söndag, augusti 28, 2016

Krönika: Vad vill Google göra med Duo och Allo?


Är  du en av de få personerna här i världen som tycker att det saknas chattappar? För i så fall har du tur. Som Typ Android  kunde rapportera tidigare i förra veckan har nu Google släppt en av sina nya chattappar; Google Duo.

Premissen är ganska enkel, videosamtal och (snart) röstsamtal. Till detta kommer snart även den andra av de två apparna; Google Allo. Allo ska fungera som en ny chattapp blandat med SMS, och har en del intressanta men mediokra funktioner.

Skriv en krönika: Såhär gör du!

WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Viber och Kik är bara några av de vanligaste apparna inom chattvärlden. Vad har då Duo och Allo som sticker ut? “Knack knack”-funktionen som verkar riktigt nyskapande, som vi längtat efter en sådan funktion.

Google Talk, Hangouts, Gmail Chat, Messenger är bara några av Googles egna appar när det kommer till kommunikation och då är telefoniappar och email/sociala medier borträknade. Frågan är när Google faktiskt ska ta och nöja sig med vad de redan har. Hangouts har exempelvis redan de funktioner som Duo och Allo kommer få.

Hade Google istället fokuserat på att lyssna på användarnas feedback och tunnat ner appen lite hade det kanske blivit en större succé. Ett annat problem är också såklart att appen inte är inbakad i Android.

I iOS ser vi appar som iMessage eller FaceTime vilket fungerar sömlöst och genialiskt i jämförelse. Vad är skillnaden mellan Googles appar och Apples? Jo, apparna är genuint lätta och lättåtkomliga gentemot Google som verkar satsa på att förvirra sina användare med med kludder och appar tomma på användare istället.

Det är antagligen inte Googles sista chans, men jag ser det gärna som det ändå: Det är dags för sökjätten att ta bort appar folk inte använder, och låta Duo samt Allo vara hårt inbakad i kommande Androidversioner. Utan detta kommer de aldrig få nativa appar att bli en stor grej och de kommer hamna i ett moln med andra chattappar som kallas “Ånej, inte en till app att ladda ner”.