måndag, augusti 29, 2016

Asus Chromebook C201: En budgetlaptop i premiumformat


Asus Chromebook C201 är en av de billigaste bärbara datorerna du kan köpa just nu. Vi gjorde en unboxing och gav enheten ett första intryck för ett tag sedan och nu är det dags att recensera denna enhet.

Utseende och känsla


Hela laptopen är i plast och det märks när man håller i den, och då menar jag inte på ett dåligt sätt utan att den är väldigt lätt då den endast väger 980 gram. Man känner givetvis att den är av plast, men den känns fortfarande väldigt premium och hållbar, inte så plastig som man tror att den ska vara.

Utsidan finns i olika färger, och just den jag har är mörkblå. Asus pryder locket med sin logga tillsammans med Googles egna Chromelogga. Datorn har ingen inbyggd fläkt, så den är riktigt slim.

När man öppnar locket möts man av det klassiska svart mot aluminium-designen som idag är allt mer vanlig. Tangentbordet är lite mjukt, men det är mycket bättre och taktilt än de flesta billiga laptops som jag tidigare har provat.
Musplattan är något för liten, men gör sitt jobb bra. Den är väldigt exakt och har stöd för multitouch.

Skärmen är 11,6 tum med en upplösning på 1366 x 786 HD och har en glasklar bild. Detta kan både vara positivt och negativt då omgivningen kan speglas i skärmen i vissa vinklar, men det är det värt.


Insidan


Inuti finns ett Rockchip 3288 (istället för Intel som de flesta Chromebooks brukar köra), tillsammans med 1.8GHz Quad Core-processor med 4GB RAM. Det är möjligt att använda sig av 2GB RAM också, men den lilla prisskillnaden gjorde det mer värt att köpa 4GB-varianten. Google, precis som jag, föredrar molnlagring så en ynka 16GB SSD är inbakad i laptopen.

Användning


Chromebooken kör Chrome OS och det tar ett tag innan man blir van vid det. Tangentbordet har inte bokstäver i versaler och tangenterna har heller ingen backlight, vilket gör den här datorn lite jobbigare att använda än vad jag vill erkänna.

Batteritiden är väldigt bra. På 80% med full ljusstyrka får jag ungefär 10 timmar i standbyläge. Med skärmen nedstängd håller den i upp till två-tre veckor.


Webcamen som inkluderas är också riktigt bra för sitt pris. Oavsett om du vill videochatta på Skype med din farmor eller om du bara vill ta den där perfekta laptopselfien, kommer den här camen inte svika dig med sina 720p.

Ljudet är nog det sämsta med hela Chromebooken. Högtalarna sitter undertill på datorn och är verkligen tysta. Basen känns monoton och ljudet i sig skär ibland i öronen. Mitt råd här är att använda hörlurar.

Chrome OS


För den som inte vet är Rockchip 3288 mer eller mindre en processor för tablets. Med det sagt, så var jag nästan redo på att stöta på lagg hela tiden, något jag upplevde väldigt ofta med min Samsung Chromebook. Överraskande nog finns det nästan inget lagg alls, inte ens vid tyngre användning.

Under åren har Google utvecklat Chrome OS för att gör det mer och mer användarvänligt, men man får inte glömma att hela operativsystemet fortfarande bygger på webbläsaren Chrome. Det finns så klart positiva saker med detta. Till exempel kan du ta en helt ny Chromebook, logga in och all din data och dina inställningar är där hos dig. Synkat och klart.

Man kan inte installera vanliga program eller spel, men det mesta jag personligen använder en dator till är ändå inom webbläsaren.

Slutsats

Asus Chromebook C201 ser verkligen ut som en premiumlaptop. Det finns inga större dealbreakers, prestandan är top notch, skärmen är snygg och Chrome OS börjar äntligen vara finslipat. Chromebooken är händig, lätt att bära och riktigt skön att hålla i.

Den här laptopen är perfekt för dig som har en surfplatta, men vid vissa tillfällen vill ha den där "laptopkänslan" då vi alla kan hålla med om att touch inte alltid är det mest optimala, speciellt inte om längre texter ska skrivas.

Personligen har jag använt den här Chromebooken mest för att skriva på och uppdatera TypAndroid.se när jag reser, men också när jag inte känner för att sitta vid mitt skrivbord och min stationära dator.


POSITIVT NEGATIVT
  • Riktigt premium
  • Inget lagg
  • Lätt
  • Dåligt ljud
  • Mediokert tangentbord
BETYG: