måndag, januari 04, 2016

Recension: Chromecast 2 - 2015


Chromecast är enhet som du stoppar in i din TV, via HDMi, för att sedan kunna så kallat "casta" innehåll till din TV. Med andra ord gör du din dumma TV väldigt smart. Konceptet är enkelt: du stoppar in enheten i din TV, går till rätt kanal på TVn och sedan öppnar du valfri app som funkar med Chromecast på din smartphone, väljer vad du vill se på TVn i den appen, luta dig tillbaka och sedan njut av ditt innehåll.

Jag har haft Googles Chromecast 2 (2nd gen / 2015) sedan dag ett. Då jag var en van användare av den första generationen av Chromecast men kände att det var dags för något nytt, var detta det mest naturliga att köpa.Den puckformade dongeln har fått inte en, inte två utan tre Wi-Fi-antenner, som i sin tur är starkare än den i den första generationens Chromecast.  Den har stöd för 802.11ac och till och med 5GHz-bandet som verkligen välkomnas varmt. Utöver det finner vi 512MB ram, 256MG flashminne och en 1.2GHz processor från Marvell Armada.

Google säljer sin Chromecast i tre färger: gul, röd och så färgen jag valde, svart. På framsidan ser vi Chromelogan (eller är det Beatslogan?) urkarvad ur pucken och på baksidan finner vi en platt yta med en magnet under. Ur dongeln får vi ut en HDMI-kabel som ska kopplas in i din TV. Kabeln har även den en magnet som kan sätta sig fint och bekvämt på baksidan av pucken, så den blir så liten som möjligt när eller om du ska resa någonstans. För att ge den här enheten ström behövs endast en micro-usb.


Det första som händer när vi startade upp den var såklart en patch-uppdatering den ville tanka hem. Och det fick den göra medans vi fick kolla på en instruktionsvideo om hur man castar innehåll till enheten, även om vi nu redan vet hur man gör detta är det en nice touch.

Chromecast 2 är supersnabb! Att starta ett klipp och casta innehåll tar bara någon sekund, i jämförelse med den första generationens Chromecast då detta tog flera sekunder, ibland upp mot 10-15. Vilket är en väldigt lång tid med dagens standard.

Utbudet av appar har mångdubblats på senare tid och nu finns det något för alla. Apparna jag använder mest är Netflix och YouTube, och dessa funkar riktigt bra. Man använder mobiltelefonen och / eller surfplattan som fjärrkontroll. 

Men att använda sin smartphone som kontroll kan ha sina nackdelar med. Till exempel om någon annan än du, till exempel din gäst eller till och med sambo, vill hitta innehåll måste du låna ut din telefon. Är du känslig när det kommer till privacy kan detta få en negativ effekt på det hela. Jag personligen hade gärna sett en fysisk riktig kontroll som följde med enheten, som med Nexus Player.

Utöver detta är denna enhet verkligen trevlig och det är något jag rekommenderar starkt med tanke på det billiga priset på 390 svenska kronor. Alla med en TV eller ljudanläggning borde verkligen, verkligen skaffa denna produkt. Ett måste i mitt hem.