måndag, november 09, 2015

Det här är nytt i Android 6.0 Marshmallow

Android 6.0 kommer med en drös nya saker. Här listar vi de yttersta och bästa finesserna med Marshmallow:

Kontextuell assistans

Här finner vi bland annat Now On Tap, där du från vilken app som helst kan tillåta Google att läsa dina skärm för att ge dig relevant information om vad som finns på skärmen. Till exempel, om du och en vän skriver om att äta på en viss restaurang kan Now On Tap ge dig telefonnummer, öppettider, vägbeskrivningar med mer.

Du kan även använda din röst för att få ut speciell information. Bland annat kan man till exempel spela upp en låt i Spotify och fråga "vilken genre?" och du kommer att få ett svar utifrån vad du lyssnar på.

Direct Share är en funktion som låter dig dela information, bilder och liknande, till kontakter du kontaktar ofta, och med rätt app. Pratar du mycket med person A via Messenger och mycket med person B via Twitter ska Android känna igen detta och låta dig dela med dig av vad du vill till rätt person och rätt app från början.

Batteri

När din enhet ligger stilla slår Doze till automatiskt. En funktion som "stänger av" din enhet, fast ändå inte, såklart. Detta ger mycket längre standbytid.

På tal om standbytid, App Standby är en funktion som sätter appar i standby om de sällan används. Detta ska också skona ditt batteri.

Android har nu också officiell support för USB Type C. Något som kan ge dig flera timmars
användning på några minuter laddning.Integritet samt säkerhet

Appar måste nu fråga dig som användare första gången appen vill använda något som inte har med appen att göra. Vill du till exempel använda kameran i Instagram kommer Instagram fråga dig om den får använda kameran. Detta behövs bara göras en gång per app och tillåtelse.

Det finns nu även ett officiellt stöd i Android för fingerprint sensors som inte bara ska kunna låsa upp din telefon, utan kan även ersätta lösenord och pinkoder när du handlar.


Android Runtime

Med ART, Android Runtime förbättras minneshanteringen och gör det lättare och bättre att multitaska.

Produktivitet

Det kommer nu vara lättare att markera text i Android. Istället för att markören hoppar in i ett ord lite hur den känner för, kommer den nu alltså markera hela ordet.

Setup

Det kommer nu att vara lättare att flytta konton, appar och data till en ny enhet, detta funkar utmärkt med den inbyggda autobackuppen för appar.

Anslutningar

Mer strömsnål Bluetooth Low Energy (BLE) som scannar din närhet för klockan och andra tillbehör.

Wi-Fi hotspot har nu support för 5GHz-band och ska kunna ansluta till kompatibla nätverk smidigt och säkert.

Avslutningsvis

Detta är naturligtvis inte allt som är nytt i Marshmallow, det finns en uppsjö med små buggfixar och annat smått och gott som bland annat att Android nu finns på 6 nya språk, stöd för MIDI samt Flex Storage. Vi rekommenderar dig att läsa mer på Androids officiella sida här, om du vill läsa mer.