måndag, november 16, 2015

Google vill bygga en Pixeltelefon

Det går heta rykten om att Google vill bygga sin egnen telefon, utöver Nexus serien. Varför och vad vinner Google själva på det?


Det hela började förra veckan med ett rykte om att det funderar på att bygga ett eget chip, och dessa rykten har nu alltså gått in till passerat till Googles egna hårdvara. I grunden vinner Google på detta genom att få ett järngrepp över sin egna telefoner, med funktioner samt uppdateringar. Med Nexus serien kommer sökjätten överens med en tillverkade hur en telefon ska se ut vad den ska ha. Detta kan alltså tryckas bort.

Förhoppningsvis om detta någon dag blir verklighet så hoppas jag personligen på en Pixeltelefon. Under hösten lanserade Google två stycken Nexustelefoner; Nexus 6P samt Nexus 5X. Många, inklusive jag, hade hoppats på en uppföljare på den otroligt älskade Nexus 9.

Men istället lanserade då Google en platta kallad Pixel C. En omtalad men väldigt omtyckt platta. Om Google då fortsätter gå den vägen fast för smartphones så vet jag vem som kommer vilja köpa en Pixel telefon.

Såklart finns det flera negativa aspekter med detta, bland annat att om Google får ett hårde grepp om Android kan det finnas en risk att användarna kommer känna sig mer instängda till skillnad från idag, jämförbart med Apples iPhone som är helt och hållet låst för användaren.

En annan aspekt är också så klart att Google själva kommer att konkurrera med tillverkarna som använder sig av plattformen. Vilket gör att tillverkarna kan gå helt andra vägar, så som Samsung gjorde i början av 2014 när Google köpte upp Motorola. Det är sällan bra att konkurrera med sina samarbetspartners, förr eller senare spricker det. 

Personligen när man kollar på det hela skulle jag nog ändå föredra en Pixeltelefon. 
Jag är ett får hos Google. Inte Apple.