söndag, september 11, 2016

Krönika: Intressen och aspekter


En  sak som jag har tänkt på riktigt länge är människors intressen och deras bemötanden mot det som inte är lika okej att tycka om. Det är nästan som att vi har skapat en åsiktskorridor när det kommer till vad vi är intresserade av, och när vi inte är intresserade av normen får man negativa kommenterar.

► Läs också: skriv en krönika du också!

Ett personligt exempel för mig är att jag gillar flygplan och allt kring dem. Jag är därför väldigt glad för att kunna säga saker som “Åh, en Airbus 321!” varpå man får ett negativt svar som “Varför kan du det för? Vem bryr sig?”. I samma veva som samma personen som klankar ner på mig är väldigt bra på bilar, något många av dessa negativa människor för övrigt verkar ha gemensamt. Att umgås med en sådan person ger en känslan av att man är dum i huvudet för att man inte kan något om bilar.

En liknelse till det här kan vara att ifrågasätta bilmärken, till exempel: “Varför köpte du en Volvo för? Saab är bättre!” eller något åt det hållet.
Grejen är att det här anser jag vara okej på en viss nivå. Detta är en form av fanboyism jag aldrig kommer förstå, precis som de aldrig kommer förstå varför jag alltid kommer förespråka Android framför en iPhone.

Just det att ifrågasätta någons eventuellt udda intresse stör mig. Att kunna saker om bilar, och vad de har för motorer har blivit en viss norm och det är okej att vara intresserad av det. Att vara intresserad av flygplan eller något liknade såsom bussar, tåg eller tech är inte det.

Det är dags att ta monopolet ifrån dessa grabbar som tror sig kunna allt.