fredag, augusti 19, 2016

Vi provar Fitbit Alta: Den bästa stegräknaren hittills?


Fitbit är ett företag som spottar ut två till tre enheter om året som fokuserar på att förbättra din hälsa. Deras senaste produkt, Fitbit Alta, är en stegräknare i premiumklassen som definitivt tar nästa steg i rätt riktning. Jag har använt denna stegräknaren i min vardag i över en månad nu, och känner att det är dags för att ge den den recension den förtjänar.
Överlag finner jag den här enheten helt fantastik, den är slick, bekväm och har en herrans massa funktioner. För att vara helt ärlig så ersatte jag min smartklocka, en LG Watch Urbane, med denna enhet.

Den är snärt

Som tidigare nämnt känns inte Fitbit Alta bara som en stegräknare, det är en accessoar som ett armband eller en klocka. Enheten i sig är en bit metall med en givande tyngd som gör så att man verkligen känner att man har enheten på sig. Displayen är övertäckt med någon form av plastglas för att skydda den från eventuella sprickor.

Armbandet är i färgat och räfflat gummi, som sitter väldigt skönt på armen. Fitbit har lyssnat på sina kunder sedan tidigare och har gjort armbandet avtagbart från enheten i sig. För att ta av och eventuellt byta armbandet så är det bara ett enkelt, men säkert klick. Detsamma gäller för att ta på bandet igen, och klickljudet som följer, ger en givande känsla i hela kroppen.


Utseende är inte allt

Förutom dess minimalistiska design har vi tekniken på insidan som verkligen gör under och dunder. Fitbit själva lovar upp till fem dagars batteritid men jag kommer upp i långt över sju dagar, och även om det inte ens är i närheten av 30 dagar som levereras av Mi Fit Band, så får man se helheten för vad den faktiskt är: en liten enhet som inte behöver laddas allt för ofta, och det är guld värt.

Funktionsmässigt så kan Fitbit Alta, förutom att räkna steg såklart, även visa lokal tid, kalkylera aktiva minuter du rört dig, ange avstånd du rört dig på, visa hur många kalorier du har bränt på en dag och analysera dina sömnmönster. Allt detta kan bli effektivt presenterat direkt på enheten och kan ses i efterhand i Fitbits app för mer detaljerad statistik.

En funktion jag verkligen saknar är dock att enheten inte räknar antal våningar. Tidigare Fitbit stegräknare jag har haft har kunnat räkna antal trappsteg jag har tagit och sedan räkna ihop hur många våningar jag gått om dagen. Jag satte ett mål för mig själv då att alltid försöka gå minst 15 våningar, och detta var något som motiverade mig att gå mer i trappor, något som inte händer med den här enheten.

Å andra sidan har den här enheten en väldigt bra funktion och det är att den säger till när den tycker att du har suttit still för länge, och detta är perfekt på arbetet. Stegräknaren ger ifrån sig en vibration och vill att du tar den på en kort promenad, ofta mellan 100-250 steg, och säger till ungefär en gång i timmen, för att att kunna klämma in lite extra vardagsmotion.

Att dutta är den nya knappen

Istället för att använda en fysik knapp, som de har gjort på andra tidigare stegräknare, har Fitbit istället valt att man ska "tap it". Ett enkelt dutt med fingret på enheten så lyser displayen upp och visar nödvändig information. Jag har till exempel valt att klockan ska visas när jag duttar på den, och för att visa steg behöver jag bara dutta igen.

En negativ sak med detta är duttningen inte alltid är perfekt, så ibland slår man lite hårdare eller snabbare vilket kan resultera i att man hoppar över det man faktiskt ville se och får dutta om hela vägen runt. Det har dock blivit en vanesak.


Fitbit appen


Appen visar din dagliga statistik och det är här en mer eller mindre en fullständig app för alla Fitbits enheter. Något som är värt att tillägga som inte har med stegräknaren att göra att du kan sätta mål för vikt, kaloriintag och hur mycket vatten ska dricka om dagen. Detta är dock data då får mata in manuellt. Appen funkar likadant på Android såsom iOS.

Förutom appen har vi Fitbits hemsida som visar din statisk utåt, om du vill, till andra entuaister och här finns även roliga achivements och olika mål som du kan uppnå för att sedan jämföra med dina vänner och se vem som faktiskt tar flest steg i veckan.

Istället för Android Wear

Den här enheten har för mig ersatt Android Wear då den göra samma sak som dem, fast på ett bättre sätt. Stegräknaren kan visa inkommande samtal och SMS, den kan påminna dig om saker från din kalender och visa annan relevant information. En smartklocka kan vara snyggare, visst, men generellt är de bara klumpiga att bära och drar för batteri för min smak.


Men rent tekniskt då?

Enheten har en 1,4 tums-skärm på fantastiska 128-36 pixlar (nästan Ultra HD!). Och det är tyvärr det enda jag hittar när det kommer till specifikationer. Jag har tyvärr ingen aning om hur stort batteriet är till exempel, men som sagt vet vi att det räcker länge i alla fall.


Den stora besvikelsen

Fitbit Alta har verkligen allt man behöver, men är det en tillräckligt stark anledning till att förlåta den för att inte vara vattentät? Ja, du läste det rätt. Fitbit Alta är inte vattentät, och gör det till en av de få dyrare stegräknarna på marknaden som inte är det. Den är dock vattentålig, så lite stänk av regn eller svett ska inte skada enheten, men att duscha med den är absolut förbjudet om du inte är ute efter att förstöra den .

Med tanke på att Fitbit riktar sig till vardagsmotionären, och eftersom att enheten analyserar din sömn, känns det skapligt omotiverat att ta av sig enheten varje gång man ska duscha eller exempelvis diska.
Eftersom att laddningstiden ligger på knappa timmen för en full veckans batteritid, brukar jag passa på att stödladda min Alta när jag duschar, 10 minuters laddning om dagen räcker gott och väl det med.


Är den verkligen värd priset?


En  stegräknare är personlig, så det är givetvis upp till var och en. Och jag saknar verkligen funktionen som räknar antal våningar man gått upp för i trappan, samtidigt som jag är besviken på att den inte är vattentät, så måste jag ändå svara ja på den frågan. Jag tycker att det är ett väldigt litet pris för vad den har att erbjuda tillsammans med Fitbits egna tjänster.

Fitbit Alta kostar 1599 kronor.


POSITIVT NEGATIVT
  • Snygg
  • Riktigt bra batteri
  • Inte vattentät
  • Duttningen funkar inte alltid
BETYG: