söndag, maj 22, 2016

Google stoppar Flash


Googles mål att standardisera Html5 framför Flash har fått tagit ett steg till.
Nu tänker Google göra Html5 som standard i Google Chrome, och detta ska ske periodvis i en övergång som är tänkt att vara klar i december i år.

Övergången går under namnet "Html by default" och även om webbläsaren i början kommer stödja Flash, kommer Chrome flagga för att sidan innehåller Flash. Användaren kommer då få välja om de vill fortsätta in på sidan eller inte. Så här kommer det se ut:I början av februari i år lät Google meddela att det inte längre kommer att acceptera annonser i Flash och kommer rent av låta Chrome blocka dessa annonser.

Tio sidor kommer dock få behålla Flash tillsvidare, då sidan kräver det. Det handlar om bland annat Youtube, Facebook, Amazon, Twitch och Live. Listan kommer med tiden att minska och Google kommer ta bort sajter som inte längre kräver Flash för att fungera.Flash är en av de större favoriterna bland hackare, det tillhör nu ett av de mest utsatta programmen tack vare att så många användare fortfarande använder det dagligen. Flash har många sårbarheter och det är relativt lätt för den som kan att inplantera skadlig kod i Flash. Därmed räcker det med att enbart titta på en annons i Flash, som då kan vara fylld med kod och skadar din dator.

Adobe, som ligger bakom flash, har erkänt att Html5 är framtiden och att Flash bör gå i graven och de har till och med utvecklat ett verktyg för att kunna skapa innehåll i html5. Det finns dock fortfarande stöd för Flash.