fredag, januari 22, 2016

Islamiska Staten kommunicerar via egen app

En rapport från tidigare i januari menar att terrorister använder sig av en egenskapad Android-app för att kommunicera med varandra, enligt Fortune Reports och India Today. Appen är utvecklad för och av islamistiska terrorister inom IS, även kallad Islamiska Staten.

Alwari är hårt krypterad, och ska försvåra för regeringar att spionera på så kallade "terrorplaner". Anti-terroristgrupper i USA har tidigare flaggat för att appen Telegram används flitigt av terrorister.


Experter menar dock att det inte är avancerad säkerhet som WhatsApp eller ens Telegram, som håller sina användares meddelande krypterade. Det är inget större företag som ligger bakom Alwari och på så sätt kan ingen banna IS från att använda appen.

Alwari kan inte bli nedladdad från Google Play, utan hittas som APK på djupare delar av internet. Detta får oss att börja undra hur långt företagen bakom de mobila plattformarna är villiga att kämpa för mänskliga rättigheter. Både Google och Apple kan lätta kasta ut appar som inte följer deras riktlinjer, men när man installerar direkt från APK på detta sätt är det svårare för dem. Frågan är alltså om de är villiga att ta steget längre och sluta låta användare installera appar utanför sina respektive butiker.