torsdag, december 17, 2015

5 alternativ till Google


Google är ett väldigt känt företag som tar all din information du ger dem och på det ena sättet eller det andra för att kunna ge dig riktade, nästan personliga, annonser på nätet. Vissa gillar inte detta och du kanske är en av dem. Vi har provat flera olika sökmotorer och dessa var de bästa vi hittade för dig som letar efter att alternativ till stormakten Google.

5. Dogpile

Dogpile är ett projekt som kom till från en privatperson som heter Aaron Flin redan 1995. Han sålde senare sökmotorn till ett företag som heter InfoSpace. Sökmotorn säger sig hämta resultat från Google, Yahoo! och Yandex, och inkluderar resultat från flera andra populära sökmotorer, inklusive från videosajter som bland annat YouTube. Dogpile är ett registrerat varumärke som tillhör Blucora.
Prova Dogpile här

4. StartPage

StartPage, eller Ixquick som de egentligen heter. Är en sökmotor som sätter din integritet i centrum. Sökmotorn använder bara en enda cookie som kallas "inställningar", som kommer ihåg en användares sökpreferenser för framtida sökningar och raderas efter att en användare inte besökt sökmotorn på mer än tre månader. Startpage har även en mailtjänst som de kallar StartMail.
Prova StartPage här

3. Bing

Ingen lär ha missat Microsofts försök till att göra en sökmotor. Bing, som tidigare hette Live Sök, Windows Live Sök samt MSN Sök, lanserades redan 1998. Bing har fått mycket kritik för att det knappt gick att hitta något man sökte efter. Men i och med att Microsoft la ner Internet Explorer så passade de även på att förbättra Bing, och tjänsten fungerar mycket bättre nu än för några år sedan. Vi får hoppas på att de inte byter namn igen bara.

2. Yahoo

Yahoo är antagligen det bästa alternativet för dig som söker mer än en sökmotor. Yahoo har utöver en bra söktjänst även en bra och fungerande mailtjänst. Yahoo är den 6e mest besökta sidan i världen. Fun fact, Yahoo sök är egentligen Bing. 2009 gick Yahoo ut med att Bing tar över, och efter några år skulle de även få den fina stämpeln, Powered By Bing på.1. DuckDuckGo

Detta är sökmotorn som inte spårar dig, och för att inte tala om det absolut snyggaste och mest stilrena alternativet. Det bästa med DuckDuckGo är att de inte sparar någon information om dig alls, så du blir helt anonym (för dem - detta är ingen proxy). DuckDuckGo har även tagit lite av det bästa från Google själva med bland annat små infocards från Wikipedia när du söker på något speciellt.

Vilken sökmotor använder du? Lämna gärna en kommentar och berätta varför du använder den sökmotorn du använder.