måndag, augusti 22, 2016

Det här är nytt i Android 7.0 Nougat

Nyligen kunde vi rapportera att Android 7.0 Nougat precis har fått sin release. Nu går vi på TypAndroid.se igenom allt som är nytt i det nya operativsystemet.


 Prestanda

* JIT-complier: Den nya JIT-compliern förbättrar enhetens prestanda, minskar mängden lagringsutrymme som krävs för appar och gör app- och systemuppdateringar mycket snabbare.

* VR-läge: Med VR-läget är Android Nougat redo att transportera dig till nya världar. Snart med Daydream och Daydream-ready telefoner.

* API för Vulkan: Ett API för Vulkan är en riktig gamechanger med högpresterande 3D-grafik. Se appar och spel i en ny dimension med skarpare grafik och ögongodis effekter.

Batteri & Data

* Doze: Doze Mode är nu mer dozier. En enhet kan gå in i lägre strömförbrukning när du är på språng. Det innebär att din Androidenhet kan spara på batteriet även när den hoppar runt i fickan.

* Data Saver: Begränsa datatrafiken i enheten du använder med Data Saver. När Data Saver är påslagen kommer appar i bakgrunden inte kunna få tillgång till mobildata.

Produktivitet

* Split-screen: Nu kan du enklare göra flera saker samtidigt. Köra två appar sida vid sida i delad skärm - titta på en film medans du läser nyheter på TypAndroid.se är bara några exempel.

* Bild-i-bildläge: Bara på Android TV; du kan fortsätta titta på en video medan du surfar eller ändra inställningar.

* Quick switch: Double tappa på Översikt för att växla mellan dina två senast använda program.

Läs mer: Dessa telefoner får Android 7.0 Nougat först!

Aviseringar

* Medföljande meddelanden: Se vad som är nytt i korthet med medföljande aviseringar från enskilda appar. Tryck helt enkelt på att se varje avisering.

* Direkta svar: Du kan snabbt svara på ett meddelande, direkt från aviseringsmenyn. Du behöver inte längre starta en app föra att ge en snabb respons.

* Aviseringskontroller: När ett meddelande dyker upp, tryck och håll för att växla mellan inställningarna. Du kan till exempel tysta framtida varningar från en app i själva aviseringen.


System användbarhet förbättringar

* Anpassningsbara snabbinställningar: Ordna dina inställningsplattor i notifikationsmenyn så att du kan få vad du vill ha snabbare.

* Snabbinställningar: Snabbinställningar har gjorts om så att du snabbare kan få tillgång till de bästa inställningarna direkt i notifikationspanelen.

* Förbättrad inställningsnavigering: Hitta rätt inställning snabbare genom en uppdaterad navigationsmeny inom inställningar.

* Förslag för inställningar:
Inom inställningar, får du förslag på hur man får ut mer av enheten.

* "Rensa allt" i översikten: Du kan omedelbart stänga alla dina program som körs i bakgrunden genom att trycka på "rensa alla" i översikten.

* Upplysningar i nödfall: ICE-information kan läggas till såsom namn, blodgrupp, allergier, och en kontakt så att räddningspersonal kan se denna information genom enhetens låsskärmen.

* Låsskärmen bakgrundbild: Nu kan du ha olika bakgrundsbilder på enhetens startskärmen och lockscreen.

Emojis

* Unicode 9 emoji: Gör dina ord till liv med helt nya emojis, inklusive omgjorda mänskliga emojis med flera hudtoner.

Integritet och säkerhet

* Direct Boot: När du startar din enhet hjälper Direct Boot den att starta snabbare, och ser till att viktiga avisering fortfarande kommer fram. Så innan du ens trycker in din pinkod kommer du fortfarande få viktiga textmeddelanden samt höra din väckarklocka ringa.

* Sömlösa programuppdateringar: På vissa nya enheter som kör Android Nougat, kan OS-uppdateringar hämtas i bakgrunden, så att du kan gå vidare med din dag när enheten synkroniseras med det senaste OSet.

* Filbaserad kryptering: Detta bygger på toppen av Android säkerhetsplattform, Android Nougat introducerar filbaserad kryptering. Genom att kryptera på filnivå istället för blocknivå, kan Android Nougat isolera bättre och skydda filer för enskilda användare på enheten.

* Scoped acees folders:
Appar kan begära att få tillgång till specifika mappar som du kan tillåta eller neka åtkomst till. Detta är en reducerad omfattning version av lagringstillstånd för appar som bara behöver tillgång till vissa mappar. Det kan också tillåta appar att begära direkt tillgång till flyttbar media.

* Trusted face: Betrodda ansikten är en del av Smart Lock, lås din enhet ännu enklare tack vare nya inställningar för ansiktsigenkänning. Det nya är mindre känsligt för belysning, ansiktesdekorationer (glasögon, ansiktshår, etc.) samt hur du håller telefonen.

Enhetsinställning och migration

* Förbättrad säkerhetskopiering: Fler inställningar av Android Backup, inklusive tillgänglighetsinställningar, run time-behörigheter för appar, Wi-Fi-hotspot inställningar och Wi-Fi-nätverk begränsningar.

Internationalisering

* Nya språk som stöds: I Nougat kan du välja över 100 nya språk. Detta gör det möjligt för applikationer att ge dig bättre stöd och förstå dina språkinställningar även om dina enheter saknar officiellt stöd för det (obs, gäller inte uppenbarligen inte svenska).

* Nya språkinställningar: Sortera dina språkinställningar så att appar kan välja rätt tangentbord och text för dig.

Tillgänglighet

* Tillgänglighetsinställningar i inställnings: Det är enklare än någonsin för dig att upptäcka och konfigurera tillgänglighetsanpassning i Android 7.0. Förstoringsgester, teckenstorlek, visningsstorlek, och Talkback direkt ur lådan.

* Skärmstorlek: Du kan inte bara ändra storleken på texten på enheten, men storleken på alla visningselement som ikoner och bilder.

* Variabel text till tal: Variabel text till tal ökar produktiviteten av text till tal för användare genom att ställa bredare utbud för talhastighet och platser.

Android for Work

* Arbetsläget: I arbetsläget kan du sätta på och stänga av enhetens arbetsappar och meddelanden för ett bättre arbete och mer balans i livet.