måndag, augusti 15, 2016

Recension av OnePlus 3: En medioker smartphone


Efter att ha haft OnePlus 3 i nästan en och en halv månad tänkte jag att det nu bör vara dags att skriva om den. För att vara ärlig redan från start av den här recensionen, så är det så att jag har skjutit lite på att skriva något om OnePlus 3 eftersom jag känner att det inte finns så mycket att säga om den egentligen.

Läs mer: Vi unboxar OnePlus 3

OnePlus 3 sticker ut från sina föregångare, man kan till exempel köpa OnePlus 3 utan att ha några invites. Företaget bakom skapade kontroversiella nyheter för några år sedan då det nästan var omöjligt att få tag på en av deras telefoner. Detta gjorde de för att spara pengar på marknadsföring, något som visserligen fungerade, men även gjorde många arga. Företaget har nu alltså slopat systemet och vem som helst kan köpa en OnePlus 3.


Utseende och känsla


När man tar upp telefonen hur sin låda den kommer i blir man nästan chockad över hur smal den är. Och sexigt bekväm den är att hålla i, och det är inget skämt. OnePlus 3 är nog den skönaste telefonen jag haft i min hand, någonsin.

Kroppen har en metallkonstruktion med två antennband på baksidan. OnePlus logotyp pryder snyggt telefonens baksida under den utstickande kameran, men mer om den senare. Undertill på telefonen finns ett 3,5mm-jack för hörlurar, port för USB Type-C och en monohögtalare. På sidorna finns knappar för att slå på och telefonen, volymknappar och en alertslider. Knapparna är väldigt taktila och ger en bra feedback till en när man tryck på dem. Ovansidan är helt tom från funktioner, och är känns väldigt stilrent.

Skärmen, som är en 5,5-tums super AMOLED, täcker till stora delar upp nästan hela framsidan. Annars finns hemknappen, och högtalaren.
Hemknappen, som inte alls är en knapp, fungerar även som en fingeravtrycksläsare. En grej som jag finner väldigt negativ är att hemknappen inte är taktil, utan fungerar snarare med touch. Eftersom den inte är taktil får man inte den inre bekräftelse man alltid sökt. Ett annat problem är när man ska använda fingeravtrycksläsaren i en app eller på en hemsida och istället råkar man gå ut ur appen och går till hemskärmen.

En  annan grej med hemknappen är att den lite oval, och matchar tummen (i alla fall min) ganska dåligt, vilket gör att jag måste göra om processen med att ta bort och sätta dit min tumme igen. När det fungerar felfritt är dock fingeravtrycksläsaren väldigt snabb, och tar dig direkt in i telefonen.


 Tekniken i OnePlus 3


I telefonen ser vi mer eller mindre monsterspecifikationer som har gjort telefonen som hajpad som den här. Och för att börja med att peka på elefanten i rummet; 6GB RAM! Sex gigabyte arbetsminne! Det är nästan för galet för att vara sant, och man frågar ofta sig själv om en smartphone verkligen behöver så mycket RAM, men samtidigt är det väldigt coolt och jag gillar att de pushar utvecklingen framåt, då många smartphonetillverkare idag står och trampar på 2-3 GB RAM.

OnePlus 3 kommer med fantastiska 64GB internt minne och har inget stöd för ett minneskort. Inte för att det bör vara ett problem för någon, men ändå. OnePlus har ofta uttryckt sig så att de riktar sig till entusiasterna av Android, och dessa människor, inklusive jag själv, föredrar generellt molnlagring framför fysisk, så egentligen kunde de ha nöjt sig på 32GB och sänkt priset ytterligare.
En annan grej värd att nämna är NFC finns nu i telefonen.

Det är en 64-bitars Snapdragon 820 med en 2,1GHz quad-core processor som får allt att flyta på som smör i solsken. Även om telefonen i sig blir något varm vid hård användning, så finns det inget störande lagg alls.

Inbakat i enheten finns dessutom en amp som leverar riktigt bra ljud om du har hörlurar som stödjer det. Ampen är betydligt bättre än till exempelvis både Galaxy S7 och LG G5 och jag känner att det det är en giltilg ursäkt till varför högtalaren är delvis i mono, och på undersidan. Detta är dock givetvis inte bra om du är person som gillar att spela upp ljud högt från telefonen.

Batteriet


Batteriet har begåvats med 3000mAh och räcker inte så fantastiskt långt tyvärr. Med vardaglig användning såsom musik, facebookande och slösurfande är telefonen nere på 30% efter en halv dag och måste laddas om. Med telefonen skickar OnePlus med en Dash Charger, som laddar din OP3 60% på bara en halvtimme. Dock finns det en del problem med detta som jag stör mig på.

Att man kan Dash Chargea sin telefon verkar vara lite av OnePlus fanbase försvar för att batteriet är så "dåligt". Det betyder att var jag än går måste jag ta med mig en specifik laddare, och det är inget man ska  behöva göra med en telefon från 2016.

Sen har vi exempelvis Qualcomms egna Quick Charge 3.0, de räknar med 80% laddning på 30 minuter på ett batteri på samma storlek som, som sägs dessutom vara billigare, så varför valde OP3 sitt egna Dash Charge framför det Qualcomms? En del av mig tror dock att detta är för att tjäna pengar på såna som mig, för jag köpte två extra laddare enbart för att ens kunna ladda.

Displayen


Telefonen är som sagt 5,5 tum stor, med en super AMOLED skärm, med 1080x1920 pixlar. Det betyder att telefonen endast har 401 PPI, alltså pixeldensiteten. Det är inget man märker överlag, men om man jämför OnePlus 3 mot skärmen på Galaxy S7, märker man snabbt att det inte är den bästa skärmen. Tittar man riktigt noga ser man pixlar, och återigen, det är inget man tänker på, men det känns konstigt att det är där.

Det blir mer konstigt att det är en så låg upplösning med tanke på att OnePlus delade ut VR-headsets precis innan lansering av telefonen. Vill du använda OnePlus egna VR-headset så rekommenderar jag att du inte tar en OP3 som enhet för bästa upplevelse.

En annan konstig grej är att OnePlus levererar telefonen med ett skärmskydd på, vilket är jättebra i min mening, problemet är dock att skyddet inte täcker hela skärmen. Att köpa nytt skydd går inte heller för de är anpassade för att inte passa? Känns riktigt konstigt.

Skärmen i sig är annars väldigt ljus och skarp och jag finner inga problem med att kunna se utomhus i solskenet.
Mjukvara

OnePlus 3 levereras med Android Marshmallow och kör OnePlus egna OxygenOS, som mer eller mindre är som ren Android fast med några bonusar här och där. Ingen bloatware följer med - alls, om man inte räknar med Googles stockappar såklart. Och detta är såklart ett stort plus. Det är bara på vissa ställen i OxygenOS jag frågar mig hur OnePlus tänkte. Det finns några saker som man inte riktigt håller med designmässigt passar in, och det är inget man tänker mycket på, men det störde mig tillräckligt mycket för att i alla fall nämna det här.

Kamera


Medföljande kamera är en 16MP med en sensor från Sony, med en f/2.0 bländare. Den har och OIS med autofokus. Det är dock inte den bästa kameran i världen - den är verkligen inte dålig - utan snarare medioker. Det tar bilder snabbt och i rätt ljus blir det egentligen inga fel på bilderna. På kvällar däremot när det generellt är lite mörkare märker man att OP3 har lite svårt att hänga med.

Fotona man tar med OnePlus 3 är ganska balanserade när det kommer till ljus och färg. Det är inte för mörkt, eller ljust och ingen bild känns mättad. Bilderna är oftast skarpa och funkar för det vardagliga fotandet. Vi har publicerat en separat artikel med foton vi tagit med OnePlus 3, vill man se några av bilderna kan du klicka här.

Kameran sticker som sagt ut från baksidan av kameran som gör den väldigt vinglig när telefonen ligger på ett bord. Men, en smart grej som OnePlus har lagt till är att sätta en metallkant runt hela kameran, denna kant sticker upp någon millimeter och på så sätt kan inte platta ytor repa kameran. Mycket innovativt!

Den främre kameran, alltså selfiekameran, känns väldigt ostabil, då många bilder blir väldigt suddiga - speciellt om du inte har all världens ljust riktat mot dig. Den funkar för snabba selfies och videosamtal, men det är inget man kan skryta med. Ett exempel från mig är att den är så dålig, att jag fick ta fram min iPhone 5s för kunna ta en selfie som jag ska ha som visningsbild på Facebook.

Vill du köpa en telefon med den absolut bästa kameran så är OP3 inget för dig.

Slutsats


OnePlus 3 är en medioker telefon, som endast sticker ut med sitt arbetsminne och sitt exklusiva pris - 3 695 kronor. För det priset är telefonen verkligen värd varenda krona. Den är till och med värd mer i mina ögon, men det hindrar den inte från att inte sticka ut tillräckligt och har för många negativa egenskaper som gör så att jag inte längre vill ha min OnePlus 3. Jag kan rekommendera den här telefonen till nästan alla, förutom telefonnördarna. Är man en vanlig användare av telefonen och inte bryr sig så mycket om vad som händer och inte rent tekniskt i den kommer man vara nöjd med den. Om du anser dig vara en telefonnörd kommer du efter en månad antagligen bli lika besviken som jag.

Betyg


POSITIVT NEGATIVT
  • Snabb laddning
  • Riktigt snygg och skön att hålla i
  • Minimal bloat
  • Dåligt batteri
  • Vädligt medioker
  • Tråkig kamera
BETYG: 

Specifkationer

Tillverkare: OnePlus
Skäm: 5.5" med super AMOLED
Upplösning: 1080 x 1920 (401 ppi)
Minne: 64GB
RAM: 6GB
Kamera: 16MP / 8MP
Batteri: 3000mAh
Processor: Snapdragon 820
Storlek: 152 x 74 x 7.3 mm
Vikt: 158g