fredag, maj 06, 2016

En närmare titt på AutoMate


För snart två år sedan presenterade Google ett sätt att få in Android i din bil, utan att det nödvändigtvis skulle vara farligt för dig eller din omgivning. Sitter du och knappar på din telefon samtidigt som du kör är olycksrisken betydligt högre än om du inte hade gjort det. Därav föddes idén till Android Auto. Ett operativsystem gjort för att använda i bilen. Det tråkiga är att Google inte har gjort det enkelt för oss privatpersoner att kunna implantera Android Auto i våra bilar, utan man måste vända sig till en biltillverkare och köpa en ny bil som har stöd för detta. Och det är här AutoMate kommer in.

AutoMate är en app som emulerar Android Auto, och låter dina ögon fokusera på vägen istället för på skärmen. Du kan installera appen på din telefon och platta, för att antingen starta appen varje gång du ska ut och åka eller för att montera in en enhet i instrumentbrädan för att alltid ha appen igång när gång du startar bilen.

Likt Google Now

Appen påminner starkt om Googles egna assistentapp Google Now.  Du får upp värdig information när du behöver den. Exempelvis trafikuppdateringar och kontaktinformation. Meddelanden från familj och vänner presenteras på ett snyggt sätt och kan till och med läsas upp för dig.Musik

Appen har ingen inbyggd musikspelare utan förlitar sig på sin användare och speglar innehållet från den app du vanligtvis lyssnar på musik från. Detta funkar inte alltid jättebra, ett exempel är att jag måste lämna appen för att byta spellista, och för att sedan gå tillbaka in i AutoMate - men i slutändan så funkar det ändå.

Karta

AutoMate hämtar kartor från din favoritkartapp, typ Google Maps, men använder dessa på ett mer användarvänligt sätt, så att du lätt ska kunna hålla ögonen på vägen men ändå kan hitta dit du vill.

Launcher

AutoMate är helt gratis, men har även en premiumversion som inte kostar mycket. Med denna får du bland annat alternativet att sätta AutoMate som en egen launcher. Det är perfekt om du vill till exempel vill bygga in en surfplatta i instrumentpanelen och bara låta den vara där. Du slipper alltså starta appen varje gång du ska ut och köra.

Smarta funktioner

Det finns en uppsjö smarta funktioner så som att appen ska startas när bluetooth är ansluten eller när enheten appen är installerad på får ström.


Övrigt

Appen är givetvis för stor att gå igenom, men det sista som kan vara värt att nämna är den kontextuella information AutoMate visar, som väder i realtid, varningar om fartkameror och din egen hastighet.
AutoMate är för bra för att inte testas!
Testa själv till en Androidenhet genom att ladda hem appen här.