måndag, augusti 22, 2016

Acer Liquid Z350: En rättvis budgettelefon

Acer har varit snälla nog att skicka oss en telefon efter det negativa omdömet vi gav dem för någon månad sen. Och den här gången är det en Acer Liquid Z530 (puh, försök att minnas det där namnet) som de ville att vi skulle prova på. Egentligen finns det inte mycket att säga, men här är vår korta recension.

Acer Liquid Z530 (Acern) är en budgettelefon med specifikationer som passar den som inte bryr sig om det senaste och bästa. Med sin 5 tums-skärm och 8 megapixels-kamera kommer man dock längre än vad man tror.

Utseende och känsla


Storleksmässigt är den väldigt bekväm att hålla i, men det kan vara för att jag är en sucker för "små" och behändiga telefoner framför stora monster. Överlag känns dock telefonen väldigt plastig både på fram och baksidan. Detta beror antagligen på det faktum att det är plast på respektive sida. Kanterna är besmyckade med någon form av aluminium, fast vikten är inte där så det skulle inte förvåna mig om det också är plast.

På ramsidan har vi displayen samt selfiekamera och en rund och ganska unik högtalare. På baksidan, som går att ta av, finns det också en rund, men större, högtalare. en kamera samt en blixt.

När du håller i telefonen landar tummen automatiskt på volymknapparna, vilket kan vara skönt, men jag hade hellre sett på/av-knappen där - som i sin tur nu är placerad ovanpå toppen av telefonen. Knapparna känns mosiga och inte direkt taktila, men de får jobbet gjort.

Inuti telefonen


Acer har gjort helt rätt val när det kommer till utseendet i telefonen som kör Android Lollipop, och minimerat ändringarna, det påminner nästan om stock Android, även om det inte är det. Och det märker man ganska snabbt när Acer har slängt in 27 (!!!) bloatappar. Detta är helt oacceptabelt för ett företag att göra idag och jag känner mig faktiskt något kränkt.

Annars flyter allt på ganska bra, men det märks att enheten inte kan hantera två saker samtidigt. Ett klart exempel är Facebook Messengers chatthuvuden som tar 10-15 sekunder att öppna om man är i en annan app samtidigt.


Display

Skrärmen är väldigt plastig och känns oskarp, men vad kan man förvänta sig av en 5,5 tums-skärm med IPS LCD? Upplösningen ligger på låga 720 x 1280 pixlar, en pixeldensitet på endast 294 ppi.
Ljuset går inte att höja så jättemycket och det är lite svårt att se skärmen utomhus.

Kameran

Den främre kameran har utrustats med en 8 megapixel sensor och autofokus. Det är typ allt. Inget OIS eller några galna bländarvärden, bara ren optik. Kameran fungerar fruktansvärt bra i rätt förhållanden, för sitt pris.

Bilderna är väldigt "målade" och färgstarka. De blir suddigare ju mörkare det blir, men det är nästan väntat. Som vanligt har vi skapat en separat artikel just för exempelfoton jag har tagit med enheten. Klicka här för att se dem.

Nu, tro inte att jag tycker att bilderna tagna med den här enheten är på något sätt bra, men för vad hela enheten kostar så kunde man fått en mycket, mycket sämre kamera.

Slutsats


Jag vet inte vem Acer riktar sig till med den här telefonen. Det känns inte som att Sverige är rätt marknad att lansera den här på, och ärligt talat, när jag tittar runt på internet, så är det inte många svenskar som ens hört talas om telefonen. Jag tror den passar bättre i områden med högre inflation, så som Polen eller till och med Indien.

Överlag gillar jag telefonen bortsett från batteritiden. I en Pokémonartikel vi publicerade förra veckan, nämner vi att att man ska ha med sig en extra telefon när man går ut och spelar, och jag tror att detta skulle kunna vara en bra backuptelefon, om inte en festivaltelefon. Telefonen är dock inget jag skulle vilja ha i min vardag. Acer Liquid Z350 kostar 1399 kronor.

Betyg


POSITIVT NEGATIVT
  • Bekväm
  • Billig
  • Bra ljud
  • Dålig kamera
  • Plastig
  • Seg
BETYG: 


Specifikationer

Tillverkare: Acer
Releasedatum: 2015, oktober
Skäm: 5,5" IPS LCD
Upplösning: 720 x 1280 pixlar (294 ppi)
Minne: 16GB
RAM: 2GB
Kamera: 8MP / 8MP
Batteri: 2420mAh
Processor: Mediatek MT6735
Storlek: 144 x 70 x 8.9 mm
Vikt: 145 g