måndag, november 16, 2015

Front Automation använder sig av VR till sina nya robotceller

Thomas Rosell, VD Front Automation

Front Automation är ett svenskt företag som inriktar sig på robotautomation. Tillsammans med systerbolaget Fröjd&Wester så drivs dem av samma ledning under industrikoncernen Fröjdia.

Det Front Automation gör är att dem tillverkar linjer, applikationer, system för plockning, packning och palletering. De sköter all support, installation samt planering för hur cellerna ska se ut. Ni känner säkert igen några av deras kunder; ABB, Husqvarna, Tetra Pak, PicaDeli, Fazer, m.m.

För er som inte är så insatta i industrin och inte har så bra koll på hur en robotcell fungerar, här har ni två simpla exempel;

Som ni ser är det en ganska logisk process. De monotona arbetsuppgifterna sköts av robotar istället, vilket fungerar perfekt vid packnings- och plockningsjobb. Detta kan verka simpelt, men det finns extremt imponerande exempel på hur detta har effektiviserat produktionen avsevärt. Det bästa exemplet är bilindustrin:
Det som Front Automation nu gjort är att de har använt sig av VR (Virtual Reality) företaget Oculus Rift för att ta fram ett system som tillåter använderaren att utforska robotcellen innan den byggs! Då man redan planerar upp hela cellen i en 3D-ritning innan så kan man nu röra sig i verklig skala för att uppleva hur den kommer bli i verkligheten. Man får en mycket bättre insikt i hur det bli.

Detta inne bär att programmeringen kan ske parallellt med konstruktionen av cellen, menar Thomas Rosell (VD Front Automation). Detta betyder att man enklare och billigare kan göra ändringar om man upptäcker något fel. 

Detta är ett väldigt bra exempel på hur VR kan användas till annat än bara spel. En verkligen effektiv och lönsam användning som kommer att växa inom industrivärlden. Jag tror att det inte dröjer länge innan vi ser liknande exempel inom andra områden.

För er som är mer intresserade finns en video från en robotmässa i München förra året. Där gjorde ABB lite beta-tester med detta tillsammans med Oculus Rift.