fredag, juli 29, 2016

Konspirationsteori: Kan man verkligen lita på Pokémon GO?


Pokémons dundersuccé flyter på än. Människor går runt på gator och torg i hopp om att hitta en Pikachu eller en Squirtle. Hela spelet är mer eller mindre än dröm för 90-talisterna och utvecklaren bakom spelet Niantic ger ut spelet helt gratis! Eller gör de det...?Pengamässigt så är inte Pokémon GO en kassagruva, om man bortser från mikrotransaktionerna du kan göra i spelet, som ändå varken genererar någon större inkomst för Nintendo eller Niantic. Att appen har tillgång till kamera, GPS och till och med möjligheten att inte stänga av skärmen kan vara tecken på att Pokémon GO inte är ett litet oskyldigt spel, utan kan vara det mest dolda och påträngande övervakningssystemet i världen.

Läs också: Vi listar sex anledningar till varför du inte kan lita på Facebook

Större säkerhetsföretag och experter har uttryckt oro över spelets provisions-och integritetspolicy. Red Owl Security säger att Pokémon GO är en gigantisk säkerhetsfara medan Binary Defense Systems menar att spelet kränker spelarens integritet. Och det är ganska lätt att förstå varför.

Bortsett från spelets extremt noggranna platsspårning, har spelet tillgång till kameran i användarens telefon, vilket betyder att spelet kan lyssna på konversationer och se vad som händer i omgivningen. Om någon myndighet skulle vilja veta var spelaren är eller få bevis mot denne person skulle Pokémon GO vara det ultimata vapnet.

Precis som bilden ovan avslöjar, en sektion från Niantics Policy, får tesen en bekräftelse. Kort och gott, de är redo att dela användarinformation till (amerikanska) regeringen - även och med barns information.

Att stora företag samarbetar med rättsväsendet är ingen nyhet. Bara Google, Apple och Facebook ger ut användarinformation till myndigheter världen över på begäran i 80 procent av fallen. Niantics kopplingar med myndigheter är dock mer än bara samarbete.

Läs mer: Allt du behöver veta om Pokémon GO

John Hanke, grundaren av Niantic Labs, var med i uppstarten av företaget Keyhold som sysslade med GeoMapping-teknologi. Det är det företag som Google senare köpte och döpte om till Google Earth. Däremot ska Keyhold, innan uppköpet av Google, fått bidrag från CIA. Bidraget ska ha varit till för att supporta projektet NGIA, ett projekt som gick ut på att samla ihop, analysera och återge data till CIA. Detta är precis samma data som Pokémon GO-användare samlar på sig.

Google Earth och Street View har redan gett statliga myndigheter otroligt detaljerade kartor på städer och gator. Än så länge har de inte lika mycket data på ställen som är svårare att nå, så som insidan på hus. Pokémon GO har en lösning på det problemet enligt konspirationsteoretiker hos FFA. De menar att om till exempel CIA eller NSA behöver bilder från ett hem eller företag, så är allt de behöver göra att spawna en Pokémon där de vill få mer data ifrån. Spelare kommer då samla datan åt dem bara genom att spela spelet.

Dessa foton skulle i teorin kunna skickas tillbaka till en databas som i sin tur bygger ihop bilderna och skapar en 3D-rendering på vad de vill. Om man tänker ett steg längre så kan myndigheter samla denna data i realtid genom att endast spawna en Pokémon hos en misstänkts hus för att få bilder.

Avslutningsvis så är detta bara en konspirationsteori och ett rykte. Det finns ingen officiell koppling mellan Niantic och CIA, även om John Hanke har haft kontakter där tidigare. Detta betyder dock inte att spelarnas data är säker. Spelskaparnas öppna policy gör att 15 miljoner spelares känsliga data är lätt att få tag på för myndigheterna. Och egentligen, det är ingen större skillnad på den policyn och andra appars policy. Storebror kommer alltid kunna se det de vill se, varken vi vill eller inte.

Källor: Gawker, Tech Crunch, PolitiFact, Gizmodo, Activist Post, Red Owl, Wired, The Guaridan, Quartz