måndag, november 09, 2015

Nexus 9 med Android 6 Marshmallow efter en månad.


Här är min Nexus 9. Googles egna surfplatta från 2014. Visserligen är det ett år efter release, men jag känner själv att det kan vara värt att ta upp en av de många nya aspekterna som medföljer med Nexus 9, med den senaste versionen av Android det vill säga. Vill du läsa mer av vad som är nytt med Android 6 Marshmallow kan du klicka här.

Personligen har jag i överlag haft större problem med Nexus plattorna som kommit ut under åren. Med bland annat Nexus 7 första generationen samt Nexus 10. Om man tar enheterna för sin tid och sin plats kan det tyckas, i alla fall man läser på papper, att Nexusplattorna bör vara monster. Galna specs som ger galen performance. Men tyvärr har fallet inte varit så. Vi pratar om väldigt dålig performance, med en hel del lagg i operativsystem och för att inte tala om den sjukt dåliga batteritiden.Detta är något jag, personligen, upplevt med min Nexus. Och för tredje gången fick jag tag på en relativt dyr surfplatta som jag blev besviken på. Hanteringen av flera appar som körs samtidigt har helt enkelt inte gått. Batteriet gick åt på en kort flight, alltså under en kort tid med tung användning. Visserligen beror det antagligen på den 8.9 tum stora LCD displayen och det "lilla" batteriet på 6700 mAh. Det gick så långt att jag var tvungen att installera en annan rom på plattan för att det skulle bli bättre. Dessvärre gjorde Cyanogenmod det bara lite bättre. Lollipop var helt enkelt inte rätt operativ för Nexus 9.

Sen kom dagen då Google valde att släppa fabriksbilderna till Nexus 9 för Marshmallow. Och jag måste säga hands-down att detta har varit en givande upplevelse med bara bra betyg. Androids nya minneshantering skapar ett flytande system och Doze gör så att plattan kan vara i standby över en vecka. Jag brukar använda min platta när jag pendlar till och från jobbet, och mellan dessa tider ligger den ofta i min väska, där den har dragit 1-3% batteri beroende på tid.
Kameran är fortfarande helt på helvete och det känns mest som ett mjukvaroproblem och inte hårdvara, även om kameran i sig har väldigt låga specs. Men egentligen. Vem använder kameran på en platta för att ta foton?


Jag kan inte våga påstå att Marshmallow har löst alla problem jag upplevt. Men för att vara ärlig är upplevelsen helt förändrad. Systemet känns verkligen flytande. Inget lagg överlag och den tar multitaskig till en helt ny nivå. Ge Nexus 9, en kvick uppdatering till, låt säga 6.1 och jag tror att vi alla har fått surfplattan vi väntat på.


Det finns såklart många fler chanser underbara uppdateringar inom Marshmallow som gör upplevelsen med Nexus 9 flawless, men en recession av Android 6 kommer en annan dag