tisdag, maj 03, 2016

Så här bra är iPhone 5S 30 månader senare


Den tjugonde september 2013 presenterade Apple sin världsberömda iPhone 5S, en produkt som blev mer älskad än någon annan iPhone. Även om dess popularitet är vida utbredd bland både privatpersoner och företag än idag, så valde Apple att 30 månader efter release sälja den i favör till nya iPhone SE. Men hur väl funkar en iPhone 5S efter två och ett halv år? Vi har provat en ny 5S i över en månad för att få se hur den står upp gentemot dagens smartphones.Storleken har betydelse

En av mänsklighetens äldsta frågor besvaras genom iPhone 5S. Storleken har betydelse. Även om alla har sina egna preferenser så verkar det som att 5S:en är lite för liten för de flesta. Det är till och från nästintill helt omöjligt att skriva längre texter, speciellt om man har större fingrar. 

Att scrolla genom listor, till exempel spellistor eller bilder i Google Photos är också av den svårare graden gentemot telefoner med större touch-ytor. 5S har ingen imponerande skärmupplösning (alla specs står längst ner i det här inlägget) men med sin 4 tum stora skärm så tänker man inte på det så mycket.

iOS 9.3

I skrivande stund har Apple fortfarande supersnabba uppdateringar som pushas ut direkt. Detta är fantastiskt, då man har blivit så van med supersega uppdateringar i Android. Noterbart är till exempel Samsungs äldre flaggskepp Galaxy S6 som fick Android 6.0 ett halvår senare efter release. Men även på Nexusenheter är det kan det tyckas gå extremt långsamt för en uppdatering att nå fram.

På vår iPhone-enhet som vi har testat fick vi uppdateringen samma dag som den släpptes, vilket ger inte bara iPhones i allmänhet, utan hela företaget Apple, ett stort plus från vår sida.

Extrem kamera

Kameran på iPhone 5S lever upp till ens förväntningar, och även om den inte slår dagens kameror eller dess standard så kan man inte undgå att kameran i iPhone 5S är sjukt bra, även i mörker. Selfiekameran däremot är inget att skryta med, den tar halv-, om inte helkassa bilder. Speciellt i mörker.

Det är kul att fota med en iPhone. Så är det bara, alla funktioner som ska finnas i en kamera finns redan i stockkameran, och alla funktioner är så äckligt lätta att ställa in. Vare sig det är filter eller om det är en time lapse.

Appar och tillgång

En annat område där Apple har haft försprång, är tillgången till appar. Även om vi börjar se ett mer jämställt ekosystem mellan App Store och Google Play, så verkar det fortfarande som att App Store har flest appar, där de flesta är kodade med kvalité och omsorg. 

Batteri

Telefonen i sig slukar inte batteritid. iPhones multitasking är inte äkta som på Android, och det betyder att telefonen såklart drar åt mindre batteri än en Androidtelefon. Med det sagt så kan vi passa på att säga att batteriet verkligen inte är stort, men vid lätt användning av telefonen så räcker den en hel dag utan laddning.

iTunes

iTunes behöver ingen förklaring. Det finns mycket lite inom mjukvara som är så hatat som iTunes. Önskningsvis kunde Apple få tummen ur och fixa till synken mellan enhet och dator, kanske via iCloud. Man kan ju drömma.

Övrigt

Tillverkare: Apple
Skäm: 4"
Upplösning: 640 x 1136 pixlar (326 ppi)
Minne: 16/32/64GB
RAM: 1GB
Kamera: 8MP f/2.2 samt 1.2MP
Batteri: 1560 mAh
Processor: Cyclone Dual-core 1.3 GHz
Storlek: 123 x 58 x 7,6 mm
Vikt: 112 gram
Fingeravtrycksläsare: Ja
Bluetooth: 4.0
USB: Lightning Port