse att använda den här plattan, med minimalt lagg och att den är väldigt responsiv får mig att återkomma till den, trots sina plastiga egenskaper.

Kameran gjorde inte det bästa jobbet, och tyvärr kan jag inte med den här recensionen leverera exempelbilder som jag brukar göra, utan ni får tro mig.

Med 32 GB minne tillsammans med 2 GB RAM känner jag att den här plattan kan göra allt vardagligt jag vill göra. Det är vid tyngre arbetsuppgifter jag känner att plattan börjar ge vika, men det är ändå något jag föredrar göra på en dator.

Batteriet, som ligger på 5910 mAh, räcker gott och väl länge. Standbytiden är också ganska lång för att köra Android 5.0.
Det som är lite jobbigt är dock det faktum att det tar ett tag - tre till fem timmar - att ladda enheten.

Operativet

Det är Android 5.0 Lollipop som får den här enheten att rulla så fint som den gör. Acer har sparat rejält på sitt egna gränssnitt och det påminner lite om Sonys interface om jag ska vara helt ärlig. Med plattan medföljer över nio bloatappar från Acer, och den som läst mina recensioner tidigare vet nog vid det här laget att det är nio appar för mycket.


Kan inte starta upp...

Som jag nämnde tidigare kan jag inte längre starta upp plattan, den är helt död. Och efter lite Googlande hittade jag svaret. Tydligen så har just den här modellen en designmiss som medför risken att av/påknappen bryts av om man trycker för hårt på den. För att laga detta krävs det att man tar bort baksidan (vilket man inte kan göra så lätt) och köper en reservdel för 500 kronor.

Slutsats


Om  man är försiktig och inte pajar på/av-knappen kan jag rekommendera den här plattan. Den är snabb och har inte varit till något problem alls. Kameran är inte den bästa men det duger för hemmabruk. Acer Iconia Tab 10 kostar idag 2490 kronor.


Betyg


POSITIVT NEGATIVT
  • Bekväm
  • Bra batteri
  • Bra för sitt pris
  • Plastig
  • Dålig kamera
  • Ingen fast charge
BETYG: 

Specifikationer

Tillverkare: Acer
Skäm: 10,1" IPS LCD
Upplösning: 1920 x 1200 pixlar (224 ppi)
Minne: 32 GB
RAM: 2 GB
Kamera: 5MP / 2MP
Batteri: 5910 mAh
Processor: Intel Atom Z3735F
Storlek: 260 x 176 x 9.7 mm
Vikt: 540g