onsdag, april 20, 2016

Vi recenserar Polaroid Cube


Efter att ha testat en Polaroid Cube, en utmanare till Go Pro, ett tag så är det nu dags för en recension. Kuben är oerhört liten och gullig, men levererar trots sin blygsamma storlek på 35 mm ändå en grym performance.

Kameran har en vidvinkel på 124º med en bländare på F 2.0. Allt för att säkra din inspelning eller bild du vill ta. Bilderna är relativt lågupplösta på endast 6 megapixel, men det gjorde inte mig något då kameran inte är alldaglig men kom till ett väldigt lågt pris. Se fler exempelbilder här!

Den filmar i antingen 1920 x 1080 eller för dig som vill spara minne, 1280x720, i 30fps. Kvalitén på filmerna kanske inte är det bästa jag har sett, men återigen när vi pratar pris så får man mycket mer än vad man betalar för.

Kuben har har en liten magnet på undersidan av kameran som kan monteras på ställen där en magnet fäster. Till exempel på taket på din bil. Detta gjorde jag och tog ett varv runt kvarteret enbart för att testa om den skulle sitta, och den höll hela vägen, mer än vad jag trodde. Se videon här!


I kameran finns en accelerometer, så du kan filma upp och ner och kameran vänder själv på filmen åt dig. Bilden ovan visar hur kameran sitter på mitt kylskåp. I det här läget vänder den på videon 90 grader åt mig så jag får rätt vy.

Kameran stödjer enbart externt Micro-SD minne upp till 32 GB, som man för in i kameran på
baksidan. Det är även där vi laddar ur alla bilder och filmer via Micro USB (USB 2.0). Du kan även ställa in dina preferenser till videoupplösning där.Kopplar du in kuben i din PC eller Mac kan du köra ett program som låter dig välja och vraka bland övriga inställningar såsom hur högt ljud kuben ska göra när du du tar en bilder eller filmar, vilka ljusfrekvenser du vill att den snappar upp (50Hz eller 60Hz), om du vill att den lägga på en timestamp på dina bilder och filmer, synka datum och tid samt tillåta eller neka den att skriva över befintliga filer, men mer om det senare.

Filerna blir inte så stora, en film på fem minuter blir 290 mb stor på bästa kvalitén, och en bild blir endast cirka 850 kb stor. Det jag finner konstigt och till en viss del negativt är att den endast kan spela in 5 minuters klipp. Spelar du in längre så startar den ett nytt klipp och du måste i efterhand klippa ihop det själv. Låt säga att du spelar in en video på 15 minuter, du kommer då få tre klipp att klippa ihop till ett om du vill ha det som en film.

Att använda den är förvånansvärt lätt. Du har en enda knapp. Tryck och håll ner för för att starta den och stänga av den, tryck en gång för att ta en bild och tryck två gånger för att filma. Varje funktion avger ett ljud så du vet vad som händer. Att ta en bild ger ett pip och när du börjar filma avger den två pip.

Ovanpå kameran finner vi en liten LCD-lampa som lyser beroende på vad du gör. Är kameran i gång lyser den grönt. Tar du kort eller filmar du så blinkar den rött. Detta kan vara svårt att se både i sol och under vatten så man får kolla en extra gång om man inte lyssnar efter ljuden.Som jag nämnde ovan kan man tillåta den att skriva över befintliga filer. Detta är en bra grej för dig som letar efter en billig men otroligt bra dashcam. Du kan koppla in den i bilen och låta den ladda medan du kör samtidigt som den spelar in, men dessvärre har den inte autofunktion, så du måste manuellt starta och slå av den, och det är ett stort minus, om du vill ha en dashcam vill säga.

Den ska vara väder- och stänksäker, men vill du använda den under vatten, rekommenderar jag dig köpa till ett av de många tillbehören som man kan köpa; ett undervattenhus. Det är stöttålig och vara vattentät ner till 15 meters djup, och det går att kombinera med övriga accessoarer.

Jag och min sambo var nyligen på semester i Hurghada, Egypten där jag har filmat både på land, när vi snorklar och när vi dyker ner på 9 meters djup. Klicka här för att se videon.
Med undervattenshuset gick det väldigt lätt att filma under vatten, dock är den är lite hal, men sjunker väldigt långsamt ifall man skulle tappa den. Besvikelsen ligger emellertid i materialet på undervattenhuset. Vid lätt användning har jag fått flera repor på linsen och det gör den mer eller mindre totalt obrukbar efter några gångers användning. Men kuben i sig funkar finfint!
För fler bilder och filmer från Polaroid Cube som jag tagit, klicka här

På det stora hela är jag ganska nöjd med kameran! Jag vet att många inte gillar magneten men jag är en av de som älskar den! Man får helt enkelt välja sida när det kommer till att man känner att den är tillräckligt bra för att montera på saker eller om man måste köpa till en dyr accessoar.

Cirkapris för kameran ligger på ungefär 1100 kronor.

Videoinspelning upplösning: 1920 x 1080; 1280x720 (30fps)
Inspelningsformat: H.264
Stillbildsupplösning: 6 megapixel; JPEG stillbilder
Objektiv: 124º vidvinkelobjektiv (F 2.0, f = 3,4 mm)
Visningsvinkel: 124º (vidvinkel)
Väder- / stänksäker
Externt minne: stödjer Micro SD-kort upp till 32 GB
Batteri & ström: litiumbatteri, 90 min
Mikrofon: ingår
Utgång: USB 2.0
PC och Mac-gränssnitt: Micro USB-port (USB 2.0)
Finns i tre olika färger: svart, röd och blå blanda annat på CDON.COM