söndag, maj 08, 2016

En snabbtitt på Windows 10Vi har tagit en snabbtitt på hur Windows 10 egentligen är i praktiken. Det finns några saker som vi tycker är värda att ta upp:

Allmänt

Windows 10 ser ut att vara baserat på en hybrid av Windows 7 och 8, men utan det irriterande Metrogränssnittet. Man har skalat ner det i startmenyn och det funkar riktigt bra utöver den reklam och bloat som jag får upp i menyn.

Det är mycket lättare att navigera än i Windows 8. Det är lätt att ändra inställningar och utforska sina filer. Mappsystemet känns mer konservativt, och funkar bra i sin helhet. När jag däremot startade upp Windows 10 för första gången råkade jag av misstag välja danska som systemspråk, och hur jag än försökte, kunde jag inte ändra språk till svenska eller engelska, så jag fick köra en hard reset för att kunna välja nytt systemspråk. Utöver det kan man även välja språk för apparna man kör och för tangentbordet man använder sig av, fysiskt eller touch.Appar

Microsoft satsar på den mobila plattformen och vill in i kriget mellan Android och iOS. Om du själv inte har räknat ut det redan, så kan vi säga det: Windows Mobile behöver fler appar! Det är inte heller lätt som en djupt integrerad iOS- eller Googleanvändare att börja använda sig av Windows, då de flesta av tjänsterna inte finns. I många fall får man gå ut på webben om man vill komma åt något från de konkurrerade jättarna. Men det märks att Microsoft försöker få fler utvecklare till sin plattform, inte minst med sina galna shoppingrundor.

Det som förvirrar mig, och säkert ganska många, är blandningen av appar och webbsidor. Att använda sig av Windows 10 på en Cloudbook, utan touch, gör hela app-upplevelsen bra konstig. Precis som många andra appar som finns i Windows Store har till exempel Facebook en egen app, som är anpassad efter en touchskärm och är väldigt kompakt och inte erbjuder allt som webbversionen gör.

Att ha appar på en laptop är klumpigt, och bökar till användandet alldeles för mycket. Precis som jag nämnt tidigare så märker man hur systemet är uppbyggt för att både kunna använda touch och mus, men det ena ska inte utesluta det andra. Om en tillverkare väljer bort touch, bör någon inställning i systemet ställas in på en desktopanvändning - inte röra till det med allt vad Windows 10 har att erbjuda. Man kan få för mycket av det goda.

Microsoft Edge

Den ökända webbläsaren Internet Explorer behövde dö. Visserligen höll det så klart på att självdö, och jag kan inte tänka mig att annat folk än de som inte vet hur en dator ska hanteras och hårt inbitna fans av (eller för den delen anställda på) Microsoft använde sig av Internet Explorer dess sista dagar. Microsofts val att ta bort IE behövdes. Även om företaget kunde laga alla problem som kom med webbläsaren. Den hade inte ett bra rykte, och användare flydde från den.

Med Edge kommer Microsoft med en ny, smartare och mycket mer kompakt webbläsare. Den är modern och dess design påminner mycket om Matías Duartes Material Design. Om jag får ta fram skämskudden kan jag erkänna att gillar jag det. Jag gillar det faktiskt mer än mitt dagliga Chrome.

Men uteseende är inte allt, utan det är insidan som faktiskt räknas. Jag upplever Edge som mer bökig och långsam än det föregående exemplet Google Chrome. Att gå in på TypAndroid.com tar några sekunder extra till exempel, och kan inte visa allt vad sidan har att erbjuda.

Dessutom är Chrome är mer anpassat efter användaren och är mycket mer personlig än vad Edge är. Utan stöd för java och insticksprogram ligger Edge fortfarande långt efter och har en del att komma ikapp. Det går heller inte att växla konton i webbläsaren så jag och min sambos historik och lösenord sparas och synkas under ett och samma konto - mitt.

En annan personlig önskan jag har är att få bort Bing, även om jag har rekommenderat sökmotorn som ett alternativ till Google, så vill jag ändå använda mig av den bästa sökmotorn som standard. Visst, det går att byta standardsökmotor, men det var inte lätt - om man utgår ifrån den vanliga användaren.

Detta var tre grejer som vi vill nämna efter en snabbare titt på Microsofts nya operativsystem. Vad tycker du?
Detta inlägg kommer funka som ett stödinlägg till senare publiceringar vi gör.