måndag, maj 23, 2016

Vi recenserar Acer Aspire One Cloudbook 11
Vi har fått äran att få prova på Acers Aspire One Cloudbook 11. En liten laptop som kör Windows 10 och är i ett budgetformat, som tar dig mer än långt. Priset är dock inte alltid avgörande. Prestanda och design är A och O när det kommer till användning.
Så hur långt kommer man egentligen på någon tusenlapp?
Här är vår recension av Acer Cloudbook 11:

Allmänt

Som tidigare nämnt är Acer Cloudbook 11 en laptop kör Windows 10. Med sin 11,6-tums skärm får man maximal display i ett litet format, som känns väldigt bekvämt att titta på. Laptopen väger endast lite mer än ett kilo och är väldigt lätt att bära runt och använda på alla möjliga sorters platser, vare sig man är i köket eller på altanen. Designen är ganska hållbar och känns överlag väldigt välbyggd och stadig.

Windows 10

Vi har tidigare skrivit om Windows 10 på Typ Android, och vi kan rekommendera att läsa artikeln vi här hänvisar till, då det fungerar som ett stödinlägg till den här recensionen. Utan att gå in för mycket på om vår upplevelse av Windows 10, som i sammanhanget inte har något med recensionen av själva datorn att göra, kan man kort och gott säga att vi personligen inte finner att Windows 10 är ett bra operativsystem. Det märks väldigt snabbt på laptopen vi idag recenserar.

Ram och minne

Med laptopen får man ynka 2GB RAM och 32GB stor "hårddisk", som egentligen är eMMC, alltså mer ett flashminne än en hårddisk. Som man kan höra på namnet till laptopen, Cloudbook, är det meningen att du ska använda dig av molnet istället för interna lagringar.

Något som vi finner väldigt udda är att man på undersidan lätt kan skruva bort undersidan av datorn. Detta brukar oftast bero på att man skall kunna uppgradera komponenterna som sitter i, men i det här fallet går det inte. Du kan alltså inte byta ut hårddisken eller ramminnet. Att man då ändå kan ta bort undersidan känns lite udda och i det stora hela ger det laptopen ett stort minus.


Tangentbord och musplatta

Tangentbordet är inte bra. Det är väldigt mosigt och ger ingen bra feedback alls. Vissa gånger jag skrev på det fick jag gå tillbaka i mina texter för att se att allt verkligen kom med. Det gjorde det visserligen, men man uppfattar ibland inte att man har tyckt ner en tangent, och det är ett störande moment.

Laptopen släpptes visserligen i slutet av 2015, men när man skriver på den tänker man att "det är 2016, varför är tangenterna inte bakgrundsbelysta?". Det blir ett stort problem att skriva på kvällen, då man varken kan se eller känna tangenterna. Jag tycker Acer kunde ha satsat lite mer på tangentbordet för att uppnå en högre standard.

Musplattan är däremot ganska bekväm och responsiv för priset. Den är stor och träffytan är nästintill perfekt. Det enda som stör är här att man inte kan använda plattan alls för att scrolla. Många laptops idag har en inbyggd skrollfunktion i sina musplattor, som att dra fingret längs kanten på platten eller att använda två fingrar för att scrolla. På Cloudbooken måste du manuellt dra muspekaren till rullningslisten och dra ner själv.

OneDrive

Med datorn får man en hel terabyte på Microsofts OneDrive. Problemet för mig är att jag använde av en recensionsenhet, så jag var inte den första som fick prova datorn, vilket betydde att just den här laptopens OneDrive kod var tagen. Värt att nämna också är att du får endast ett år av denna terabyte, sen måste du börja betala, vilket kostar dig ungefär 79 kronor i månaden.Kamera

Webcamen som är inbyggd är inget att hurra för egentligen. Det är mediokra lågupplösta bilder som inte tar dig långt alls. Med en upplösning på 640 x 480 px och dålig mikrofon kommer du inte så långt med videoinspelning heller. Här är en selfie jag har tagit:Batteritid

Förvånansvärt är det bästa med hela laptopen batteritiden, som räcker upp i hela åtta (8!) timmar. Man kommer ganska långt med den när den är igång, även om jag önskar att den inte drog lika mycket batteri i standbyläget.

Gaming

Att spela på den här laptopen är inget man kan göra, om du nu inte vill spela väldigt enkla spel på nätet som patiens eller något annat simpelt spel. Grafikkortet är ett standardkort från Intel som kommer krascha bara du öppnar Paint.

Slö

Och här kommer den största negativa saken med hela laptopen. Visst får man den för en "billig peng", men till vilket pris egentligen? Den här laptopen är så slö, att jag inte ens kan använda den en längre stund utan att bli helt frustrerad. När jag skriver till exempel en artikel till Typ Android, så tar det flera minuter att starta upp valfri webbläsare och gå till sidan jag vill gå till. Väl inne på rätt sida, laggar det när jag skriver. Jag kan hinna skriva en hel mening utan att se texten komma, den kommer fram flera sekunder senare. Detta återspeglas väl i hela datorn, till exempel webcamen som ligger flera sekunder efter.

Summering

Jag har skrivit ganska mycket negativt om datorn, och det är bara min uppfattning. Men för att ge den en rättvis chans så är batterilivet i den fenomenalt och är perfekt om du ska jobba på ett dokument vid en längre resa. Utöver det är den inget större att ha egentligen.

Acer vill få oss att att förlåta de negativa sakerna som kommer laptopen, eftersom priset är så lågt. Men för att vara ärlig, enligt prisjakt kostar den här laptopen 2800 kronor.
Mitt generella råd att är att spara lite till och köpa dig en kraftigare dator.

Med den här datorn, känns det bara som att Microsoft och Acer ville konkurrera med Google Chomebooks. Det är samma koncept, bara med ett mer utbyggt operativsystem, som du inte kan ta del av för den här datorn är för långsamPOSITIVT NEGATIVT
  • Bra batteri
  • Kompakt och portabel
  • Seg
  • Mosigt tangentbord
BETYG: 

Specifikationer

Tillverkare: Acer
Skäm: 11.6-tum
Upplösning: 1366 x 768 pixlar
Minne: 32GB
RAM: 2GB DDR3L
Kamera: 640 x 480
Batteri: 4200 mAh
Grafikkort: Intel HD Graphics
Processor: 1,6GHz Intel Celeron, dual core.
Vikt: 1.15 kg
Portar: 1 x USB 3, 1 x USB 2, HDMI och AUX.