söndag, januari 24, 2016

Krönika: Om ortografen

Sen en tid tillbaka har Typ Android utökat sin redaktion från två av varandra oberoende kusiner och tillika skribenter, till att nu också ha en ortograf.

Vad är en ortograf då? Ja, vi tror ju inte att våra läsare är sena att googla främmande ord, men det kan hända att det inte är till mycket hjälp i det här fallet.
Om du istället provar ortografi, så kanske bilden klarnar. Vi leker gärna lite med ord, men jag är alltså den som ska agera korrekturfilter. Jag ändrar om lite i ordföljden och korrigerar vissa ord som har skrivits i något för hög hastighet av våra ständigt nyhetssökande skribenter.


Vem är jag då, och hur hamnade jag här?
Fredrik Lundebring är namnet, född 1986. Observera att jag inte är 30 än. Jag är i högsta grad 29 och tänker vara det nästan hela 2016.
Det som skiljer mig från kusinerna Lek är mycket, men framför allt är jag inte lika intresserad av det teknologiska området. Av någon märklig anledning har jag och Tony ändå blivit mycket goda vänner och André är ju en mycket god kusin till Tony, så till mig antar jag att han är en mycket god kusinvän.

Jag är kanske ingen språkpolis direkt. Eller ja, så säger väl de flesta. "Jag är inte språkpolis, men..."
Jo, jag är nog språkpolis, bara det att jag oftast knyter näven i fickan och ryser inombords varje gång jag ser en särskrivning eller felstavning, även om jag inte alltid påpekar felet.

Jag arbetar som VD-assistent i ett stort företag och är även sekreterare i min bostadsrättsförening, och har därutöver författat 3 844 blogginlägg på en blogg som numera ligger på is och därför inte behöver bli länkad till. Viss skrivvana finns alltså.

För säkerhets skull är det bäst att förtydliga att jag inte är felfri. Saker och ting kan undgå min radar, men det finns ju kontaktuppgifter även till mig här, så tveka inte att höra av dig i "typ ortografiska frågor". Sen kan jag ju inte alltid garantera att jag hinner gå igenom alla inlägg innan de publiceras, eller att jag ger mig på alla inlägg bakåt i tid.
I övrigt kommer jag inte att skriva några egna inlägg. Man ska ju aldrig säga aldrig förstås, det kanske händer någon gång igen, men det är åtminstone inte så det är tänkt i dagsläget. Mina ord får ni läsa mellan raderna istället.

Jag har två telefoner, som ni ser. En Nexus 5X som jobbtelefon och en OnePlus One som privat. Nej, jag har inte uppdaterat mig på den privata fronten. Men någon Sony Xperia Z5 Compact har jag minsann inte. Eller...?