måndag, december 21, 2015

Recension: Nexus 6p


Jag har haft Nexus 6p i över en månad nu, och jag har testat den till sitt esse för att kunna leverera min personliga upplevelse med denna lur:

Unboxing och första intryck

Jag har redan gjort ett inlägg där jag mer djupgående öppnar och skriver lite om unboxningen, läs det gärna här.
I paketet får man med, förutom telefonen, en USB-C till USB-C kabel, en UBC-C till USB-A kabel, och en adapter för att ladda den med. Lite garantiinformation som jag inte läste, en pin till Sim-kortet och en tre månaders prenumeration på Google Music, tyvärr endast för nya användare.

Första gången jag tog upp den kände jag verkligen kvalitén och framför allt tyngden. Först gillade jag det inte, men att hålla i den känns jäkligt skönt och faktiskt känna att man håller i den.Utseende och känsla

Man skulle ju kunna tro att Google nu har lärt sig av sina misstag efter fiaskot med Nexus 6 från Motorola 2014. På sätt och vis har dem det. De har gjort en nästan lika stor telefon, som ändå är tre tum mindre. Min personliga smärtgräns går vid 5 tum, och denna är alltså 5.7 tum. Men när man håller i den så känns den ändå inte så stor. Visst, one hand use är inget att föredra, även om det går, och på så sätt tvingar man oftast sig själv att använda två händer, vilket gör så att den inte känns så stor ändå.

Nexus 6p är byggd i metall, och gawd-dayum vad premium det känns att hålla i den. Den är lite tung i jämförelse med andra telefoner, det är verkligen inget plastigt och det slår definitivt glaskänslan. Metall is the way to go. Once you go premium you never go back.

I och med att Nexus 6p är byggd i metall, så blir den såklart väldigt varm när man använder den till max. Dock inte varm på ett specifikt ställe som alla glastelefoner, utan mer utspritt. Det i sig är bekvämt i jämförelse. Vänder man på det hela och inte använder den på ett tag, speciellt om den ligger utomhus i höstmörkret eller nära ett fönster är luren iskall att ta upp. Det är dock givetvis bra för batteriet.

Däremot har Nexus 6p ingen sex appeal precis. Huawei tänkte #TeamHammerhead när de gjorde baksidan på telefonen, där vi finner ett stort visir av glas. Kamera, dubbla LED-blixten och ingångar för radio att gå in då metall blockar detta. På bilder så ser visiret ut att vara mycket bulkigare än vad det egentligen är, då man i verkligheten, och i synnerhet i handen knappast märker av visiret.

En annan grej jag vill ta upp här under "känsla" är Haptic feedback (jag vet inte vad det heter på svenska, men det är vibrationsmotorn i telefonen). Den är rent av förjäklig. Visserligen känner man den och det är bra, men samtidigt jämfört med andra telefoner - speciellt Nexus 5 (2013) - så känns feedbacken mycket hårdare och skarpare på 6p, och inte värst mjuk. Det går som tur är, att ställa in.


Android

Många fans tycker att vanilla Android är det renaste som finns, och det märks verkligen när man använder en Nexusenhet. Google pushar verkligen känslan mer och mer med varje version av Android och Nexuxenhet. Nexus 6p levereras med Android 6.0 Marshmallow. Och utnyttjar alla funktioner som finns i systemet till max. I skrivande stund har min enhet dock hunnit få Android 6.0.1. Det ändrar inte så mycket, utan det är bara fråga om några buggfixar.

Ett av det bästa med ren Android är ju självklart också att man slipper all bloatware, som man får med i andra telefoner. Bloatware kan vara tredjeparts-appar, som ibland dessutom inte kan avinstalleras. Samsung är väldigt bra på att göra det här - att ge dig appar du inte vill ha. Och den känslan, att ha betalat en massa pengar för något du inte ville ha, känns förjävligt. Det slipper man alltså med Nexusenheterna. Google ska dessutom ha dragit ner på sina egna appar, då vissa tycker att Googles standardappar är bloat.

Jag skulle dock vilja se några fler alternativ i systemet. Jag har haft flera enheter med Cyanogenmod installerat på. De har varit guld med små tweaks och tillfixande här och där. Dessvärre är min personliga preferens just nu ren Android över en mod. Många saker är dessutom gömda i systemet. Som att till exempel visa hur många procent man har kvar av batteriet, vilket är tråkigt att det inte kommer ut till allmänheten.


Skärm

Nexus 6p har en skärm som skriker Top Notch. Den är stark, ljus, stor och väldigt varm i pixlarna samt har det "svarta i det svarta", men vad förväntar man sig av en AMOLED?
Med upplösning på 518 PPI kan man inte begära så mycket av den egentligen. Det enda jag saknar med Nexus 6p när det kommer till skärmen är såklart Tap To Wake, något som Google har inkluderat med de senaste uppsättningarna av Nexusenheter. Detta saknar jag verkligen, och det är antagligen den största nackdelen jag finner med enheten. Tap to wake är en funktion som tillåter dig att dubbeltappa med ditt finger på en avstängd skärm för att sedan starta upp den, vilket är väldigt skönt när telefonen ligger bredvid på bordet när man fikar, är på möte eller jobbar framför datorn. För att komma runt detta vill Google att man använder en smartklocka, typ en LG G Watch, men det är något alla inte har, än.

Skärmen har fått mycket kritik från andra recensenter, att de utomhus knappt kan se vad som står på skärmen. Att det inte går att se vad som är på skärmen i starkt solljus. Jag har inte haft detta problem alls. Visserligen, om man har en brightness setting på lägsta nivå kommer det bli svårt att se vad som finns på skärmen, men det är ju bara att manuellt höja den eller låta telefonen göra det automatiskt med sina auto-funktioner.

Kamera

Kameran i Nexus 6p är en av de bästa, om inte den allra bästa kameran jag någonsin provat i en smartphone. Kameran tar kvicka, men högupplösta, ljusa bilder med skarpa kanter och bra kontraster, på ett snabbt knapptryck. Google har lärt sig från alla sina föregångare och äntligen lanserat en av de bästa kamerorna på marknaden.

Sony har varit med i det hela och på något magiskt sätt lyckats trycka in en pixelstorlek på 1.55 µm och en sensor på 1/2,3", detta betyder att den sensorn har en yta som nästan är det dubbla från dagens standard. I och med detta får man ett dubbel så stort insläpp för ljus. Som om inte det var nog, så spär de på detta med en sjukt låg bländare på f/2.0.

Vi har även fått lyckan att kunna filma i 4K. Det är verkligen fantastiskt, om jag faktiskt hade något jag ville filma. Det mesta jag filmar är jobbrelaterat, och eftersom det är fotoförbud på min arbetsplats, så kan jag inte visa dessa filmer offentligt här på Typ Android.
Andra trevliga funktioner är slowmotionfunktionerna, som du kan filma upp till 240 fps (frames per second) med. Det kan vara extremt kul att filma en katt hoppa ner från en hög höjd och både se och höra "gu-dunk"et. Så mycket detaljer!Nexus 6p saknar däremot en fysisk bildstabilisator, men detta betyder inte att att kameran är dålig med sin artificiella variant, och jag har inte haft ett enda problem med kameran egentligen. Det skulle dock ändå kännas säkrare med en fysisk bildstabilisator.
Speciellt när man filmar ---> speciellt i 4K.

Med Nexus 6p får vi en helt ny kameraapp. Med ett gränssnitt som påminner om den gamla Google Cameraappen, men samtidigt är mer utfylld och mer simpel. Istället för swipa för att se dina bilder, så swipar man nu för att komma till videoläget. Swipar du tillbaka kommer du tillbaka till fotoläget, och så vidare. Gamla klassiker finns såklart kvar, som Photo Sphere, Panorama, Lens Blur med mera.


Jag ville inte lägga in för många exempelbilder som jag har tagit i det här inlägget, så bilder tagna med Nexus 6p finns att titta på i detta separata inlägg.

Ljud

Telefonen levererar en fantastisk ljudupplevelse! Med sina dubbla högtalare framåt, får man den krispiga stereoupplevelse som vi har saknat. Det är ett klart, skarpt ljud med en hög volym. Med de dubbla högtalarna får man en bättre upplevelse. Detta är det mest ultimata om du spelar ett spel eller ser en film. Dessvärre brukar jag personligen oftast ha hörlurar till detta ändamål, men det spelar ingen roll egentligen. Funktionen finns där och jag är glad att den gör det när jag väl använder den.

Batteri

3450 mAh batteri kommer med denna bjässe, och med en lätt användning kommer du klar dig utan laddning långt över två dagar. Vid en tyngre användning blir det dock lite annorlunda. Jag har aldrig lyckats tömma mitt batteri från 100% till 0% på en dag, däremot blir jag lite rädd om jag ska vara borta hela dagen och lämnar hemmet med endast 35%. När man öppnar upp lådan med telefonen i, så kan man inte se hur mycket batteriprocent man har vilket är väldigt synd, speciellt när man vet att Google äntligen lagt till den funktionen, bara det att den ligger bara väldigt gömd. Vill du veta hur man gör kan du läsa våran guide här.

Med Android 6 kommer Doze Mode. En funktion som mer eller mindre stänger av allt på din telefon, utom det mest väsentliga. Man märker verkligen av det också, som jag nämnde i min recension om Nexus 9 med Marshmallow.

En sak jag inte saknar så värst mycket, men som inte skulle skada att se är så klart den trådlösa laddningen. Jag har, eller hade rättare sagt, två QI-laddare, men av någon anledning så har Google nu valt att ta bort funktionen. Det kanske är för att spara pengar, eller för att de anser att USB-C är the way to go.

På tal om USB-C, det är med en USB-C kabel man laddar batteriet med, som laddas väldigt snabbt....


USB-C

Det är en tidsfråga innan USB-C kommer bli standard. Vilket år som helst nu, still waiting. Medan företag som till exempel OnePlus har visat sig vara i frontlinjen när det kommer till att ha det senaste, så har större företag som LG och Samsung sagt att de inte kommer använda sig av porten 2016. Hell, till och med Apple har produkter med USB-C. Google vill såklart inte vara sämre och har inkluderat en USB-C port på Nexus 6p. Det fina med porten är att den tillåter mycket snabbare hastigheter än tidigare portar, och att du även kan ladda snabbare (som en standard, inte fastcharge). Det tråkiga är såklart alla micro USB kablar jag har liggandes, de kommer nu att bara ligga där i stora högar, medan jag har två C-kablar jag kan använda mig av. Men jag föredrar det faktiskt ändå, då jag är ett fan av USB-C.

Det bästa med USB-C är nog ändå att du kan sätta in den i telefonen åt vilket håll som helst. Med de gamla laddarna hade jag ofta problem att köra in den åt rätt håll.

Nexus Imprint

Det går verkligen inte att prata om Nexus 6p utan att nämna Nexus Imprint. För dig utan koll kan vi berätta att det är Googles egna fingeravtrycksläsare som sitter på baksidan av telefonen. Det sitter precis i under visiret i mitten, så pekfingret hamnar naturligt på den. Om ditt finger nu inte skulle göra det så är den tydligt markerad i sin ring med en mindre ram omkring den. Det bästa med den? Att den är sjukt snabb. Den är så snabb att jag har lust att dra ett skämt om kortvarighet i sängkammaren, men det vore bara osmakligt.

Jag är en person som värnar om min privacy, så jag har alltid någon form av lösenord på mina enheter - som en pinkod. Och alla som har en pinkod på sin telefon vet smärtan som uppstår när man tar upp sin telefon för att göra något och gång på gång behöva logga in med pinkod.

Med fingeravtrycksläsaren på Nexus 6p kringgår du det här. Du sätter bara fingret på din avstängda enhet och en halv sekund senare är du inne i telefonen. Du behöver alltså inte ens starta skärmen och komma till pinkodsidan.

Detta funkar även i andra appar som Chrome, Paypal och LastPass. Du behöver inte logga in på sidan (eller appen) i sig som du vill in på med ett lösenord.  Allt du behöver är ditt finger. LOVE IT.

Läs också: 5 saker du inte visste fanns på Nexus 6P

Utrymme

Jag köpte 32 GB-varianten. Det ska finnas en 64 GB och till och med en 128 GB-variant. Men jag nöjer mig med 32 GB. Personligen behöver jag inte mer då jag förlitar mig mest på molnet. Med Google Photos som sparar min bilder och filmer snyggt, så jag slipper ha dessa filer lokalt. Jag använder mig också av streamingtjänster för att leverera ljud och eventuell video. Jag spelar inte så många spel heller, så de få jag har tar inte upp mycket utrymme. 

Vad som saknas

Jag har skrivit en del nu, och detta kommer nog bli mest repetition.
Detta var alltså det mest negativa jag kunde finna med telefonen- avsaknaden av vissa funktioner.
En av dem är så klart tap to wake. Jag har helt enkelt blivit för van vid tap to wake-standarden nu, och det är skönt att kunna se vad som händer på telefonen utan att behöva röra den.

En fysisk bildstabilisator vill jag ha! Visserligen så fotar och filmar den här luren mer eller mindre perfekt, men jag anser att det inte skulle skadat med några promille perfektion till.

Trådlös laddning, hallå? Det är snart 2016 och vi tvingar fortfarande att ladda våra enheter genom en sladd (även om USB-C är grymt)? Skäms!

Sammanfattning

Bortsett från sin enorma storlek, är detta klart den bästa telefon jag någonsin använt och den är värd varenda krona. Jag skulle rekommendera varianten i silver eftersom den svarta drar till sig fett och fingeravtryck, vilket gör den mindre attraktiv. Å andra sidan, om du inte är ett fan av visiret så smälter det lättare ihop med den mörka färgen.

Ska du köpa en telefon som skriker premium och som funkar ända ut till sitt esse? Vill du köpa en enhet med den bästa kameran på marknaden som har ett OS som är det snabbaste du varit med om? Bajsar björnar i skogen?

Nexus 6p, är 2015 års bästa telefon.
POSITIVT NEGATIVT
  • Underbar display
  • Riktigt bra kamera
  • Ren Android 6.0
  • Väldigt, väldigt stor
  • Inte världens snyggate
  • Blir varm vid användning
BETYG: 

Specifikationer

Tillverkare: Huawei med Google
Skäm: 5.7" med
 AMOLED
Upplösning: 1440 x 2560 pixlar (518 ppi)
Minne: 32/64/128GB 
RAM: 3GB
Kamera: 12.3MP / 8MP
Batteri: 3450 mAh
Processor: Snapdragon 810
Storlek: 159.3 x 77.8 x 7.3 mm
Vikt: 
178g