måndag, december 14, 2015

Apples 5 märkligaste designval 2015

Apple är kända för att vara nyskapande med sina väldesignade produkter. Men ibland är det mer än det som möter ögat (sad reference). Ibland undrar man om Apple verkligen har tänkt igenom sina idéer alla gånger. Här är de fem konstigaste designvalen Apple gjort under 2015.

5. Apple iPad Pro saknar 3D Touch


Egentligen är det ingen big deal. 3D touch, eller force touch som det först kallades, är inget mer av en gimmick idag och det kommer antagligen inte slå igenom. Även om konceptet med att trycka hårdare på din display för att få upp något annat, så känns det egentligen som en förfinad version av long press. 3D touch kom med nya iPhone 6S plus, men inte med iPad Pro. Att köpa en platta för 9000 kronor som inte är universell med Apples produktlinje är väldigt konstigt. Rykten säger att detta kommer komma i iPad Pro 2 för att kräma ut mer pengar av sina fans och kunder.

4. Apples nya iPhone 6 skal


Apple släppte väldigt nyligen ett nytt skal med ett inbyggt batteri. Problemet var bara att det ser ut som att det ligget en iPod i skalet, eftersom batteriet i sig sticker ut, och man börjar snabbt undre hur Apple egentligen tänkte när de designade detta skal. Att sälja det sen för 1100 kronor var bara ett slag under bältet.

3. Magic Mouse 2 laddas under musen


Apple har en väldigt lång historia med dåliga möss. De är allt från obekväma till oergonomiska, opraktiska och klumpiga. Med Magic Mouse 2 trodde vi att Apple äntligen hade fått tummen ur och gjort något helt rätt. Men så var inte fallet. Musen är trådlöst och måste laddas. För att ladda musen måste du alltså vände upp och ner på den för att stoppa in laddningskabeln. Detta gör musen HELT obrukbar när den laddas.

2. Macbook 2015 har en USB-C port


Även om vi är på pro-sidan när det kommer till USB-C som den nya standarden så tycker jag att Apple gjorde en av sina största missar hittills genom att bara ha en enda port på hela sin Macbook de släppte i år. USB-C är den senaste typen av USB och kan ersätta mycket, så mycket att en port är alldeles för lite. Ett givande exempel är att datorn saknar USB ingångar, HDMI, VGA och övriga display portar. Och som grädde på moset så laddas datorn via den ingången. Så good luck med att ladda datorn och använda en extern skärm eller hårddisk samtidigt.
1. Apple Pen laddas via lightning port


Som tidigare nämnt släppte Apple sin största iPad hittills i år med några tillbehör. Ett av dessa tillbehör var den okända Apple Pen. En polerad stylus skulle man kunna säga. Det ironiska är att Steve Jobs själv har sagt ut att han inte vill ha en stylus, bland annats i den kända presentation av den första iPhonen.

Det som är mest sjukt är att för att ladda Apple Pen så måste du stoppa in den i iPaden. Vilket inte bara ser hiskeligt fult ut, den gör även iPaden mer eller mindre icke användbar. Det är bara en tidsfråga för dem flesta användarna innan de råkar snapa av pennan från paddan och lagt ut över tusen kronor på något så simpelt som en polerad stylus.

Det var de fem konstigaste designvalen Apple gjort i år. Vad tycker du? Missade vi något konstigt val eller håller du inte med alls? Se till att göra din röst hörd i kommentarerna.