söndag, september 04, 2016

Krönika: Varför har inte Android en inbyggd QR-läsare?

Sedan 2010 har Google erbjudit tvåstegsverifiering för sina användare. En enkel men samtidigt väldigt säker metod för att verifiera att användaren i fråga är den man är den man utger sig för att vara när man försöker komma åt sitt konto.

Detta fungerar tillsammans med Google Authenticator, en app som ger en olika koder var trettionde sekund. När man loggar in på sitt Google-konto får man knappa in en av dessa koder. Varje kod består av sex siffror och är slumpmässigt ditsatta.

Vill du skriva en krönika? Såhär gör du!

Google Authenticator* kan bara finnas på en enhet åt gången så förslagsvis ska man ha den på den enhet man mest använder.
Här finns dock ett problem som har väckt några frågor. När du laddar hem Google Authenticator måste du först verifiera att du är den du utger dig för att vara, genom att på Googles säkerhetssida scanna en QR-kod med den enhet du ska använda dig av.

Google föreslår att man ska ladda ner appen Barcode Scanner, en app som gör det den ska göra; scannar QR-koder. Utvecklaren av appen är en privatperson och inte ett företag, och för att vara ärlig så är de flesta appar för att scanna QR-koder skapade av privatpersoner.

Frågan är varför inte Google bakar in den här funktionen i Google Authenticator eller för den delen i Android från första början? Speciellt nu när Android Nougat har släppts. Man lägger en eller två tankar på Snapchat, som har en inbyggd scanner för appens egna QR-koder. Tänk om Google kunde göra något liknande?

Att kunna scanna QR-koder med Google Camera kanske inte låter så attraktivt för den som aldrig scannar QR-koder överlag. Frågan blir då istället varför man aldrig gör det. När man tar en promenerad ser man ofta QR-koder på både reklamskyltar och i affärer.

Annan krönika: Varför jag hatar Apple

Men vem orkar egentligen ladda en app för att kunna scanna en kod? Från en person man kanske inte litar på eller har höga omdömen. Det går till spillo och man tycker att Google skulle kunna göra detta lätt.

För länge sedan fanns Google Goggles som gjorde under. Appen kände inte bara igen koder, utan även produkter och sin omgivning, som ett Google Now i kameraformat. Sökjätten valde i maj 2014 att ta bort appen från Play Store, utan någon riktig ersättare.

Och nu sitter vi här idag och undrar varför man ska behöva ladda ner en app för att göra en sån simpel sak som att scanna en QR-kod. Google, make it happen.

* Uppdatering: Den 26:e september uppdaterade Google denna app, och den har nu inbyggd QR-läsare.