måndag, juli 04, 2016

Sex anledningar till att inte lita på Facebook


Supermakten i det sociala medielandskapet Facebook, hade i maj över 1,5 miljarder aktiva användare. Med sådan makt följer ansvar som de själva dock inte har följt helt ansvarsfullt. Här listar vi sex skumma avslöjanden:

1. Samarbetar med myndigheter

Amerikanska såväl som svenska myndigheter ska ha betalat Facebook miljontals kronor varje år för information om dess användare. Detta inkluderar foton, meddelanden och till och med "raderade" statusuppdateringar. Det var den förre detta NSA-anställde Edward Snowden som läckte detta 2014.
Facebooks hemliga "engagemang" i NSA PRISM-programmet innebär att de inte har någon skyldighet alls för användaren att avslöja vad de överlämnar till de statliga myndigheterna.
Dokument visar att ett Facebookmeddelande om al-Qaida eller till och med ett skämt om Osama Bin Laden var tillräckligt för att trigga NSAs övervakningsprogram.

2. Censurering

I maj 2016 avslöjade tidigare anställda vid Facebook att de uppmanades att utesluta konservativa nyheter från webbplatser från användarnas flöden. Dessa nyheter och artiklar ska blivit valda av algoritmer som identifierar tidigare spikade nyckelord varpå anställda fick välja att svartlista nyheter för att främja sina ideologiska och politiska övertygelser.

3. Experiment på användare

Under 2012 har Facebook låtit hålla ett hemligt experiment på dess användare. Genom att under en vecka medvetet visa aningen överväldigande positiva eller negativa uppdateringar ville man försöka manipulera känslorna hos nästan 700 000 användare. Stört nog visade det sig att användarna postade mer positivt kontra negativt beroende på vad de hade visats. Resultaten visade alltså det många länge trott - att Facebook undermedvetet kan ändra sina användares tankar och känslor.

4. Reaktioner

Under 2016 lanserade Facebook "reaktioner", som svar på den stora efterfrågan för en "dislike"-knapp. Tjänsten låter användaren engagera sig i statusar genom vissa emojis, där vi finner "gilla", "ledsen", "älska", "wow", "glad" och "arg". Några veckor efter denna lansering varnade dock belgiska tjänstemän om att använda tjänsten som Facebook tillhandahöll, eftersom det är en fara för användarens privatliv. De menar att Facebook använder denna data för analysera ditt psyke och tankemönster, som på så sätt låter Facebooks algoritmer att visa och sälja produkter och reklam när användaren är på ett bra humör.

5. Falska konton

Efter en undersökning framgick det att 67 till 137 miljoner användarkonton är antingen fake eller kopior av andra konton. Detta kan på lång sikt vara farligt för de många som är ovetande om dessa konton, då de gör statusuppdateringar som ofta handlar om dejting, sex och tips på snabba pengar. När "vännen" i sin tur öppnar länken kan deras privata information dras direkt från facebookkontot och blir använt av paraplyföretag för att försöka stjäla identiteter och komma över finansiell information.
Enligt säkerhetsföretaget Cisco är detta idag, med minst 33 miljoner bedrägerier, den vanligaste metoden online för att komma över någon annans information.

6. Experiment på sina användare - igen

Facebook erkände tidigare under 2016 att de hade gjort psykologiska tester på 20% av dess användare. Företaget krashade medvetet Facebookappen på Android för att se hur lång tid det skulle ta innan användaren gav upp och slutade använda den. Testet gjordes för att prova lojaliteten hos användarna, då Facebooks räds att fler ska gå över till Googles egna nätverk. Dock visade resultaten att det sociala nätverket är så ingrott i våra liv, så nästan ingen av användarna slutade använda appen. Men faktumet att Facebook från början experimenterar på sina användaren är en gnagande känsla.

Litar du på Facebook? Lämna gärna en kommentar om vad du tror.