måndag, maj 30, 2016

En snabbtitt på Android Wear


Under Google I/O proklamerade Google att de snart kommer att släppa Android Wear 2.0. Vad "snart" innebär är antagligen (förhoppningsvis), nu under 2016. Wear har dock känts likadant under en väldigt lång tid och heller inte haft stora synbara skillnader.
Det här är vad jag tycker om Android Wear:

Först fann jag att ha en smartklocka på sig vara väldigt effektivt. Om du inte har en smart bil så hjälper Android Wear dig att verkligen hålla koll på vägen och inte på displayen på din telefon. Det är sjukt effektivt att få ett meddelande. Ett gyllene exempel visas nedan på bild, där man genom naturlig styrning får upp den relevanta information direkt vid din hand. Om det är ett meddelande, som nu, kan du dessutom svara med din röst. Bekvämt!

Ett annat bra exempel är inkommande samtal. Då jag ofta har min telefon på ljudlös och inte alltid känner av vibrationerna när det ringer i fickan, är det skönt att klockan vibrerar, för det är väldigt svårt att missa. Däremot är detta inte alltid behändigt och det finns en hel del att säga om det.

Android Wear har funnits i över två år och känns fortfarande som att den är i babystadiet. Det verkar som att Google  i tid och otid har glömt bort vad man kan använda Wear till. Visst, man köper en smartklocka för att slippa ta upp telefonen hela tiden, men man har också en klocka för att kunna se tid - och det är något de inte riktigt har fokuserat på.

Notifikationer som kommer in tar upp hela displayen, och om man låter dessa ligga kvar så kommer de att lägga sig överst, alltså över klockan som visar tiden. När du sen igen kollar på din klocka kommer den notifikationen att täcka upp 25% av klockan och eventuell viktigt information beroende på urtavla.Notifikationerna i sig är pinsamma. Ett meddelande lyser starkt upp hela displayen följt av kontaktens ansikte. Jag vill inte vara så elak mot mina vänner och bekanta men det känns högst oprofessionellt att gå runt och visa sina vänners ansikten och deras meddelanden hela tiden. - För det är just det som är Android Wears största problem. Integriteten dödas genom att visa lysa upp hela klockan så fort något händer, och om jag är bland folk, är risken stor att de ser detta. Det gillar helt enkelt inte jag. Det finns dock en lätt lösning på det. Vi får hoppas Google fixar detta till Android Wear 2.0.

Att stänga av meddelandena från att visas på klockan är alltså genomförbart, då känns det ju samtidigt meningslöst att skaffa en smartklocka från början.
Jag önskar att det fanns alternativ att enbart visa tiden på klockan och när jag vill se notifikationer, så kan jag bara svepa upp dem som vanligt. Inget mellanting.

Nu vet jag ju att Android Wear 2.0 blir bättre, men det är långt dit och det är inte helt spikat att den första generationen Urbane ens får Wear 2.0. Men det gäller att vara optimistisk!