torsdag, augusti 04, 2016

Lista: De sex mest ikoniska telefonerna någonsin


Här är de personliga enheterna som revolutionerade hur vi håller kontakten i världen, och för alltid förstörde konversationer vid middagsborden.
Typ Android listar här sex av de mest ikoniska mobiltelefonerna någonsin. Vi tar en titt på enheter som satte en helt ny standard och blev i efterhand något av en ikon, oavsett om det handlar om funktioner, utseende eller andra viktiga egenskaper:

6. Samsung Galaxy SIII


Det tredje flaggskeppet från Samsung i  Galaxy-serien var den första smartphone så lyckades sälja bättre än dåvarande flaggskepp från Apple, iPhone 4s. Därav smeknamnet iPhone killer. Kritikerna hyllade den överlägsna hastigheten i telefonen, den superba skärmen och dimensionerna. Även om den plastiga designen skapade många debatter så höll de flesta användarna med kritikerna. Med 30 miljoner enheter sålda på bara ett halvår, och fler sålda enheter än iPhone 5 under dess två första månader var S3an helt klart en av de bästa telefonerna 2012.

5. Google Nexus One


Googles första telefon, producerad av HTC, kom så sent som 2010. Nexus One var producerad för att kunna ge de utvecklare de snabbaste uppdateringarna för Android och för att visa andra tillverkare om hur Google vill att att en telefon ska vara för att kunna köra deras operativsystem så bra som möjligt. År efter år har det kommit en ny Nexus och på senare tid har telefonerna från Nexus lyckats ändra många saker inom smartphone-industrin.

4. Sony Ericsson W800


När den här  enheten släpptes 2005 var den inte först på marknaden med att erbjuda MP3, men det var den första Sony Ericsson telefonen skapad för Walkman-funktionen som medföljde. Den här telefonen fick så mycket uppmärksamhet för att den inte var gjord för att bara ringa och smsa. Man kunde alltså äntligen ersätta sin mp3-spelare, eller cd-spelare för den delen, med sin telefon. Vilket var stort, väldigt stort 2005. Allt detta i ett litet kompakt snyggt paket med orange/vit design.

3. Motorola DynaTAC


När Motorola inte skapar nyheter, så skapar de mobiltelefoner, även den första riktiga mobiltelefonen. Och det är inte många enheter som kan återskapa samma slags hype som den här enheten fick i populärkulturen på 80-talet. Även om den inte alls håller samma standard som dagens telefoner, så lade den grunden till allt som idag dominerar det moderna samhället. För att inte tala om hur den förde folk närmare även on the go.
Den kostade nästan $40,000 när den kom 1984, med inflation blir $93,395 eller ungefär 800,000 svenska kronor. Hawt dayum!

2. Nokia 3310


Det är nästan, om inte helt, omöjligt att inte nämna den här okrossbara enheten. Över imponerade 130 miljoner enheter sålda. 3310an var ett måste för alla tonåringar i slutet av 90-talet och början på 20. Och hade man inte än själv, kände man alltid någon. Det coolaste var ändå att man kunde ta av skalet och skräddarsy enheten just efter ens egna behov. Icke att förglömma, alla dessa timmar man lagt ner på Snake II.

1. iPhone 3G


Visst, Steve Jobs sa själv att Apple skulle återuppfinna telefonen med den första generationens iPhone. Och det gjorde de verkligen, men det var den andra generationen som verkligen tog de stora stegen mot ett smartphone-dominerat samhälle. Det var en av de första telefonerna som kom med 3G och för att inte tala om appstore som gjorde iPhonen så populär - att kunna ladda ner och använda appar blev en grej på grund av den här telefonen, något vi fortfarande gör idag, åtta år senare. Man undrar hur världen skulle sett ut idag utan iPhone 3G.

Det finns såklart många fler telefoner som är värda att nämnas, men vilken tycker du bör vara på den här listan? Lämna gärna en kommentar.