torsdag, april 28, 2016

Här är Sveriges första självgående buss!


I måndags började två stycken förarlösa bussar gå i trafik i Kista, Stockholm. Dessa två elbussar kommer börja köra till och från Kista Galleria. Det handlar om två prototyper men en av grundarna av företaget bakom bussarna, EasyMile, menar att de redan nästa år kan lansera den kommersiella versionen av bussen.

Läs också: Googles självkörande bilar på vägarna snart?

EZ10, som modellen på bussarna heter, går på en snittfart på 20 kilometer i timmen, men kan gå ända upp till 45 kilometer i timmen. Bussen är helt eldriven och drivs av ett litiumjonbatteri som klarar upp till 8 mils körning på en laddning. Kapaciteten är på hela 12 passagerare.

SVT har intervjuat Jan Bosaeus, VD för Nobina Sverige, där han annat förklarar hur bussarna bygger på Ericssons teknik med 5G. Vad exakt det innebär återstår att se, men vi hoppas att det inte kommer krocka med telefonnätet i framtiden så som 4G nätet idag krockar med tågtrafiken.Bussarna har ett antal sensorer och en radar som ger bussen full vy i 360 grader, för att kunna se hinder framför såväl som objekt som kan komma från sidan och bakom. Vem som blir ansvarig om olyckan är framme är fortfarande oklart, men det skall bestämmas inom ramen av 12 månader.