torsdag, september 15, 2016

EU lovar både 5G och gratis Wi-FiDen senaste tiden har EU haft mycket att göra utöver hela Brexit-grejen som slog oss i början av sommaren. De har haft sina digitala dispyter med både Apple och Google, och nu verkar det som att de vill göra lite mer för oss som bor inom den europeiska unionen.

Kommissionen lovar att varje större stad i hela EU ska få fritt och snabbt Wi-Fi i de centrala delarna, och det beräknas vara klart 2020. Samtidigt så lovar de att 5G kommer att finnas tillgängligt för hela kontinenten innan 2025. Detta kommer alltså gå hand i hand med att man får bort de dyra roamingavgifterna som finns runtomkring i Europa.

► Läs också: Frekvensbanden för LTE i Sverige

I samma process vill man dessutom se till så att varje hushåll innehar en nedladdningshastighet på minst 100 Mbps. Det låter toppen, men samtidigt låter det även som ett stort jobb, då 71 % av befolkningen i EU har tillgång till hela 30 Mbps färre än så idag.

Summan på hela kalaset kommer att landa på ungefär 120 miljoner Euro, vilket motsvarar 1,146 miljarder kronor, och det är väldigt mycket pengar. Samtidigt lovar EU två miljoner jobbtillfällen under dessa 9 år.

Eftersom Storbritannien lämnar EU inom en snar framtid kommer de alltså inte få de bistånd som kommissionen lovar resterande medlemmar i EU.

Google verkar dock inte så glada över detta. Ett nytt direktiv inom upphovsrätten kommer tvinga videoplattformar som YouTube, att distribuera effektiva tekniska medel att automatiskt upptäcka låtar eller filmer som rättighetsinnehavare inte har godkänt att innehållet får laddas upp. Eftersom hastigheterna kommer att öka, kommer det att bli lättare att ladda upp filmer och musik. Detta betyder med andra ord att Google måste gå igenom allt som laddas upp innan det kan publiceras, ett extrajobb sökjätten inte vill ha.

Källa: BBC