fredag, maj 27, 2016

Guide: Hur man använder Snapchat


Ungdomar idag dras i flockar till Snapchat och det kan ibland vara svårt att hänga med i alla nya trender. Vid första användningen av appen blir man inget annat än förvirrad.
I den här guiden vi vill lära dig som inte har kommit igång med Snapchat än, allt som Snapchat handlar om och hur man använder appen.

Vad är Snapchat?

Snapchat är egentligen bara en av alla dessa meddelandeappar som finns där ute. Det som sticker ut med just Snapchat är att meddelandet som du väljer att skicka inte finns kvar så länge. Du kan skicka en bild eller en video och denna kommer att självförstöras max 10 sekunder efter någon har tittat på den. Väl borta kan ingen se dessa meddelande igen, om man nu inte tar en skärmdump, och det kommer ge din vän en notifikation om att du gjorde det.

Som vi har skrivit tidigare i vår snabbfakta om Snapchat: Snapchat används idag av över 100 miljoner människor, och det gör den till den tredje vanligaste använda appen i över 29 länder världen över. 71 % av dessa användare är mellan 13-30 år, och 70 % av dessa är tjejer.

Ladda ner och logga in

Det första man ska göra är givetvis att ladda ner appen till Android eller iOS, om du inte redan har gjort det. Efter det ska du skapa ett konto och logga in, och lägga till vänner från kontaktlistan. Detta känns gediget enkelt och behöver inte förklaras i den här guiden.

Huvudskärmen

Välkommen till Snapchat! Huvudskärmen på Snapchat är kameravyn.

Knapparna i övre delen av skärmen använder du för att stänga av blixten alternativt slå på den och att vända över till den andra kameran. Det finns ett Snapchatspöke i mitten, som tar dig till djupare inställningar där du kan lägga till vänner, titta på din kompislista, dina Snapchattroféer och ändra dina inställningar.

Det finns ett par ikonerna längst ned till höger och till vänster på avtryckaren . Dessa kommer att ta dig till dina Snapchat-meddelanden och till Stories, som vi kommer att tala om senare i guiden.

Att ta en Snap

För att ta en bild trycker du med ett kort tryck på den stora avtryckaren. Om du däremot trycker och håller in avtryckaren kommer du att börja spela in en video. Men att ta en bild eller en video är bara hälften av allt kul.

Rita och text

Att börja rita är väldigt enkelt! Ikonen som som ser ut som en penna. Du kan välja och vraka bland färger, och börja rita med ditt finger. Och att skriva har samma princip. Att trycka på T-ikonen tar fram ditt tangentbord och låter dig skriva valfri kommentar på din bild.

Filter

Filter är det roligaste med Snapchat. Här kan du lägga till olika filter, allt från svartvita bilder, till en stor klocka mitt på skärmen. Det roligaste dock är ansiktsfunktionen: Innan du tar din Snap så ska du trycka ditt finger på ditt ansikte på skärmen. Snapchat läser då av ditt ansikte och du får en mängd olika "ansikten" att använda dig av. Snapchat trackar här ditt ansikte så det ser ut som du till exempel har på dig solglasögon fast du inte har det.

Stickers


Stickers är ett sätt för dig att klistra fast Emojis och andra saker på dina Snaps. För att komma åt dessa klickar du på rutan till vänster om T-ikonen. Och det är bara klicka för att välja en sticker. Du kan placera dina stickers vart du vill på skärmen genom att dra dem med fingret dit du vill ha dem.

Du kan även göra så att du "sitter" fast med ett objekt på din Snap. Håll i din sticker genom att trycka på den och dra den sedan dit du vill ha den. Väl där släpper du den och det följer efter hur du än filmar. För exempel se bilden ovan på mitt öga hur stickern är fast på mina glasögon.

Övriga saker

  • Om du klickar på klockan längst ner till vänster så kan du välja hur många sekunder du vill att din Snap ska vara tillgänglig. Om det är en video kan du även stänga av ljudet på samma ställe.
  • Knappen bredvid den knappen låter dig ladda ner din bild/video lokalt till din telefon om du vill spara din fil.
  • Om du klickar på fyrkanten med ett plus-tecken i skickar du ut din Snap på din story och kommer kunna ses hur många gånger som helst av dina följare i 24 timmar.
  • Pilen längst till höger är skicka knappen. Den klickar du på för att sedan välja vem som ska få din Snap.

Stories

Om du sveper till höger från huvudskärmen kommer du till Stories och det är här du hittar dina vänners berättelser. En Story är, som tidigare nämnt, en Snap som alla som följer dig kan se hur många gånger som helst under ett helt dygn, till skillnad från vanliga Snaps där dina utvalda vänner kan se din Snap endast en gång.
På Stories finner du du även Discover, ett ställe där företag runt omkring i världen lägger ut vissa Snaps och nyhetshändelser.

Meddelanden

Du kan skicka vanliga meddelande till vänner också. För att chatta med dina vänner sveper du till höger, så att din vänlista uppenbaras från vänster, och där väljer du den vän du vill chatta med och sveper den kontakten till höger igen. Där kan du chatta, skicka bilder och stickers samt videochatta. Och ja, dina meddelanden kan bara bli lästa en gång sen raderas dem.

Videosamtal

Att få igång ett videosamtal är enkelt! Det är endast att trycka på telefon-ikonen i chatten med din vän, som du finner längst ner. Du får då upp en varning som säger att det kan kosta data att ringa utan WiFi, acceptera det och tuta och kör. Du ser din vän i realtid och denne person ser dig. Du kan välja om denne person ska se genom selfiekameran eller den främre.Det var allt!


Hoppas du har lärt dig något från den här guiden! Lägg gärna till mig om du behöver en vän på Snapchat. Lämna gärna en kommentar om du tycker att vi glömde nämna något.