fredag, september 23, 2016

Test: Såhär funkar Google Allo


I mitten av veckan släpptes Google Allo i USA och idag under förmiddagen släpptes även chattappen i Sverige. Vi har testat Allo i snart en vecka och detta är vad vi vill ha sagt:

Allo fungerar både på Android och iOS och någon version för Windowstelefoner verkar det inte bli. När du först startar appen registrerar man sig med sitt telefonnummer för att kunna chatta med sina vänner, som också har Allo. Man kan också länka ihop Allo med sitt Google-konto, men det kommer inte användas för att backa upp dina meddelanden som konkurrenten WhatsApp eller hitta kontakter som också använder sig av appen.

► Läs också: Detta är Allo och Duo
Allo kan heller inte skicka SMS på ett smidigt sätt. Om mottagaren inte har Allo så kommer denna person få ett sms från ett slumpmässigt nummer på 5 siffror där man uppmanas att ladda ner Allo följt av vad du faktiskt skrev i SMS:et. Dessutom kan man endast använda Allo på telefonen och inte på tablets eller på en desktop.

Byter man telefon så måste man starta om hela proceesen med registrering och eftersom att meddelanden inte sparas så finns det inga konversationer kvar, ens profilbild är borta och sparade namn på kontakter måste göras om.Allo är ganska standard när det kommer till att konversera. Man kan skicka meddelanden, dekaler, bilder, fotografera, och allt en chattapp ska kunna göra. När man går in lite djupare i appen så finns det möjligheter att skicka text i större format för att det ska se ut som man skriker alternativt göra texten mindre för att det ska se ut som man viskar. Detta görs väldigt enkelt genom att dra fingret upp eller ner på skicka-ikonen.

Google tar dock ett steg vidare med Allo och blandar in Google Assistant (tidigare Google Now) i appen. När man mottager ett meddelande får man förslag på vad man kan svara. De flesta förslag är ganska enformiga, men den som har svårt att hålla en konversation vid liv kan få stor hjälp av detta. Just nu verkar det dock bara finnas stöd för engelska svar, men det kommer förmodligen även svenska svar snart.Inte nog med det, om man skriver "@google" kan man fråga Google efter vissa saker. Så om du skriver "@google pizza" kommer du få förslag var man kan äta pizza, menyer och vägen dit, och den man chattar med också ser allt detta. Det fungerar även om man använder nyckelord, då snappar Google automatiskt upp detta och ger en förslag.

Google Assistant fungerar även som en kontakt bland ens konversationer. Har man tråkigt kan man alltså chatta med en bot. Denna bot kan även svara på frågor (ungefär som Google Now kunde) och du kan spela diverse spel med boten inom appen - skriv bara "I want to play a game".

Man kan även chatta i inkognitoläge med en kontakt, och detta fungerar nästan som Snapchat. Man bestämmer den tid man vill att Allo ska spara meddelandena och varpå Allo raderar hela konversationen efter den tiden. Dessa meddelanden ska dessutom vara krypterade från avsändare till mottagare. I detta läge kommer man heller inte kunna ta del av Google Assistant.

Slutsats

Allo verkar väldigt lovande, men eftersom Google inte tillåter Allo på flera enheter samtidigt och eftersom att de har valt att inte ha detta som en app för SMS, så känns det som ett steg bakåt. Som vi nämnde i en tidigare krönika om Allo, så vore det bästa för Google att göra sig av med alla sina chattappar och göra Allo standard i Android 7.1. Annars kommer Apple fortfarande dominera med iMessage.

Det finns mycket potential med Allo, men det verkar vara en dyster framtid för appen.
Allo kan laddas ner från Google Play Store här.