lördag, januari 02, 2016

5 enkla knep för att förlänga batterilivet i din smartphone


Dör ditt batteri ofta? Räcker det inte till en hel dag? Vi levererar här fem tips du kan tänka på nästa gång du köper en ny telefon, för att just ditt batteri ska hålla lite längre.

1. Ladda telefonen ofta

Förr i tiden skulle man helst inte ladda sin telefon ofta. Men detta gällde på den telefoner med nickel-kadmiumbatterier. Idag har alla telefoner ett litiumbatteri, och dessa mår faktiskt bäst av att laddas ofta och lite åt gången. Många tror dessutom att batteriet mår bäst att laddas ur helt och hållet innan man laddar det igen. Detta är också fel. Men att stänga av telefonen och/eller en omstart då och då skadar varken din telefon eller ditt batteri!

2. Sluta att nattladda

En vanesak hos de flesta är att sätta telefonen på laddning innan man går och lägger sig. Men sanningen är att fortsätta mata spänning till telefonen när den är fulladdad gör att batteriet fortsätter jobba hela natten och på det sättet slits batteriet mycket ut fortare. Ett tips om din telefon inte stödjer snabbladdning är att ladda telefon relativt mycket innan säng och sedan ladda igen på morgonen innan du går till arbete/skola/övrig aktivitet. Alternativt att stänga av telefonen under natten.

3. Ladda lagom mängd

Dra helst ur laddaren ur telefonen innan batteriet når 100 procent. Till skillnad från många andra sorters batterier mår litiumbatterierna inte så jättebra av för hög spänning. Detta går hand i hand med steg 2, så glöm inte kolla hur många procent du har kvar!4. Håll telefonen kall

Värme och litiumbatteri är sällan en bra kombination. Vissa fodral kan fungera som isolering och gör telefonen onödigt varm när du laddar. Ett tips är att ta ur telefonen ur fodralet innan du pluggar in den. Detta kan även göras vid längre användning till exempel om du spelar ett spel, eller kör en annan app som kräver mycket.

5. Kontrollera din laddare

Om du kör en tredjepartsladdare kontrollera att du har rätt output på din laddare som följde med telefonen. Många missar detta och det kör med gamla usb-laddare från andra äldre telefoner. Man kan även göra misstag och köra med för hög output och detta kommer skada ditt batteri i längden. Undvik även att ladda telefonen regelbundet via datorn då outputen är väldigt låg i jämförelse.

Detta var några av våra bästa tips till att förlänga ditt batteri i dina telefoner och andra enheter. Har du något smart tips du kan tänka dig dela med dig av? Lämna gärna en kommentar nedan med just ditt tips.