fredag, september 30, 2016

Test: Xiaomi Mi5 Prime - Kinesisk högpresterande lur


Xiaomi är en av världens största tillverkare av smartphones, men få vet om märkets existens här i våra nordiska trakter. Xiaomi har länge haft som mål att leverera telefoner som är bra på pappret men som är betydligt vänligare mot plånboken än många av sina konkurrenter.
Nu har jag fått möjligheten att testa toppmodellen Xiaomi Mi5 Prime och här är min recension:

Design


Det första jag noterade när jag plockade upp telefonen ur lådan var hur lätt den var. Detta är inte så konstigt då Mi5 Prime är en väldigt lätt pjäs på endast 129 gram. Vidare så består hela baksidan samt framsidan av glas, närmare bestämt Corning Gorilla Glass 4. Lång- och kortsidorna består av en metallram och Xiaomi har precis som Samsung valt att göra kanterna på baksidan av telefonen böjda, vilket medför att telefonen blir väldigt skön att hålla i.

Telefonen är den halaste mobil jag någonsin har använt och detta har varit ett ganska stort problem. Så fort telefonen ligger på en bänk med viss sluttning så glider telefonen iväg. När jag tar upp den från fickan så måste jag ha ett rejält grepp och vara försiktig, annars kan jag tappa den ner i backen.

Som jag nämnde i min recension angående Galaxy S7 Edgeså är det hög risk för att glaset spricker om man tappar telefonen, däremot har inte Mi5 Prime alls samma problem med fingeravtryck på baksidan som Samsung Galaxy S7 och S7 Edge har.

Mi5 Prime består av en 5,15 tum stor skärm. Jag tycker att telefonen är smidig och kompakt och Xiaomi har lyckats att få ner döytan och telefonen har inte stora bezels. Jag upplever exempelvis iPhone 6S (4.7 tum) som lika stor fastän den har en betydligt mindre display.


På den högra långsidan av telefonen så finns både power- och volymkontrollerna och de är relativt taktila och sköna att trycka på. På den vänstra långsidan så återfinns en lucka för två nano-sim.Med Mi5 Prime kan man alltså använda två simkort samtidigt.

Något som jag upplever är att kanterna precis som i Galaxy S6 Edge och S6 Edge+ är ganska vassa. Xiaomi skulle kunna slipa ut kanterna på framsidan en aning för att undvika problemet.

Skärmen


Xiaomi Mi5 Prime erbjuder en panel på 5,15 tum med Full HD-upplösning (1080 x 1920) och använder skärmtypen IPS/LCD. Detta ger en pixeltäthet på 428 ppi. Jag tycker att skärmen helt klart är bra och erbjuder fina färger och hög ljusstyrka. Jag tycker även att telefonen klarar sig bra i direkt solljus och jag har inga problem med att se det som visas på skärmen.

Dock upplever jag inte svarta färger som helt svarta men detta är inte något unikt med denna telefon då IPS/LCD-skärmar ger samma effekt på alla telefoner som använder denna sortens skärmtyp. Jag kan heller inte urskilja några pixlar vilket är bra, då detta kan vara irriterande om man exempelvis ska läsa en text eller surfa rent allmänt.

Mi5 Prime får se sig slagen av exempelvis Galaxy S7 och LG G5 som båda spelar i helt andra ligor. Allt ifrån svärta till att färgerna poppar från skärmen är bättre på Samsungen och LG:n, men jag förväntade mig inte något annat resultat heller.

Personligen föredrar jag Full-HD skärmar framför QHD om man inte ska syssla med VR – headsets eller liknande, då Full-HD är vänligare mot såväl prestandan som batteritiden.
System

När jag fick hem telefonen kom den som väntat med Xiaomis system kallad MIUI installerat. Versionen är senaste MIUI 8 som baseras på Android 6.0.1 Marshmallow. Något som är väldigt tråkigt är att svenska inte finns med som systemspråk utan jag får istället köra på engelska. Förhoppningsvis fixar Xiaomi detta ganska snart med hjälp av en uppdatering, men det är inget jag vet ännu.

Som många andra kinesiska tillverkare skippar Xiaomi en applåda i sitt gränssnitt. Här ligger alla appar på hemskärmen och jag skulle vilja beskriva MIUI som en blandning av iOS och Huaweis EMUI. Systemet är väldigt långt ifrån Stock Android och innehåller mycket bloatware. Något som är riktigt irriterande är att det varken går att avinstallera eller ens gömma de appar som är med från start. Xiaomi hade åtminstone kunnat lägga in funktionen att gömma de appar man inte vill ha eller inte tycker om. Just i detta nu har jag en mapp kallad ”skräp” med tolv, enligt mig, onödiga Xiaomiappar som jag aldrig har använt.

Något som jag blev förvånad över är hur pass snabbt systemet är. Det är inga små hack här och var som i Samsungs system, utan allt flyter på som det ska i en topptelefon från 2016. Jag tycker MIUI 8 är snyggt och fräsch, rent genuint.

Xiaomi har även en temabutik där man kan ladda ned tonvis med olika teman som exempelvis ska efterlikna iOS, HTC Sense eller Stock Android. Detta ändrar förutom ikoner också inställningsmenyn, låsskärmen och bakgrunden. Jag gillar butiken och att Xiaomi erbjuder funktionen men både HTC och CyanogenMod ligger två eller tre steg före med sina motsvarigheter.

Prestanda


När Xiaomi lanserade Mi5 valde de att göra tre utgåvor av telefonen. Alla tre ser ungefär likadana ut, men de skiljer sig lite åt.

Den enklaste modellen, kort och gott kallad Mi5 erbjuder 32GB lagringsutrymme och 3GB DDR4 ram. Processorn är en underklockad Snapdragon 820 där kärnorna tickar på i en hastighet av 1,8 GHz.

Den version kallad Mi5 Prime (som jag har testat) erbjuder 64GB lagringsutrymme och 3GB DDR4 ram. Processorn är även denna en Snapdragon 820 men här tickar kärnorna på i full hastighet, vilket är 2,15 GHz.

Den kraftfullaste versionen, kallad Mi5 Pro erbjuder 128GB lagringsutrymme och 4GB DDR4 ram. Processorn är samma som Mi5 Prime. Alltså en Snapdragon 820 där kärnorna jobbar på i 2,15 GHz.

Oavsett version så används Adreno 530 som grafikkrets, vilket resulterar i en riktigt bra spelprestanda. När jag jämför Mi5 Prime mot min Galaxy S7 Edge i det intensiva 3D-bilspelet Asphalt 8 märker jag en viss skillnad. Galaxy S7 Edge som har processorn Exynos 8890 och ARM Mali-T880 MP12 som grafikkrets flyter på snäppet sämre men jag upplever aldrig något lagg hos någon av telefonerna.

Vardagligt användande, vilket innefattar sociala medier, surf och lite spelande, hanterar Mi5 Prime som en riktig best. Allt går supersnabbt och flyter på som smör. Det är aldrig någon väntetid och telefonen klarar alla tunga spel som jag har utsatt den för riktigt bra.
Multitasking går förvånansvärt bra med tanke på att den ”bara” har 3GB ram, då många konkurrenter erbjuder 4 eller till och med 6 GB ram. Vissa applikationer laddas ibland om men inte mycket värre än vad min Galaxy S7 Edge med 4 GB ram gör.


När jag valde att köra AnTuTu benchmark på telefonen får den poängen: 132 387

Den får därav se sig slagen av exempelvis HTC 10, Samsung Galaxy S7 och OnePlus 3. Det ska dock tilläggas att den är snabbare i ”verkligheten” än vad HTC 10 är. Dels på grund av det snabbare UFS 2.0-minnet som Mi5 serien använder sig av men också på grund utav väldigt bra optimeringar av Xiaomi. Man kan med andra ord förklara att siffror inte alltid är allt.

Kamera

Xiaomi har valt att förse Mi5 Prime med en 16 megapixels Sony IMX298-kamera som inkluderar bländartalet f/2,0. Kameran erbjuder optisk bildstabilisering (OIS) men medan de flesta andra smarttelefonerna använder en 2-axlig OIS, använder Mi5 Prime istället en 4-axlad. OIS hjälper till och kompenserar för skakningar och vibrationer för att få ett så stadigt och snyggt resultat som möjligt.

Kamera-appen är snabb och responsen är bra. Den reagerar oftast direkt när man klickar och en bild tas.

Kameran presterar förvånansvärt bra i mörka och dunkla miljöer. Den är långt efter kameramästarna Galaxy S7 och LG G5, men jag tycker ändå kameran hittar fokus relativt snabbt samtidigt som bilderna blir bra. Slutartiden blir självklart längre men jag blir ändå nöjd med resultatet.

När man fotar under dagtid så blir bilderna minsann riktigt bra. Fokusen hittas snabbt och bilderna får skarpa och fina färger. Kameran presterar inte riktigt lika bra som en Galaxy S7 men faktiskt inte långt efter. Under dagtid hindrar inget mig från att plocka upp telefonen och ta ett snyggt foto.

Xiaomi har valt att ha en hel del olika sortens lägen i kameran. Manuellt läge öppnar upp för mer möjligheter med exempelvis inställningar för ISO, fokus, vitbalans och exponeringstid. Xiaomi har även en del coola effekter i kameragränssnittet, exempelvis ”Sketch” där bilden blir som om någon skulle skissa eller ”Stretch” där objektet som är i fokus dras ut.

Något som är otroligt bra är frontkameran. Det är en kamera på 4 megapixlar med bländartalet f/2,0. Trots att både upplösning och bländartal är sämre på denna telefon än Galaxy S7 ,föredrar jag Mi5 Prime alla dagar i veckan. Bilderna blir riktigt snygga och kameran flyter på som det ska.

Batterier

Telefonen levereras med ett 3000 mAh stort batteri, vilket mer eller mindre är standard idag. Dock erbjuder många konkurrenter med samma batteristorlek skärmar på QHD-upplösningar vilket medför sämre batteritider. Xiaomi Mi5 Prime med bra optimeringar av Xiaomi och en strömsnål processor leder till en bra batteritid. Det har inte gått en dag när strömmen helt har tagit slut för mig. Vissa dagar då jag har pressat telefonen extremt hårt med mycket krävande spel och lyssnande på Spotify nästan konstant, har jag ändå klarat mig en dag - men då med nöd och näppe.
Ungefär 6-6,5 h SOT (Screen On Time) får jag ut med telefonen.

Övrigt


Telefonen stödjer snabbladdning i form av Qualcomm Quick Charge 3.0. Laddningen går snabbt och telefonen blir heller inte speciellt varm. Om man däremot använder telefonen samtidigt som den laddas känner man ganska snart att det börjar blir ljummen, men detta är inte något ovanligt.

Xiaomi har utrustat Mi5 Prime med en fingerläsare inbyggt i hemknappen. Själva proceduren tar cirka 15 inläsningar för att ett finger ska bli registrerat, vilket för övrigt är ganska många inläsningar. Däremot är fingerläsaren ruskigt snabb och näst intill felfri. Direkt när man lägger fingret på sensorn och klickar på knappen är man inne i systemet. Imponerande Xiaomi!

Högtalaren är av typen nano och precis som många av sina konkurrenter är den placerad på undersidan av telefonen. Ljudet är högt och helt okej, men saknar bas. Den kan definitivt inte mäta sig med HTC 10 eller Nexus 6P, men den duger gott för de flesta. Ljudet ur hörlurar är däremot väldigt bra.

Xiaomi Mi5, Mi5 Prime och Mi5 Pro saknar alla tre fullt stöd för de svenska näten. Närmare bestämt saknas 4G-bandet 20 (800 MHz) som ofta används på glesbygd och utanför storstäderna. Xiaomi valde att inte inkludera detta band då många i Asien inte använder det (Även om chippet i telefonen är fullt kapabel till att ha det). Jag själv bor i en medelstor stad med cirka 50 000 invånare och har inte haft några som helst problem med täckningen i eller utanför staden. När jag däremot rört mig ute på landet har täckningen inte riktigt fungerat som jag har velat och detta beror troligtvis på saknaden av 800 MHz-bandet.

Xiaomi har även lagt till en väldigt trevlig funktion, nämligen IR blaster eller IR sändare på svenska. Detta är alltså en infraröd sändare som man med hjälp utav en app kan styra exempelvis TV apparater och luftkonditionering direkt ifrån mobilen. Detta är samma teknik som en TV kontroll använder sig utav.

Sammanfattning


Xiaomi har med Mi5 Prime lyckats framkalla en riktigt konkurrenskraftig telefon som imponerar med bra prestanda till ett bra pris. Skärmen är fin och kameran är bra, systemet är väldigt snabbt och flyter på bra men baseras dock inte på svenska än.

POSITIVT NEGATIVT
  • Riktigt snabb
  • Grymt bra fingerläsare
  • Bra batteritid
  • Stöd för dubbla SIM-kort
  • Inte svenska som systemspråk
  • Vassa kanter utmed sidorna
  • Saknar 800 MHz bandet
  • Extremt hal, skal rekommenderas!
BETYG: